Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АМЕРИЧКИ ПАТРИОТ ПРЕТВОРЕН У ПЕПЕО! Руси поново демонстрирали силу код Чернобајевке, УБИЈЕН КОМАНДАНТ БАЈБУЗ (ФОТО/ВИДЕО)

24.02.2024. 10:28
Foto: X Printscreen/@MilitaryOV
Фото: X Printscreen/@MilitaryOV / Извор: Фото: X Printscreen/@MilitaryOV

Нова мала победа за Русе.

Ракетне јединице Оружаних снаге Руске Федерације тврде да су између 17. и 23. фебруара извеле су ракетни удар на систему ПВО америчке производње МИМ-104 "Патриот", који је био у саставу једне од јединица ПВО Оружаних снага Украјине.

РУСИ ПРИПРЕМАЈУ НАЈЈАЧИ УДАР ОД ПОЧЕТКА РАТА?! Војска се окупља у ОВОМ граду, стручњак упозорио: НЕМА ГОВОРА О МИРУUkrajinska vojska

РУСИ ПРИПРЕМАЈУ НАЈЈАЧИ УДАР ОД ПОЧЕТКА РАТА?! Војска се окупља у ОВОМ граду, стручњак упозорио: НЕМА ГОВОРА О МИРУ

ЧЕЧЕНИ ЧЕКАЈУ НАРЕЂЕЊЕ КАДИРОВА! Пао договор са Путином: "У сваком тренутку смо спремни за рат"Ramzan Kadirov

ЧЕЧЕНИ ЧЕКАЈУ НАРЕЂЕЊЕ КАДИРОВА! Пао договор са Путином: "У сваком тренутку смо спремни за рат"

УКРАЈИНА ЈЕ АМЕРИЦИ ПОСЛУЖИЛА КАО ЕКСПЕРИМЕНТ? Званичници Пентагона ОТКРИЛИ све о студији која ће променити будућност РАТОВАЊА!Vojska u Ukrajini

УКРАЈИНА ЈЕ АМЕРИЦИ ПОСЛУЖИЛА КАО ЕКСПЕРИМЕНТ? Званичници Пентагона ОТКРИЛИ све о студији која ће променити будућност РАТОВАЊА!

Снимак уништавања ракетног система ПВО Патриот прес служба Министарства одбране Руске Федерације објавила је тек 23. фебруара 2024.

Како се наводи у извештају, руске ракетне снаге извеле сугрупни удар високопрецизним оружјем на украјински противваздушни ракетни систем Патриот стационитан код Чернобајевке, недалеко од Херсона. Услед удара погођени су сам лансер, тегрљач, товар ракета и транспортно-утоварно возило.

На објављеним снимцима види се како се прво открива локација америчког противваздушног ракетног система. Тада се руске ракете усмеравају на циљ и изводи се удар. Сматра се да је ударом уништен комплекс противваздушне одбране непријатеља

Том приликом погинуо је командант батаљона 36. посебне бригаде морнаричке пешадије ОСУ Андреј Бајбуз. Бајбуз је, наводно, до 2014. године служио у Симферопољу.

Руси не пружају више информација о начину дејства, ограничавајући се само на тврдњу да се радило о концентрисаном дејству прецизним оружјем. У даљем тексту се наводи да су руска авијација и средства ПВО током исте седмице уништили 7 ракета Сторм Shadow, једну ракету система Патриот, четири ракете С-200, 652 украјинских беспосадних летилица, један ловац МиГ-29 и један хеликопер Ми-8. Према турској агенцији

Свакако, ударна вест је ипак губитак украјинског система Патриот. С обзиром на високу цену и ограничен број оваквих противваздушних ракетних система којима располаже украјинска војска, сваки руски успешни ракетни удар наноси велику штету противваздушној одбрани Оружаних снага Украјине. 

Наиме, почетком фебруара 2024. извор руске агенције TASS тврдио је да Украјинци отприлике располажу са 5 батерија Патриот од којих свака има од 5 од 8 лансирних рампи са по чети ракете за сваку од њих. Према јавно доступним изворима, две батерије и два лансера је донирала Немачка а једну батерију са два холандска лансера –  Сједињене Америчке Државе. 

Patriot
Патриот / Извор: Профимедиа

Такви удари не помажу очувању имиџа америчких противваздушних ракетних система, које Вашингтон покушава да представи као можда "најбољи на свету".

Нешто раније британски војни аналитичар Александар Меркурис је упозорио на још једну чињеницу: Кијев током руских ракетних удара у циљу одбране троши вредне пројектиле из система ПВО, укључујући и америчке Патриот, од којих је Оружаним снагама Украјине мало остало.

По његовом мишљењу, без војне подршке САД, Украјина ризикује да остане без ракета засистеме Патриот, што ће умногоме погоршати ситуацију.

Руска противваздушна одбрана почела да пресреће украјинске ПВО ракете Патриот?

Руска противваздушна одбрана почела је у свом редовном извештавању да наводи да пресреће противваздушне ракете великог домета америчке производње МИМ-104 Патриот које кијевске снаге с времена на време лансирају.

Прво успешно пресретање ракете Патриот известило је руско Министарство одбране током брифинга 20. фебруара.

Друго пресретање Министарство је објавило 22. фебруара. У оба случаја, министарство није разјаснило где је тачно место на ком је пресретање изведено, нити открио који је систем ПВО коришћен за обарање пројектила.

Прошле године Украјина је добила две Патриот батерије и два лансера из Немачке и још једну батерију из Сједињених Држава са два додатна лансера које је донирала Холандија.

За системе који се испоручују Кијеву се каже да су мешавина активних ракета ПАЦ-3 hit-to-kill за пресретање балистичких пројектила, са дометом од само 30-60 километара, и полуактивних ракета ПАЦ-2 са фрагментацијом бојеве главе за сузбијање претње из авиона са дометом до 160 километара.

Ракете Патриот за које се тврди да је пресрела руска противваздушна одбрана су највероватније биле ПАЦ-2, јер су могле да остану у ваздуху дуже од минут и по да би достигле циљ на свом максималном домету. Ово би дало противваздушној одбрани довољно времена да одговори.

Patriot
Патриот / Извор: Профимедиа

Пресретање противваздушне ракете се може сматрати великим достигнућем. Ове ракете не лете према предвидљивој путањи јер морају да маневришу великом брзином да би погодиле своју мету. Ово значајно компликује процес пресретања.

Руска војска је већ уништила неколико компоненти украјинских система Патриот. Недавно су извештаји открили да су украјинске снаге интегрисале ракете система са радарима за команду и контролу из совјетског доба у оквиру програма под називом „ФранкенСАМ“. Ово објашњава како се неке ракете још увек испаљују.

Кијевске снаге су наводно користиле пројектил ПАЦ-2 да оборе руски војни авион Ил-76 24. јануара, убивши више од 60 украјинских ратних заробљеника који су били у авиону.

Употреба противваздушне одбране за пресретање украјинских ракета Патриот, уколико се испостави тачном, показује како руска војска ради на више начина да неутралише претњу коју представља оно што је остало од ових система. Ово ће додатно деградирати способности противваздушне одбране кијевских снага.

Извор: Србија Данас/Оружјеонлине