Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СПИСАК НЕРЕАЛНИХ ЖЕЉА" Све дужа листа наоружања које Кијев тражи од западних партнера

07.12.2023. 20:53
Пише:
Србија Данас/ТВ Фронт
Rat u Ukrajini
Рат у Украјини / Извор: Фото: Shutterstock/YouTube/Printscreen/TIME

Сада уочи краја 2023. године из Кијева стиже нова листа жеља.

Украјина је уочи напада Русије на ту земљу изненада почела да добија велике количине наоружања са Запада.

"ИМАМО ДОГОВОР" Уговорена страшна сарадња Украјине и Америке, укључује се још једна земља партнер НАТОFoto: Shutterstock, Youtube printscreen The Tribune, Youtube printscreen WION

"ИМАМО ДОГОВОР" Уговорена страшна сарадња Украјине и Америке, укључује се још једна земља партнер НАТО

МИСТЕРИОЗНО САОПШТЕЊЕ УКРАЈИНАЦА: У руском гранатирању тешко оштећено важно постројење, једна ствар никоме није јаснаFoto: Shutterstock

МИСТЕРИОЗНО САОПШТЕЊЕ УКРАЈИНАЦА: У руском гранатирању тешко оштећено важно постројење, једна ствар никоме није јасна

У РАЗМАКУ ОД ПАР САТИ: Ликвидирана два блиска сарадника Владимира Путина (ВИДЕО)Vladimir Putin

У РАЗМАКУ ОД ПАР САТИ: Ликвидирана два блиска сарадника Владимира Путина (ВИДЕО)

Од тада листа наоружања које су чланице НАТО слале Кијеву постала је све дужа и дужа, а неке борбене системе чак поједине чланице Алијансе могу да сањају.

Прво су стигле биле хаубице М777, па самохотке М-109 Паладин, самоходни вишецевни ракетни лансери ХИМАРС Х-142, МЛРС М-270 ПВО системи Стингер и Авангер, затим противрадарске ракете АГМ-88 ХАРМ, ракете ваздух-ваздух АИМ 7 SPARROW и АИМ-9 SIDEWINDER, ПВО систем МИМ-104 ПАТРИОТ ПАЦ-3, о балистичкој заштити, муницији, пешадијском наоружању ни да говоримо.

А сада по први пут из Кијева стиже до сад најамбицијознији списак жеља који би требали Американци да испуне, а који су веома важни да Украјина победи у рату Русију.

himars
химарс / Извор: Профимедиа

Међутим списак је наишао на коментаре типа "списак нереалних жеља" до ироничних објава типа зашто не неке летелица, а на пример друге да, али крениимо редом.

Украјина већ неколико месеци лобирала је да им се испоруче борбени авиони типа Ф-16 са којима би заменили совјетске Су-27 и МиГ-29 и који су кључни за остваривање превласти у ваздушном простору. Такође у лето 2023. тражени су и јуришници А-10 WARTHOG, али од тога није било ништа.

Сада уочи краја 2023. године из Кијева стиже нова листа жеља.

Према незваничним информацијама које су се појавиле списак новог неопходног наоружања за потребе Оружаних снага Украјине достављен је Министарству одбране Украјине током затвореног састанка конференције у Вашингтону уз учешће владиних званичника и руководилаца одбрамбено-индустријског комплекса САД са једне и Украјине са друге стране.

На овом списку нашли су се борбени системи који су потребни Кијеву од ПВО система, до борбених авиона и тенкова. Овај пут велики нагласак је дат на борбеној и транспортној авијацији и борбеним хеликоптерима са Запада и противракетни системима са којима би Украјина могла да пресреће балистичке ракете типа Искандер М и хиперсоничне ракете типа Кинжал, пошто очито Патриот не даје резултате какви су се очекивали.

F-16
Ф-16 / Извор: Профимедиа

Од борбених авиона Кијев је затражио следеће борбене авионе: Ф-16 и Ф-18 ХОРНЕТ.

Од борбених хеликоптера АХ-64 Апач и транспортни УХ-60 Блацк HAWK (Украјина иначе има у саставу војне службе безбедности један Х-60 Блацк HAWK).

Од транспортних авиона од САД затражени су: Ц-130Ј Херкулес и тешки транспортни Ц-17 Глобемастер.

Такткичка беспилотна летелица MQ-9 Sky Гуардиан за извиђање и извођење борбених акција коју је Украјина већ тражила, али је била одбијена неколико пута.

Противракетни систем THAAD који САД користе као део мобилног елемента противракетног штита, а користио би се за пресретање тактичких балистичких ракета типа Искандер М, П-800 Оникс и Х-47 Кинжал.

Још тенкова М1 Абрамс иако је Вашингтон недавно Кијеву испоручио батаљон тенкова М1А1 и на томе се зауставио са неизвесношћу даљих испирука.

Abrams
Абрамс / Извор: Профимедиа

Још тактичких балистичких ракета АТАЦМС чијих 16-20 комада је Вашингтон испоручио годишта од 1993-1997. године а који се лансирају из самоходних вишецевних ракета.

Неке са листе летлеица кијев ће да добије као што је Ф-16 од чланица НАТО које замењују своје летелица са ловцима 5. генерације Ф-35 и Ф-18 које у Европи имају само Финска и Шпанија, а Кијеву своје летелице су нудиле управо Финска и далека Аустралија и на томе се завршило.

Борбене хеликоптере од европских чланица имају: Велика Британија, Пољска, Грчка и Холандија, што је мало вероватно да ће било која од ових држава одлучити да ове веома убојите борбене хеликоптере испоруче тек тако Кијеву.

Неко је споменуо такође да би Кијеву требало испоручити и борбене хеликоптере Bell АХ-1З Випер што је за сад као и остала борбена техника мисаона именица.