Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЧИЊЕ КЉУЧНА БИТКА ЗА ДОНБАС! Руси пробили прву линију одбране, све се спрема за ЈУРИШ на Часив Јар (ФОТО/ВИДЕО)

05.04.2024. 12:46
Пише:
Србија Данас/Курир
Počinje ključna bitka za Donbas
Почиње кључна битка за Донбас / Извор: X Printscreen/@Pluton45873221

Јединице руске 98. ивановске ваздушно-десантне дивизије пробиле су прву линију украјинске одбране и стигле до првих кућа на периферији Часив Јара!

Украјинске снаге су у четвртак током снажног и изненадног десанта избачене из околне шумског подручја које се налази на прилазу граду. На друштвеним мрежама појавио се и снимак колоне руских оклопних возила која уз подршку авијације незадрживо напредује ка Часив Јару.

Војни блогери наводе да Украјина доводи резерве за контранапад и да се спрема за активну одбрану користећи велики број дронова. Уколико Руси задрже своје тренутне позиције може се рећи да је битка за Часив Јар почела.

Ијан Гагин, саветник шефа ДНР Дениса Пушилина, наводи да од тренутних руских позиција до града има отприлике пола километра.

- Непријатељ је изградио озбиљно утврђење тако да руска војска напредује опрезно, офанзива је постепена, а главни задатак је заштита људства. Морамо да схватимо да се непријатељ повукао у Часив Јар након нашег заузимања Артјемовска (Бахмута). Морамо да схватимо да су ту и инжињерска утврђења и минска поља - објаснио је Гагин.

Руски функционер је додао да је руска војска близу преузимања ватрене контроле над свим путевима снабдевања групе Оружаних снага Украјине у Часив Јару и ремећењу њихове логистике.

Оружане снаге Украјине негирају да су руске трупе већ ушле у град.

- Тамо је ситуација веома тешка, борбе се настављају, али руске трупе нису тамо. Не верујте руским извештајима - рекао је за Ројтерс портпарол групе Восток Андреј Задубини.

Начелник градске војне управе Сергеј Чаус рекао је у четвртак да је ситуација у Часив Јару претходног дана била најтежа од почетка рата.

Шта следи?

Украјина је почела да претвара Часив Јар у моћну тврђаву још у јулу 2022. године. Квалитет и дубина одбрамбене структуре, међутим, не могу да се пореде са Авдијивком коју су Руси освојили у фебруару.

Током битке за Бахмут град је коришћен као транспортно чвориште на које се ослањала логистика целе групе Оружаних снага Украјине на целом том делу фронта.

- Часив Јар се налази на брду и има сложене границе. Од севера ка југу пресецају га канал Северски Донец - Донбас и ауто-пут О-0506. Од истока ка западу га пресеца ауто-пут О-0506 који затим скреће на север и железничка пруга са мостом преко канала. Такође у граду постоји неколико великих шума и много акумулација. Зграде су претежно ниске са великим приватним сектором, али постоји неколико индустријских зона и великих предузећа, рецимо Часивјарска ватростална фабрика, које имају зграде погодне за опремање склоништа или утврђења. Северно од града су насеља Богдановка и Калиновка која су део градске заједнице Часив Јар - наводи руски војни експерт Борис Рожин.

Главни правац напада иде преко насеља Канал који се налази у северном делу града и једини је округ који се налази на левој обали канала Северски Донец.

- Циљ руских трупа у овој фази операције може бити да заузму подручје где канал Северски Доњец - Донбас пролази под земљом. Прелазак преко њега не захтева употребу инжењерске опреме и стварање прелаза што ће постати уско грло које компликује пребацивање снага и мета противудара украјинских оружаних снага. Треба нагласити да је значајан део теренских утврђења Оружаних снага Украјине, укључујући и област суседне Калиновке, опремљен на десној обали канала. Канал је тренутно исушен, али је ипак природна препрека која може ометати напредовање трупа Оружаних снага Русије - наводи Рожин.

Руским снагама према његовим речима биће приоритет да заузму командне висине у области рудника Северни и да развијају напад на град од севера ка југу до железничке станице заобилазећи и блокирајући ватросталну фабрику. - Јуришне групе Оружаних снага Русије успеле су да успоставе контролу над железничком станицом Ваљановка и Поповском шумом и да заузму неколико упоришта Оружаних снага Украјине само 700-800 м источно од области Канала одакле ће се вероватно развити даљи јуриш на град. Важно је напоменути да су снаге Оружаних снага Украјине окупљене за одбрану Часив Јара вишеструко мање од гарнизона Артјомовск (Бахмут) и Авдијивка што сугерише да постоји резервни план са напуштањем града у случају критичне штете на војних јединица. Стратешки положај града и његова близина Славјанска/Краматорска могу натерати украјинске оружане снаге да пребаце додатна појачања - додаје Рожин.

Časiv Jar
Часив Јар / Извор: Printscreen

Часив Јар, градић удаљен нешто више од 10 километара од Бахмута, имао је пре рата нешто више од 10.000 становника, а стратешки је важан за обе стране јер се налази на висинама са које је могуће контролисати Константиновку, Славјанск и Краматорск.

То су три последња града у Донбасу која су и даље под контролом Кијева.

Извор: Србија Данас/Курир