Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УКРАЈИНСКА ОДБРАНА ИЗБУШЕНА КАО ШВАЈЦАРСКИ СИР! Руске ракете заобилазе закржљалу ПВО, ситуација из минута у минут све гора

18.03.2024. 19:38
Пише:
Србија Данас/Оружјеонлине
ruska vojska
руска војска / Извор: Фото: Танјуг/АП/Либкос

Кијев доживљава критичну несташицу муниције за противваздушну одбрану.

Недостатак муниције за неке од система противваздушне одбране које користе украјинске снаге могао би да достигне критичну тачку крајем марта, наводи неколико западних извора који се позивају на, како сте сигурно већ навикли, неименоване званичнике.

Ако је до сада Украјина успела да уништи 4 од 5 ракета испаљених на њене градове, недостатак пројектила и противваздушних ракета могао би да доведе до успеха од само 1 од 5, тврде исти извори.

ЗЕМЉА ИЗ БИВШЕ ЈУГЕ СЕ УКЉУЧУЈЕ У РАТ У УКРАЈИНИ?! Склопљен пакт између 15 држава са само једним циљемukrajinska vojska

ЗЕМЉА ИЗ БИВШЕ ЈУГЕ СЕ УКЉУЧУЈЕ У РАТ У УКРАЈИНИ?! Склопљен пакт између 15 држава са само једним циљем

УКРАЈИНСКИ ДИВЕРЗАНТИ ПОКОШЕНИ КОД ЛУКАШОВКЕ! Руси муњевитом акцијом елиминисали војнике и спречили упад на руске територије (ВИДЕО)ukrajinska vojska

УКРАЈИНСКИ ДИВЕРЗАНТИ ПОКОШЕНИ КОД ЛУКАШОВКЕ! Руси муњевитом акцијом елиминисали војнике и спречили упад на руске територије (ВИДЕО)

ПУТИН ПРИПРЕМИО ПАКЛЕНИ ПЛАН! Ово ће једном заувек спречити Украјину да нападне руске територијеVladimir Putin i Volodimir Zelenski

ПУТИН ПРИПРЕМИО ПАКЛЕНИ ПЛАН! Ово ће једном заувек спречити Украјину да нападне руске територије

Штавише, усред извештаја о исцрпљивању украјинских противваздушних ракетних резерви али и уништењу значајног броја ПВО система, руске снаге, драстично боље снабдевене муницијом, планирају да интензивирају ваздушне ударе на украјинску територију, поново се наглашава у већини западних медија.

Виши саветник председника Зеленског рекао је за Вашингтон Пост да, без нове помоћи САД, постоји велика вероватноћа значајних територијалних добитака Русије у Украјини до лета.

- Људи не разумеју колико је тренутно лоша ситуација на фронту. Морал је низак; замах је низак. Млади људи страхују да ће због недостатка оружја бити мобилисани и послати да погину. -  рекао је овај помоћник, а преноси Вашингтон пост.

Лопта је на страни САД, али је дриблају републиканаци

Такозвани Институт за проучавање рата (ISW) из Вашингтона је 13. марта написао да би украјинска несташица муниције изазвана кашњењима ускоро могла да доведе до руског пробоја украјинске линије одбране.

У фебруару, Русија је остварила већи територијални добитак када су украјинске трупе предале индустријски, стратешки и симболично значајан град Авдијевку у Доњецкој области, сада ДНР. Од тада је Русија форсирала напредовање и заузела неколико суседних места, само када говоримо о овом правцу фронта.

Украјински и НАТО званичници приписују недавне војне неуспехе, додуше делимично, застоју у америчком Конгресу око америчке помоћи Украјини.

Бела кућа, одакле уосталом и долазе сви ови вапаји и извештаји, је 12. марта најавила 300 милиона долара хитне војне опреме Кијеву, али је упозорила да Сједињене Државе неће моћи да обезбеде Украјини још један велики пакет наоружавања без одобрења Конгреса за додатно финансирање.

Пољски премијер, Доналд Туск, је одмах затражио од председника Представничког дома САД Мајка Џонсона да убрза процес гласања за нови пакет помоћи САД Украјини, вредан 60 милијарди долара. Туск је позвао Џонсона да "пажљиво размотри последице недавних руских напада на Одесу (15. марта)."

Оружане снаге Украјине пријавиле обарање готово свих дронова

Паралелно са апелима америчких медија али и упркос разрешењу са функције председника Ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јурија Игната, који је постао "познат" по својим извештајима о свакодневном обарању готово свих дронова и пројектила који су нападали циљеве у Украјини, укључујући и хиперсоничне, систематски приступ извештавања рада украјинске ПВО није промењено.

Тако, традиционално, украјински извори тврде да је наводно оборено 17 од 22 руске беспилотне летелице камиказе Геран-2 (Схахед-136), које су напале мете на територијама под контролом Кијева.

Међутим, ове изјаве су поново упитне уколико се упореде са бројним извештајима о експлозијама у Украјини које су се појавиле ноћу. Најмање две експлозије пријављене су у селу Бели Колодец у Харковској области, где су, према тврдњама Руса, уништена складишта муниције за МЛРС Вампир.

Најмање пет експлозија је пријављено у граду Светловодску у Кировоградској области, а прате их бројне експлозије у Кременчугу и Кривом Рогу. Према извештајима руске стране, збележене су и експлозије на војном аеродрому у Староконстантинову.

Такође постоје и информације о уништавању објеката у Виничкој, Луцкој, Сумској, Житомирској и Ривненској области.

Тако ће Украјина у најскорије време, уместо да покуша да обори четири од пет руских ракета и дронова камиказа, као што се сада тврди да се дешава, ускоро морати да ограничи своје ПВО системе како би покушала да обори само једну претњу од пет забележених.

Извор: Србија Данас/Оружјеонлине

}