Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТВАРА СЕ НОВИ "КОТАО" - УКРАЈИНЦИ СЕ ПОВЛАЧЕ: Ово је мапа ЖЕСТОКИХ БОРБИ у Донбасу - ево како напредују руске снаге (ФОТО)

29.04.2022. 19:10
Пише:
Србија Данас
Rusija - Donbas
Русија - Донбас / Извор: Фото: Printscreen/riafan.ru

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин назвао је њен циљ "заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране режима у Кијеву"

Како је саопштило Министарство одбране Русије, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе и од 25. марта су завршиле главне задатке прве етапе - значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине. Главни циљ у руском војном ресору назван је ослобођење Донбаса.

КОНАЧНО ПРИСТАЛИ! Зеленски и Путин ће се састати - председник ОВЕ државе објавио место и време разговора

КОНАЧНО ПРИСТАЛИ! Зеленски и Путин ће се састати - председник ОВЕ државе објавио место и време разговора

ОДЕСА СЕ СПРЕМА ЗА НАЈГОРЕ: Продужен полицијски час, на улицама само уз посебне дозволе, могућ свеопшти руски напад?!

ОДЕСА СЕ СПРЕМА ЗА НАЈГОРЕ: Продужен полицијски час, на улицама само уз посебне дозволе, могућ свеопшти руски напад?!

ЛИДЕР КРИМА ОПАСНО ЗАПРЕТИО УКРАЈИНСКИМ БОРЦИМА У АЗОВСТАЉУ: Његове речи леде крв у жилама!

ЛИДЕР КРИМА ОПАСНО ЗАПРЕТИО УКРАЈИНСКИМ БОРЦИМА У АЗОВСТАЉУ: Његове речи леде крв у жилама!

ДОЊЕЦКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

Током протеклог дана, Оружане снаге Украјине (АФУ) испалиле су више од 100 комада муниције на територију ДНР. Коришћени су вишецевни ракетни бацачи (МЛРС) БМ-21 Град, цевна артиљерија 122 mm, као и минобацачи 120 mm и 82 mm.

Украјинске снаге безбедности наставиле су рат са цивилним становништвом Донбаса и гранатирале најмање девет насеља у тој републици. Резултат је била смрт седам цивила, укључујући једно дете. Још 52 особе су повређене. Такође, оштећено је 56 кућа, 10 инфраструктурних објеката и 2 аутомобила.

Народна милиција ДНР је у међувремену наставила са нападима на положај непријатеља заједно са колегама из Оружаних снага Русије. У Угледару и другим насељима у региону и даље се воде жестоке борбе. Према извештају војног ресора републике, јуче су у борбама са доњецким борцима погинула 52 украјинска националиста.

Поред тога, уништена су два ватрена положаја хаубице Д-30 калибра 122 mm, једно борбено возило пешадије, оклопни транспортер и два транспортна камиона АПУ. Још један је ухваћен у исправном стању, као и оклопни транспортер.

Данас АПУ поново напада мирна подручја републике. Тренутно су Доњецк, Јасиноватаја, Горловка и Железна Балка већ под ватром. Подаци о штети и жртвама се још разјашњавају. НМ ДНР држи одбрану и не дозвољава украјинским снагама безбедности да пређу у контраофанзиву, пратећи ватрене тачке непријатеља ради њиховог што бржег елиминисања.

Према речима званичног представника Народне скупштине ДНР Едуарда Басурина, руска специјална операција демилитаризације и денацификације Украјине тече по плану. Он је нагласио да војска Доњецка још не јуриша на велике градове и да се креће спорим темпом како би свела на минимум жртве међу особљем и грађанима региона. Ова тактика се оправдава, посебно имајући у виду сложеност напада - трупе савладавају добро утврђене области које је АПУ организовала последњих осам година.

Donbas
Донбас / Извор: Фото: Printscreen/riafan.ru

У међувремену, хуманитарни рад није стао. Осим што обезбеђују евакуацију грађана из Мариупоља и других ослобођених области, заједно са добровољцима из Русије, борци ДНР обезбеђују људима храну, а медицинске установе - опрему и потрепштине.

ЛУГАНСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

Током преподневног брифинга, капетан Иван Филипоненко, званични представник НР Луганск, рекао је да је уочи АПУ само у граду Первомајску испалио најмање 51 гранату из МЛРС и артиљерије. Овим су повређена четири цивила, оштећено девет кућа, путнички аутобус и градско саобраћајно предузеће. Саопштено је да је положај украјинских стрелаца који су пуцали на насеље уништен.

Укупно, током дана сукоба са Луганском народном милицијом, украјинске трупе су изгубиле 15 људи, 3 оклопна транспортера и 5 војних возила. Упркос томе, конфронтација у Донбасу и даље траје.Трупе Луганске Народне Републике, уз подршку Оружаних снага Русије, воде жестоке борбе са Оружаним снагама у Попасној, Северодоњецку и другим насељима. Истовремено, они бране Рубежноје, над којим Кијев жели да поврати контролу.

Украјинске снаге такође настављају са нападима на Первомајск – данас је два пута нападнут, једна особа је рањена.

Упркос томе, трупе Народне Републике Белорусије и даље остављају непријатељу могућност да се преда: специјалне јединице Народне милиције крећу дуж линије додира и уз помоћ звучних станица нуде украјинским војницима да положе оружје. То им гарантује могућност не само да спасу своје животе, већ и да се касније врате својим породицама.