Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕДНА СТВАР БИ МОГЛА ДА ПРЕСУДИ ЦЕО РАТ! У овоме Русија предњачи пред НАТО-м и Европом, а могло би да буде КОБНО за украјинске савезнике - Москва чак ТРИ пута боља

12.03.2024. 19:18
Пише:
Србија Данас/Јутарњи лист
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/Shutterstock
Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

Огласили се званичници алијансе

Русија би ускоро могла да производи три пута више артиљеријске муниције од САД и Европе заједно што би јој дало огромну предност у рату у Украјини.

СТРОГО ПОВЕРЉИВО ИЗ ПАРИЗА: Испливали тајни извештаји Француза о ситуацији на фронту у Украјини, говоре о "КРИТИЧНОЈ ситуацији"Foto: Shutterstock/Youtube/Printscreen/World Health Organization (WHO)

СТРОГО ПОВЕРЉИВО ИЗ ПАРИЗА: Испливали тајни извештаји Француза о ситуацији на фронту у Украјини, говоре о "КРИТИЧНОЈ ситуацији"

ТЕШКЕ БОРБЕ НА ГРАНИЦИ СА РУСИЈОМ: Мртви леже на све стране! Власти донеле одлуку о ЗАТВАРАЊУ ШКОЛА, ситуација алармантна (ВИДЕО)Foto: RIA/Printscreen

ТЕШКЕ БОРБЕ НА ГРАНИЦИ СА РУСИЈОМ: Мртви леже на све стране! Власти донеле одлуку о ЗАТВАРАЊУ ШКОЛА, ситуација алармантна (ВИДЕО)

МИЛАТОВИЋ У БУКУРЕШТУ ОТКРИО НОВИНАРИМА: Да ли ће Црна Гора послати трупе у Украјину?Jakov Milatović

МИЛАТОВИЋ У БУКУРЕШТУ ОТКРИО НОВИНАРИМА: Да ли ће Црна Гора послати трупе у Украјину?

Москва, према проценама обавештајних служби земаља чланица НАТО, тренутно производи око 250.000 комада артиљеријске муниције месечно илити око три милиона годишње. САД и Европа истовремено имају капацитет да произведу око 1,2 милиона комада муниције годишње.

Русија тренутно испаљује око 10.000, а Украјина око 2.000 граната дневно. Од почетка рата западни савезници су Украјини обезбедили бројне високософистициране системе, међутим, војни аналитичари верују да ће у рату победити страна која испали највише артиљеријских граната.

- Питање број 1 које тренутно разматрамо је муниција и то посебно артиљеријске гранате јер ту Русија заиста има значајну предност у производњи и на бојном пољу - рекао је неимновани званичник НАТО за Си-Ен-Ен.

Супериорно снабдевање артиљеријским гранатама омогућило је руским оружаним снагама да заузму важан украјински град Авдијивку у фебруару.

Руске фабрике раде 24 сата дневно, седам дана у недељи, а смене трају по 12 сати. У сектору одбране запослено је око 3,5 милиона Руса док је пре почетка свеобухватне инвазије радило око два милиона људи. Русија је такође велики увозник муниције. Иран је прошле године послао у Москву најмање 300.000 артиљеријских граната, а Северна Кореја је Русији испоручила најмање 6.700 контејнера са милионима комада муниције.

Русија такође производи између 115 и 130 ракета дугог домета и 300 до 350 дронова за напад сваког месеца. Највећи изазов за Кремљ била је производња тенкова и других оклопних возила јер су тенкови које користи Русија углавном старији модели који су ремонтовани. Иако Русија тренутно има око 5.000 тенкова у складишту, велики проценат се не може обновити, а добар је само за такозвану канибализацију односно као извор резервних делова.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је у децембру да Русија производи 17,5 пута више муниције, 17 пута више дронова и 5,6 пута више тенкова него пре рата.

Sergej Šojgu
Сергеј Шојгу / Извор: Профимедиа

Међутим, западни обавештајни званичници не очекују да ће Русија у кратком року остварити велике добитке на бојном пољу и истичу да постоје очигледна ограничења руске производње, што значи да ће руске фабрике вероватно достићи врхунац у наредној години.

Неки западни званичници довели су у сумњу бројке руске војне производње, тврдећи да прикривају изазове, укључујући недостатак радне снаге и опадајући квалитет оружја. Такође сматрају да повећање руског наоружања неће бити одрживо јер рат црпи ресурсе и чини Русију зависном од помоћи њених савезника попут Кине, Ирана и Северне Кореје.

- Русија је импресивно успела да повећа производњу у многим одбрамбеним секторима, али био бих веома сумњичав да Русија може да настави тим темпом. Стагнираће - рекао је истраживач са Шведског универзитета одбране Оскар Јонсон за Волстрит џурнал.

Завидна цифра од три милиона метака годишње такође би могла да завара јер је већина муниције у лошем стању, истичу аналитичари британског труста мозгова РУСИ. Осим тога, руском војном и одбрамбеном сектору тренутно недостаје око два милиона радника. Многе фабрике су покренуле производњу 24/7, што је довело до спорова између послодаваца и радника.

- Русија вероватно може да задржи своје ратне напоре на садашњим размерама још две до пет година - каже високи званичник НАТО.

Две европске војне обавештајне агенције такође тврде да Русија може да произведе довољно оружја да издржи овај темпо ратовања још неколико година.

Француска је у међувремену претекла Русију у извозу оружја. Према најновијој анализи промета оружја Стокхолмског међународног института за истраживање мира (СИПРИ) Француска је повећала свој удео на извозном тржишту на 11 одсто између 2019. и 2023. године у поређењу са 7,2 одсто у претходном периоду. То се догодило највише захваљујући продаји Рафала Индији, Египту и Катару.

Највећи губитак има Русија која је забележила глобални пад извоза оружја са 21 на око 11 одсто. Француска је сада на другом месту на листи највећих светских извозника оружја, одмах иза САД, чији је удео у глобалном извозу оружја порастао са 34 на 42 одсто.

Извор: Србија Данас/Јутарњи лист/Ива Бадањак/Пренела: Т.М.