Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ УГЛЕДАЛИ СВЕТЛОСТ ДАНА: Један је циљ ка којем Путин усмерава све снаге

04.06.2022. 23:34
Пише:
Србија Данас
Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Путин до сада успешно скривао “огромне губитке”

Руска војска би могла да се крахира због губитака од више од 30.000 људи у Украјини, наводи се у тајном британском извештају који је процурио у јавност. Док најновије процене из Москве представљају горак укус за руског председника Владимира Путина, у извештају се тврди да их он види као “цену коју вреди платити” за победу, преноси Дејли мејл.

ПАПА ФРАЊА ИДЕ У УКРАЈИНУ: Питање једног дечака га је много гануло, црквени поглавар није остао имун на то!

ПАПА ФРАЊА ИДЕ У УКРАЈИНУ: Питање једног дечака га је много гануло, црквени поглавар није остао имун на то!

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ТВРДИ: Украјинске трупе код Севернодоњецка изгубиле 90 одсто људства

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ТВРДИ: Украјинске трупе код Севернодоњецка изгубиле 90 одсто људства

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ БРУЈЕ: Ово је велика победа Путина! Европа на коленима, мораће од њега да тражи сагласност

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ БРУЈЕ: Ово је велика победа Путина! Европа на коленима, мораће од њега да тражи сагласност

Тајна анализа Путинове акције, наводи The Mirror, тврди да би губици могли бити превелики за руске војнике чији је морал већ низак. Према последњим проценама украјинских оружаних снага, од почетка инвазије на Украјину 24. априла, погинуло је 30.350 руских војника. Осим тога, неколико хиљада руских војних возила – укључујући тенкове, ваздухопловство и мобилне артиљеријске јединице – уништено је у рату у Украјини, који улази у четврти месец.

Како наводи "Mirorr", званичници Кремља су безуспешно покушавали да докажу Путину да рат са Украјином има катастрофалне последице, али је руски председник уверен да ипак може да оствари делимичну победу, у регионима источног Донбаса. Таква победа би Русији донела победу над Кијевом, наводи се у извештају, док би пораз резултирао Путиновим падом. Војни аналитичар је у понедељак рекао да се Кремљ утркује са временом и покушава да освоји индустријски регион Донбаса пре него што западне силе ојачају одбрану Украјине. “Mirorr” даље преноси да се у извештају наводи да су "руски покушаји да остваре брзу и коначну победу у Донбасу и даље неуспешни и да Руси споро напредују".

У извештају се такође наводи да је Путин до сада успешно скривао “огромне губитке” од руске јавности или окривљавао своје званичнике у Кремљу.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

- Руски народ је до сада веровао Путиновим дезинформацијама. Видели смо покушаје Кремља да Путину пренесе поруку да ствари иду у погрешном правцу, чак и катастрофално лоше - наводи се у извештају.

Британски стручњак за Русију Брус Џонс рекао је за “Mirorr” да ће доћи време када Путинове снаге више неће моћи да подносе толике губитке.

Војска више неће моћи да функционише јер је потрошена - рекао је он.

Украјински војни аналитичар Олех Жданов изјавио је да Руси напредују и ка оближњем граду Лисичанску.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

- Стратешки важна река Доњецк протиче између Северног Доњецка и Лисичанска – очигледно је да Руси имају за циљ да освоје Донбас по сваку цену - саопштио је Кремљ.

Међутим, амерички председник Џо Бајден рекао је медијима у понедељак да САД не разматрају одлуку да пошаљу ракетни систем дугог домета у Украјину. Западно оружје је већ помогло кијевским снагама да спрече руско напредовање у украјинској престоници у првим недељама инвазије. Неуспех је приморао Москву да се повуче, прегрупише своје снаге и усмери фокус на Донбас, где су проруски сепаратисти већ осам година држали делове територије и пружали отпор украјинским војним снагама.

Претходних дана фокус борбе био је на граду Северни Доњецк у бици коју је украјински председник Володимир Зеленски назвао “невероватно тешком“.

Украјинска војска саопштила је да су руске снаге појачале своју позицију на североисточној и југоисточној периферији града, који се налази на око 145 километара од руске границе, у области која је последње упориште украјинске владе у покрајини Луганск. Руска артиљерија је већ уништила или оштетила кључну инфраструктуру и 90 одсто зграда, а град, некада дом за 100.000 људи, сада је у великој мери одсечен у енергетици и комуникацијама.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Број жртава у Северном Доњецку расте из сата у сат, али нисмо у могућности да одредимо број мртвих и рањених у уличним борбама - рекао је градоначелник Олександр Стриук за Асошиејтед прес у телефонском интервјуу, додајући да руске снаге напредују ка центру града.

- Град је потпуно уништен -  додао је он, напомињући да је само 12.000 до 13.000 људи остало да се крије у подрумима и бункерима како би се заштитили од руског бомбардовања и да их све то подсећа на мучну ситуацију и патње којима су становници били Маријупоља били изложени.

И док се верује да је десетине хиљада цивила погинуло у Мариупољу, Стриук процењује да је 1.500 цивила умрло у његовом граду од почетка инвазије, због руских напада и недостатка медицинске опреме и лечења.