Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УЗБУНА У КИЈЕВУ! ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА УКРАЈИНУ: Руски дронови камиказе ГАЂАЛИ два украјинска војна брода (ВИДЕО)

10.03.2024. 15:15
Пише:
Србија Данас/оружјеонлине
Foto: X Printscreen/oruzjeonline
Фото: X Printscreen/oruzjeonline / Извор: Фото: X Printscreen/oruzjeonline

Нова победа руске војске

На Интернету су се појавили снимци удара камиказа дронова Ланцет на два украјинска војна брода.

РУСИ НЕМИЛОСРДНО ТУКУ! Погођена зграда у Добропољу, има мртвих (ФОТО)sd

РУСИ НЕМИЛОСРДНО ТУКУ! Погођена зграда у Добропољу, има мртвих (ФОТО)

СРЕЋА И УПОРНОСТ РУСКЕ ВОЈСКЕ: Чим је дрон приметио посаду ПВО Патриота, хиперсонични Искандер стигао и РАЗНЕО ГА! (ВИДЕО)Eksplozija

СРЕЋА И УПОРНОСТ РУСКЕ ВОЈСКЕ: Чим је дрон приметио посаду ПВО Патриота, хиперсонични Искандер стигао и РАЗНЕО ГА! (ВИДЕО)

НИ ЗАПАД ВИШЕ НЕМА ЖИВАЦА! Захарова: Папа се позивом на преговоре за Украјину није обраћао КијевуZelenski

НИ ЗАПАД ВИШЕ НЕМА ЖИВАЦА! Захарова: Папа се позивом на преговоре за Украјину није обраћао Кијеву

Руски дронови, тачније лутајућа муниција „Ланцет“, погодила је два украјинска брода усидрена у Березанском лиману, недалеко од Елеваторног у Николајевској области.

Претпоставља се да су беспилотне летелице лансиране са подручја Кинбурнске превлаке, која је у ваздушној линији удаљена 25 км од Елеваторног. Ово није први пут да Ланцети погађају украјинске бродове у Березанском лиману; децембра прошле године, у области Черноморског, руски дрон камиказа погодио је оклопни чамац пројекта 58155 Гјурза-М. 

Како се може закључити на основу објављеног снимка, руски Ланцети су погодили патролни брод 40ПБ Дефиант (патрол Боат40 фоот Метал  Схарк) који су Украјини испоручили Американци, а други је десантни брод „Сватово“ (Л434) пројекта 1176 “Акула”, изграђен још у СССР. 

Подсетимо се да су и Украјинци руски десантни брод овог типа (1176 Акула), као и брод пројекта 11770 „Серна“, беспилотним летилицама уништили 10 новембра 2023. у Черноморском на Криму.  

Истина, брод пројекта Акула не може се потопити једним ударцем Ланцета, али се може онеспособити. На снимку се јасно види да један од дронова Ланцет удара у зони команде кабине. 

Иначе, познато је да су код Ланцета унапређене могућности удара на дометима до 50 км, што је значајно проширило листу циљева које може да гађа.

Ланцети однедавно раде у пару са извиђачким дроновима ЗАЛА, који трагају за циљевима и усмеравају лутајућу муницију на мету.

Заплењени украјински бродови

Руска новинска агенција TASS је још 30. маја 2022. године, позивајући се на извор у оружаним снагама, објавила да ће бивши украјински бродови, запленени током „СВО“, након обнављања техничких карактеристика, бити коришћени за чувањеи одбрану лука Мариупољ и Берђанск са Азовског мора.

TASS је, наиме, прецизирао да „постоји неколико бродова које је заробила руска војска. Тренутно се одлучује о њиховој судбини. Једна од опција је да се, након обнављања техничких могућности, користе за чување и одбрану акваторија са Азовског мора око лука Мариупољ и Берђанск“.

Агенција је тврдила да у то време још није била донета коначна одлука коме ће бити додељена ова пловила – морнаричким јединицама Пограничне службе ФСБ или руској Црноморској флоти.

Извор је навео да се тада решавају питања везана за интероперабилност, успостављање комуникација између заробљених бродова и других структура руских снага и њихово снабдевање муницијом.

Наиме, Руси су 28 фебруара 2022 у Берђанску  запленили МБАК „Акерман“ (БК-01) и „Вишгород“. Руска Црноморска флота је 25. маја 2022. године на Телеграм налогу поставила објаву да је у флоту увела МБАК „Акерман“ (БК-01) под новим бројем 201.

У априлу 2022, Руси су у Мариупољу запленили и „Кременчук“. Иначе, Украјинци су у овој луци потопили брод „Лубни“, који су у мају исте године Руси извукли. 

Украјинска флота пре почетка „СВО“

Пре почетка  „специјалне војне операције“, Морнаричке снаге Украјине имале су око 25 борбених јединица, укључујући пет патролних пловила: „Прилуки“ (У153, пројекат 206МР, класа Викхр), П170 „Скадовск“ (пројекат 1400М, класа Гриф), П171 АК-03, као и П191 „Старобилск“ (класа Исланд) и П192 „Суми“(класа Исланд), који су примљени из САД 2019. и 2021. године.

Између 2016 и 2020 године је кијевско бродоградилиште ЗАО „Кузња на Рибалском“ украјинској морнарици испоручиласедам малих оклопних „топовњача“ (МБАК) пројекта 58155 са серијским бројевима 01023, 01024, 01028 – 01031 и 01034:Р 174 “Акерман” (БК-01), П 175 „Берђанск“ (БК-02), П176 „Никопољ“ (БК-03), П 177 „Кременчук“ (БК-04), П 178 „Лубни“ (БК-05), Р 179 „Вишгород“ (БК -06) и П 180 „Костопољ“ (БК-07).

Поред тога, у саставу Морнаричких снага били су и противдиверзантски брод У241 „Гола Пристан“ (пројекат П1415, класа Фламинго) и десантни брод Л434 „Сватово“ (пројекат 1176, класа Акула).

Током украјинског напада на фамозно Змијско острво (које је сада заборављено), 9. маја 2022, изгубљена су три десантно-јуришна брода класе „Кентавр“ пројекта 58181.

Након што је руска војска преузела контролу над градом Берђанск, пала је и Источна поморска база украјинске флоте у Азовском мору. Украјински војници и официри напустили су поморске објекте без борбе, пре доласка руске војске.Бродови које су Руси запленили у луци касније су пребачени у поморску базу Новоросијск.

Извор: Србија Данас/оружјеонлине/Пренела: Т.М.