Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТИШИНА НАД ЈУГОМ УКРАЈИНЕ! Кијев и Москва ћуте, а то значи само једно - Креће акција...

26.04.2023. 07:03
Пише:
Србија Данас/Јутарњи лист
Rusija Ukrajina
Русија Украјина / Извор: Shutterstock

Украјина је дала све од себе да прикрије почетак стратешки важне контраофанзиве.

Километри празних поља на којима бисте очекивали да ће бити нагомилано оружје. Трагови тенкова који долазе ниоткуда и завршавају се тамо. Артиљеријски дуели који се чују из даљине у ритмичким понављањима. Да ли ће Украјина успети да понови успех од прошле године, у близини Изјума и Харкова?

Заменица украјинског министра одбране Хана Малијар рекла је прошле недеље да контраофанзива неће бити објављена, пише CNN.

РУСИ У ТРЦИ СА ВРЕМЕНОМ, УКРАЈИНЦИ СА КИШОМ?! Најновије стање у Бахмуту пред почетак контраофанзиве Кијева

РУСИ У ТРЦИ СА ВРЕМЕНОМ, УКРАЈИНЦИ СА КИШОМ?! Најновије стање у Бахмуту пред почетак контраофанзиве Кијева

УДАРНА ВЕСТ! Украјинске снаге прешле реку Дњепар?! Објављени снимци (ВИДЕО)

УДАРНА ВЕСТ! Украјинске снаге прешле реку Дњепар?! Објављени снимци (ВИДЕО)

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА СЕ УВЕЛИКО СПРЕМА ЗА ОФАНЗИВУ: Пребацује трупе и технику, Вагнер надире у Бахмуту, тврдо на Дњепру!

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА СЕ УВЕЛИКО СПРЕМА ЗА ОФАНЗИВУ: Пребацује трупе и технику, Вагнер надире у Бахмуту, тврдо на Дњепру!

Русија оклева да говори о украјинском замаху, можда да не би додатно уздрмала слаб морал својих трупа. Амерички институт за проучавање рата објавио је у недељу коментаре руских војних блогера који кажу да су украјинске снаге прешле реку Дњепар у близини Херсона – додуше у малом броју, али на местима где би Москва више волела да нису.

Ћутање украјинаца о Запорожју

Није сасвим јасно колико су ови украјински упади одрживи, нити како се уклапају у шири план Украјине. Украјинска команда на југу није много рекла, али је позвала на стрпљење. Њихова портпаролка Наталија Хумењук рекла је: „Услови ове војне операције захтевају тишину док не буде довољно безбедна за нашу војску.“

Последњих десетак дана Украјина је приметно тиха по питању целе Запорошке области, где се углавном очекује контраофанзива. Само тамо њихова војска може да одвоји окупирано полуострво Крим од окупиране територије источне Украјине и руског тла.

С обзиром на ћутање украјинске стране, руски војни блогери су обично били први који су давали конкретне информације о украјинским маневрима током прошлих офанзива. Копани, Марфопил, Камјанске, Полохи – Руски блогери кажу да су то места преко којих би Украјинци могли да крену напред. Докази за ове тврдње су фрустрирајуће нејасни, а блогери имају лошу репутацију по том питању.

Појачан рад руске авијације

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Руска авијација такође покушава да удари тамо где мисли да постоје украјински циљеви. У граду Орехову, око 65 км југоисточно од Запорожја, примећена су поновљена бомбардовања свега што би могло да личи на војно окупљалиште, попут спортских клубова и пољопривредних складишта. Град Угљедар даље на истоку, одакле би Украјинци могли да крену у продор на југ, снажно је гранатиран у последњих неколико дана.

Жестока паљба са руске стране на све и свашта сугерише да наредне недеље доносе велике улоге. То је битка за коју Москва зна да се приближава већ шест месеци.

Кремљ спреман на сваки сценарио

Руси су имали довољно времена да се припреме. Сам руски председник Владимир Путин посетио је то подручје прошле недеље и састао се са начелником ваздухопловства Михајлом Теплинским, чији ће падобранци бити на челу одбране. Изградили су велику мрежу ровова и одбрамбених линија.

То је одлучујући тренутак за Кремљ. Руско руководство је јавно уложило оно мало ресурса које има у град Бахмут у Доњецкој области на истоку Украјине.

Огромни губици на обе стране током зиме, када је град био разорен до непрепознатљивости, нису утицали на малу предност коју би Руси стекли да су успели да овладају целим градом. Када би освојили тај град, како то често бива, владали би само над гомилом рушевина.

Угрожен и Крим

Међутим, добици украјинских снага у региону Запорожја значили би јачи ударац за руску страну. То је копнени коридор од окупираног Донбаса до окупираног Крима – до сада најкориснијег земљишта које је Русија запленила прошле године и који повезује полуострво са руском територијом.

Губитак те области би значајно угрозио руску војску на Криму и поделио освојену територију на пола. То би такође показало колико је руско војно руководство неспособно јер није успело да осујети веома јасне украјинске планове.

Krim
Крим / Извор: Профимедиа

Последња шанса Кијева?

То је такође кључан тренутак за Кијев. НАТО је јединствен и храбар у подршци наоружавању Украјине. Та врста јасне сврхе је изузетак у западним демократијама, који би у наредној години могли да наруше избори, економске варијабле и друге сметње.

Украјинци не могу да рачунају на исти ниво подршке у ово доба следеће године, без обзира на то шта данас говоре званичне изјаве. Украјинци се суочавају са непријатељем који је слабији него што је био у било ком тренутку последњих месеци, а Руси чак шаљу рањене осуђенике да се боре на прве линије фронта, према регрутованим осуђеницима.

Захваљујући НАТО-у, кијевске снаге су боље наоружане и обучене него икада раније. И сигурно добијају корисне информације у реалном времену од својих западних савезника које могу да искористе да би стекли значајну предност.

А тишина којој смо сада сведоци – скоро потпуно одсуство постова на ТикТок-у или коментара са прве линије фронта у Запорожју – можда је најјаснији показатељ да се припрема овај кључни корак.