Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАКО СУ РУСИ ЗАУЗЕЛИ АВДИЈЕВКУ! Паклена тактика им успела: ОСТАВИЛИ Украјинцима "пут живота" који се претворио у НОЋНУ МОРУ

21.02.2024. 20:44
Пише:
Србија Данас/Јутарњи лист
ukrajina
украјина / Извор: Shutterstock

Слична тактика примењена и у Бахмуту

Током хаотичног повлачења из Авдијевке Русија је заробила и убила стотине украјинских војника. Иако амерички званичници тврде да губитак индустријског градића у Доњецкој области није стратешки значајан за Украјину, могло би се показати управо супротно.

ПАЛО ЈОШ ЈЕДНО УКРАЈИНСКО УТВРЂЕЊЕ! Руске трупе се ушетале у упориште Оружаних снага код Бахмута (ВИДЕО)Foto: Youtube Printscreen/Vojna Saznanja

ПАЛО ЈОШ ЈЕДНО УКРАЈИНСКО УТВРЂЕЊЕ! Руске трупе се ушетале у упориште Оружаних снага код Бахмута (ВИДЕО)

СУХОЈ "ПОКИДАО" УКРАЈИНЦЕ НА ДОЊЕЦКОМ ПРАВЦУ! Руски јуришник избегао ПВО замке и извео успешан напад (ВИДЕО)Foto: Youtube Printscreen/Vojna Saznanja

СУХОЈ "ПОКИДАО" УКРАЈИНЦЕ НА ДОЊЕЦКОМ ПРАВЦУ! Руски јуришник избегао ПВО замке и извео успешан напад (ВИДЕО)

ОВО ЈЕ ЈЕДИНИЦА БЕЗ КОЈЕ БИ РАТ БИО ОДАВНО ИЗГУБЉЕН! Руски војници много дугују овим људима (ВИДЕО)Foto: Youtube Printscreen/Vojna Saznanja

ОВО ЈЕ ЈЕДИНИЦА БЕЗ КОЈЕ БИ РАТ БИО ОДАВНО ИЗГУБЉЕН! Руски војници много дугују овим људима (ВИДЕО)

Наиме, пад града, који су Руси покушавали заузети последњих десет година, и затварање стотина војника могли би озбиљно да наруше и морал украјинске војске док се Кијев бори с недостатком војних снага и покушава да привуче нове регруте.

Двојица украјинских војника открила су за Њујорк тајмс да је током повлачења из разореног источног града заробљено или се води као нестало од 850 до 1000 војника. Украјинска војна команда признала је да су неки војници заробљени, али је покушало умањити њихов број и значај. Комадант украјинских војних снага на подручју Авдијевке Александр Тарнавски тврди да је повлачење ишло према плану, али је "у завршној фази операције, под притиском надмоћнијих непријатељских снага, одређен број украјинских војника пао у заробљеништво".

Један високи украјински званичник уверен је да је само шест војника заробљено при повлачењу из града. Ти војници, припадници 3. засебне десантно-јуришне бригаде, наводно су заробљени након што су остали без муниције и изгубили комуникацију са комадантом. Међутим, поједини украјински војници и западни званичници тврде да је до заробљавања "значајног броја војника" дошло због лоше организације повлачења и недостатка комуникације међу трупама.

ukrajina
украјина / Извор: Shutterstock

Русија је прошле године двапут покушала да заузети Авдијевку, а иако су били бројчано надјачани, Украјинци су успевали да се одбране. Али, затим је Москва одлучила да примени исту тактику коју је користила током битке за Бахмут. Руске снаге опколиле су Авдијевку с три стране и оставиле Украјинцима само један излаз из града. Та се рута, коју су украјинске трупе прозвале "цестом живота", показала много опаснијом него што се првобитно мислило.

Наиме, кад су се украјинске снаге почеле повлачити том асфалтираном цестом, Руси су их жестоко бомбардовали из и нападали артиљеријском ватром и беспилотним летелицама. Јединице украјинске војске имале су проблема с комуникацијом јер користе различиту радиоопрему, што је био један од разлога који је довео до заробљавања. Војници с којима је разговарао Њујорк тајмс открили су да су се неке јединице повукле док су друге још увек чекале на евакуацију. Након што су сазнале да се евакуација неће спроводити, јединице које су остале већ су биле опкољене и нису имале могућност бега.

Четворица припадника украјинске 110. засебне механизиране бригаде, велике јединице која је бранила Авдијевку и њена предграђа, рекла су за Кијев Индепендент да су комаданти предуго чекали да нареде повлачење из града, присиљавајући многе војнике да побегну пешице под тешким гранатирањем.

ukrajina
украјина / Извор: Фото: Танјуг/АП

Западни војни стручњаци такође су критиковали Кијев због прекасног извођења повлачења, истакнувши да је Украјина направила сличне скупе погрешке у Бахмуту, Соледару и Северодонецку. Канцерија тужитоца у Донецкој области покренуо је у међувремену истрагу о "пуцњави на ненаоружане украјинске ратне заробљенике у Авдејевки и Веселу".Украјина, Русија, рат у Украјини, рат Русије и Украјине, Владимир Путин, Володимир Зеленски, Владимир Зеленски, Украјина уживо, Украјина вести

Чини се да ни сам Кремљ није био спреман на то да ће Авдијевка тако брзо пасти. Наиме, руска пропаганда обично ради пуном паром, а сада им је требало неколико дана да припреме поруке које су хтели да пошаљу јавности.

- Русија заправо није била припремљена за ово у смислу пропагандног напада. Сада су се бацили на то, али још нису усУкрајина, Русија, рат у Украјини, рат Русије и Украјине, Владимир Путин, Володимир Зеленски, Владимир Зеленски, Украјина уживо, Украјина вести
пели да сложе успешну координирану кампању - рекао је Џонатан Тубнер, извршни директор компаније ФилтерЛабс.АИ, која проучава руско јавно мњење.

У децембру је украјинска влада објавила да Русија у заробљеништву има 3574 украјинска војника. Украјински званичници рекли су да желе да мобилишу још до 500 хиљада људи, али заробљавање војника могло би отежати њихово регрутовање.

Британско Министарство одбране у саопштењу је навело да ће губици које је Русија претрпела током заузимања Авдијевке вероватно довести до паузе у борбама док војска не попуни своје снаге. ‌

- Вероватно је да руским снагама недостаје борбена учинковитост да искористе заузимање Авдијевке и требаће им раздобље одмора и оспособљавање - написали су британски званичници.

(Србија Данас/Јутарњи лист)

}