Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СПЕЦИЈАЛНЕ СНАГЕ АЛИЈАНСЕ ПРИМЕЋЕНЕ НА ФРОНТУ?! Руси тврде да је НАТО већ распоредио трупе у Украјини: "То за нас није апсолутно никаква тајна"

28.02.2024. 11:47
Пише:
Србија Данас/Оружјеонлине
NATO
НАТО / Извор: Профимедиа

Ово би могло да промени ток рата.

Према писању Фајненшел тајмса, јединице западних специјалних снага су већ присутне у Украјини, иако то није званично саопштено. Информација, која се позива на високог европског војног званичника, наглашава незваничну умешаност Запада у украјински сукоб и жељу да се створи "неизвесност" у односима са Русијом.

МАШИНЕРИЈА КРЕМЉА НЕ СТАЈЕ НАКОН АВДИЈЕВКЕ: Украјинци се повукли из још два села, отвара се пут ка ДУБИНИ Донбаса, ЗЕЛЕНСКИ у великом проблемуukrajina

МАШИНЕРИЈА КРЕМЉА НЕ СТАЈЕ НАКОН АВДИЈЕВКЕ: Украјинци се повукли из још два села, отвара се пут ка ДУБИНИ Донбаса, ЗЕЛЕНСКИ у великом проблему

ЈОШ ЈЕДНА НЕПРОСПАВАНА НОЋ ЗА УКРАЈИНЦЕ: ПВО имао пуне руке посла, ни Русима није било боље! ДРОНОВИ у пуном ГАСУ!Ukrajina, Ukrajinke

ЈОШ ЈЕДНА НЕПРОСПАВАНА НОЋ ЗА УКРАЈИНЦЕ: ПВО имао пуне руке посла, ни Русима није било боље! ДРОНОВИ у пуном ГАСУ!

"УКРАЈИНА НЕЋЕ ПОБЕДИТИ!" Орбан ОШТРИЈИ него икад: Нећемо слати ОРУЖЈЕ КијевуViktor Orban

"УКРАЈИНА НЕЋЕ ПОБЕДИТИ!" Орбан ОШТРИЈИ него икад: Нећемо слати ОРУЖЈЕ Кијеву

- Сви знају да су западне специјалне снаге присутне у Украјини, само што то нису званично објавили - наводи се у публикацији.

Изјаве француског председника Емануела Макрона о могућности слања војних контингената у Украјину доживљавају се као део ове стратегије.

На недавно одржаној конференцији у Паризу, коју је иницирао Макрон, разговарало се о подршци Украјини. И поред разговора о могућности слања војника, није постигнут консензус међу учесницима састанка, укључујући представнике Немачке, Велике Британије, Пољске, Данске и Холандије.

Накнадне изјаве власти многих европских земаља указивале су на то да нема намере да се пошаљу војни контигенти у помоћ Кијеву, међутим није најјасније колико земаља се противило а колико је подржало предлог.

Француска је покушала да разјасни свој став, при чему је министар спољних послова Стефан Сејоурне инсистирао да "војно присуство Запада у Украјини не би представљало саучесништво у сукобу". Министар одбране Себастијен Лекорну рекао је да нема говора о рату са Русијом, истичући нормалност размишљања о додатној помоћи Украјини.

Foto: Shutterstock
Фото: Shutterstock / Извор: Фото: Shutterstock

Реакција Кремља на Макронове речи била је оштра. Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков рекао је да ће такве акције неминовно довести до директног војног сукоба Русије и НАТО-а, сматрајући да је разговор о слању трупа у Украјину важан нови тренутак у развоју ситуације.

Међутим, треба напоменути да информације о присуству страног војног особља у зони сукоба круже већ доста дуго. Још прошле године је јављено да би официри НАТО-а могли бити на територији предузећа АзовСтаљ, а потпуковник народне милиције Лугањске Народне Републике, Андреј Марочко пријавио је наводни долазак каријерних НАТО официра у област Харкова.

Међутим, ова информација није добила никакву званичну потврду од руског Министарства одбране, нити било које друге стране, већ се једино прича о томе да су у сукоб укључени страни плаћеници, али не и регуларне трупе НАТО-а.

Са друге стране, да ће пресудна одлука о Украјини бити донета током 2024. године, изјавио је британски пуковник који верује да ће, уколико руске оружане снаге озбиљно напредују, а Украјина пропадне, Северноатлантска алијанса бити принуђена да пошаље трупе.

Марочко тврди да су НАТО трупе стигле у зону СВО

Војни експерт и потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко, позивајући се на сопствене изворе, рекао је за Спутњик да постоји низ потврда о присуству специјалних снага земаља НАТО-а у зони специјалне операције.

- Чињеница да су овде присутни професионални војници и специјалне снаге земаља НАТО-а за нас није апсолутно никаква тајна. Штавише, постоји низ потврда за то: документи, страни језик, радио-пресретања. На украјинским полигонима раде западни инструктори. То се такође не крије - рекао је Марочко.

Severna Makedonija, NATO
Северна Македонија, НАТО / Извор: Профимедиа

Он је додао да су руске снаге изводиле нападе на сталне и привремене базе западних плаћеника из земаља НАТО-а.

- Према мојој претпоставци, ако се тако настави, онда ћемо, заиста, овде и званично видети НАТО трупе које ће се борити на територији Украјине. Јер сада Украјина има огромне проблеме са људским ресурсима, а наравно, нико нема намеру да губи пред изборе у САД. И чиниће све, укључујући и полулегално слање у Украјину такозваних добровољаца - сматра саговорник агенције.

Марочко је приметио да у Украјини већ постоји интернационална бригада.

- Подсетићу да се пољско-литванско-украјинска бригада налази на територији Украјине од 2014. године. Изводила је неколико војних вежби. И, наравно, они могу да повећају ову бригаду и да делују, рецимо, на званичној основи, рецимо, на основу украјинског законодавства - објаснио је Марочко.

Сједињене Државе схватају опасност слања трупа својих савезника у Украјину

У контексту сталних тензија између Русије и Запада, руски амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов говорио је о потенцијалној претњи коју представља могуће распоређивање трупа западних савезника у Украјини.

Он је нагласио да такве акције могу довести до озбиљних и непожељних последица, посебно у контексту хибридног рата који је Запад покренуо против Русије. Антонов је указао на провокативне изјаве америчке војске које би, према његовом мишљењу, могле да погоршају ситуацију и изразио забринутост због дискусија међу европским земљама о могућности слања својих војних снага у Украјину.

Према речима дипломате, Пентагон мора да запамти основе међународне политике и да узме у обзир посебну одговорност Русије и САД за глобалну стратешку стабилност.

Američka vojska
Америчка војска / Извор: Профимедиа

Антонов је такође скренуо пажњу на извештај америчке војске, који је Русију назвао "непријатељем", изражавајући дубоку забринутост због тога. Он је истакао важност враћања принципу недељивости безбедности као једином начину спречавања сукоба.

Ситуација је ескалирала након што је портпаролка Савета за националну безбедност Беле куће Адријен Вотсон изјавила да САД не намеравају да шаљу трупе да учествују у непријатељствима у Украјини.

Саопштење је уследило након конференције у Паризу коју је сазвао француски председник Емануел Макрон да подржи Украјину, где се разговарало о могућности слања војника, али као што смо навели, није постигнут консензус.

Извор: Србија Данас/Оружјеонлине