Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СКАНДАЛОЗАН ТЕКСТ БРИТАНСКОГ ГАРДИЈАНА: Погледајте како су то Хрвати извели са Олујом и српским сепаратистима, Украјина треба да следи пример

12.07.2022. 09:47
Oluja
Олуја / Извор: Foto:YoutubePrintscreen/RTS/SPC/Profimedia

Стручњак за копнено ратовање Бен Бари у тексту за британски Гардијан поменуо је хрватску злочиначку акцију "Олуја" као пример, како Украјина треба да изведе контраофанзиву.

Августовски напад 1995. планиран је годинама, а Хрвати су прошли америчку војну обуку, чиме је окончан трогодишњи застој на бојном пољу, рекао је он.

Он у својој анализи наводи на који начин Украјина може прекренути тренутни рат у своју корист и поврати територије. 

"ШАЉУ СТОТИНЕ НАОРУЖАНИХ ЛЕТЕЛИЦА" Русија добија НОВОГ савезника, Америка у страху - И они улазе у рат?

"ШАЉУ СТОТИНЕ НАОРУЖАНИХ ЛЕТЕЛИЦА" Русија добија НОВОГ савезника, Америка у страху - И они улазе у рат?

БИТКА ЗА ЈУГ УКРАЈИНЕ ПОЧИЊЕ - ЗЕЛЕНСКИ ИЗДАО НАРЕДБУ КОМАНДАНТУ АРМИЈЕ! Желе да поврате ОВУ територију - регрутовано МИЛИОН војника?

БИТКА ЗА ЈУГ УКРАЈИНЕ ПОЧИЊЕ - ЗЕЛЕНСКИ ИЗДАО НАРЕДБУ КОМАНДАНТУ АРМИЈЕ! Желе да поврате ОВУ територију - регрутовано МИЛИОН војника?

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА СТРАШАН НАПАД НА ВАЖАН ГРАД: Броје се мртви и повређени, чека се одговор Москве

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА СТРАШАН НАПАД НА ВАЖАН ГРАД: Броје се мртви и повређени, чека се одговор Москве

Украјина се нада да ће окупити "милионску" војску како би покушала да поврати територију коју је окупирала Русија, изјавио је током викенда министар одбране Алексиј Резников.

Њихове снаге су, додао је, такође показале САД да могу добро да искористе новонабављене ракетне системе већег домета, отварајући тако врата већем снабдевању. Али колико год ове тврдње звучале импресивно, тешко је поверовати да је Украјина и даље способна за ефикасну контраофанзиву.

Наиме, колико год да су амерички ракетни системи ХИМАРС и британски ракетни системи М270 добри, до сада их нема ни изблиза да би обезбедили значајну прекретницу у рату (Американци су Украјини до сада испоручили 8 система ХИМАРС, долазе још четири, а британски системи вероватно још нису испоручени Кијеву).

За преокрет у Украјини, ако до њега уопште и дође, највероватније ће требати доста времена, пише Гардијан.

- Идеја о контраофанзиви је изузетно популарна идеја у Украјини - рекао је Орисије Lucevich, истраживач истраживачког центра Chatham Хоусе, а Кијев треба да убеди Запад да, уз сталну помоћ, украјинска војска има реалне шансе за одбијање руских напада.

Земља је започела рат са војском од 125.000 војника плус 100.000 националних и граничних стражара, али они тврде да су тај број подигли на 700.000 плус 300.000 паравојних војника. Али ако може да мобилише толики број, кључно питање је колико су добро обучени и припремљени за рат.

Артиљеријско бомбардовање

Досадашња тромесечна битка у Донбасу коштала је браниоце много жртава, пошто је Русија прешла на тактику исцрпљујућег артиљеријског бомбардовања. Извори украјинске војне обавештајне службе недавно су рекли стручњацима истраживачког центра РУСИ да је у просеку 100 њихових бораца убијено сваког дана. Додајте 300 или 400 рањеника дневно, губици би могли бити око 15.000 месечно - можда укупно 35.000 до 45.000. Још 7.200 украјинских војника нестало је од почетка рата, процењује та земља у понедељак. Многи од ових губитака спадају међу најискусније украјинске снаге.

Запад добро препознаје потребу за јачањем украјинских борбених снага. Британија је почела да обучава украјинске регруте – 600 тренутно пролази кроз вишенедељну основну обуку широм Уједињеног Краљевства – и постоји капацитет за обуку по 2.400 истовремено, укупно 10.000 сваких 120 дана, под претпоставком да се британска влада држи обећања о одласку премијера министар Борис Џонсон.

Неки од украјинских регрута, старости између 18 и 60 година, су људи који никада нису пуцали из оружја. Ово је војска која се мора попунити практично од нуле.

Страна војна обука

Њихова војна обука је очигледно кључна за Украјинце, али за успешну контраофанзиву ће бити потребно више: стратешка употреба комбинације оружја, способност концентрирања снага на одабраном бојном пољу у односу од најмање три према један, и напредно западно оружје. Украјина је снажно лобирала за стандардну муницију НАТО-а јер јој постепено понестаје својих совјетских залиха (између осталог и гранате од 152 mm).

Ново оружје, међутим, ствара нове проблеме, као што су приметили стручњаци Џек Вотлинг и Ник Рејнолдс у опсежној анализи за РУСИ. На пример, док НАТО снаге користе гранате од 155 mm, не постоји таква ствар као што је једна западна хаубица, стандардизација НАТО-а није сасвим стандардизована, они су написали.

ukrajinska vojska
украјинска војска / Извор: Профимедиа

Истовремено, САД, водећи добављач оружја, остају опрезне у погледу количине критичне опреме коју ће обезбедити. Руски националиста Игор Гиркин упозорио је у недељу на свом Телеграм каналу да се руски системи противваздушне одбране показују "неефикасним против" ракетних напада ХИМАРС, и тврди да је "више од 10" складишта муниције и логистике погођено у протеклих пет до седам дана.

- Када ће Руси почети да се боре пуном снагом? - упитао је Гиркин. Кључни показатељ да ли Украјина може да заустави Русе је да ли Москва може да покрене потпуну офанзиву на Славјанск и Краматорск, два највећа насељена центра у отцепљеној Доњецкој покрајини. Русија је до сада испаљивала око 20.000 граната дневно, полако уништавајући Северодоњецк и друге градове на свом путу.

Стрпљиво јачање снага

- Ако руска офанзива у Донбасу кулминира, биће све већи притисак на Украјинце да покрену велики контранапад. Али што дуже морају да се припремају, граде обуку и залихе, већа је вероватноћа да ће успети - рекао је Бен Бари, стручњак за копнено ратовање на Међународном институту за стратешке студије.

Неуспех би, напротив, могао да буде политичка катастрофа за Кијев. Бери истиче операцију Олуја, последњу победничку офанзиву у хрватском рату против српских сепаратиста 1990-их. Августовски напад 1995. планиран је годинама, а Хрвати су прошли америчку војну обуку, чиме је окончан трогодишњи застој на бојном пољу. За Хрватску је то била једна од последњих етапа рата након низа дипломатских напора и преговора, као и стрпљивог јачања снага, уз спровођење операција тактичког нивоа у којима су ослобођени мањи делови територије.

- Можда постоји разлог зашто овакви ратови трају годинама, а не месецима - закључио је Бери.

БОНУС ВИДЕО: Атентат на бившег јапанског премијера Шинзо Абеа