Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УДАРНО! ЦРНОМОРСКА ФЛОТА ИЗГУБИЛА ИВАНОВЕЦ! Свиреп украјински блицкриг уродио плодом, тоне бисер руске морнарице (ВИДЕО)

01.02.2024. 15:29
Пише:
Србија Данас/Оружјеонлине
Foto: X Printscreen/@clashreport
Фото: X Printscreen/@clashreport / Извор: Фото: X Printscreen/@clashreport

Нови успешан украјински напад на циљеве у Црном мору.

Украјинска војска је синоћ поново покушала да нападне руски брод беспилотним чамцима, преносе бројни руски и украјински извори на Телеграму. Према наводима, услед напада је потонуо ракетни чамац пројекта 12411 Ивановец Црноморске флоте Русије.

УДАРНО! Орбан ипак ПОПУСТИО! Европа шаље 50 МИЛИЈАРДИ Зеленскомukrajina

УДАРНО! Орбан ипак ПОПУСТИО! Европа шаље 50 МИЛИЈАРДИ Зеленском

ЕВРОПСКА ПОМОЋ УКРАЈИНИ ВИСИ О КОНЦУ! Све очи упрте у ОРБАНА, он поручио: "Спремни смо..."orban

ЕВРОПСКА ПОМОЋ УКРАЈИНИ ВИСИ О КОНЦУ! Све очи упрте у ОРБАНА, он поручио: "Спремни смо..."

УКРАЈИНА ОПЕТ НАЈАВИЛА ЖЕСТОКУ КОНТРАОФАНЗИВУ! Има ли Кијев снаге да поведе акцију, или је по среди ОВОukrajina

УКРАЈИНА ОПЕТ НАЈАВИЛА ЖЕСТОКУ КОНТРАОФАНЗИВУ! Има ли Кијев снаге да поведе акцију, или је по среди ОВО

Током ноћног напада дроновима у области Донузлава, Црноморска флота је изгубила Ивановец (изграђен 1989, 493 тоне депласмана, наоружан ракетама Москит), рекао је стручњак.

Како је постало познато, посада руског брода је покушавала да одбије напад ватром из стандардног оружја. Међутим, бројчана надмоћ била је на страни Украјине.

Пројектили Москуито су детонирали на броду и избио је велики пожар. Као резултат тога, чамац је потонуо. За сада нема информација о судбини посаде руског ракетног чамца. Могуће је да су морнари унапред успели да напусте запаљени брод.

Напоменимо да је Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине већ преузела одговорност за ноћни напад на руски ракетни чамац, који је објавио фотографије и видео снимке напада.

На објављеним снимцима види се како посада руског чамца пуца на прилазеће поморске беспилотне летелице, као и тренутак детонације ракета Москуито и тренутак понирања пловила.

Додајмо да ово није први напад украјинских поморских дронова на бродове Црноморске флоте Русије.

Пројекат „Армија дронова“

Пројекат „Армија дронова“, који је покренуо Генералштаб Оружаних снага Украјине, има за циљ производњу и куповину дронова у различитим конфигурацијама, али и обуку преко хиљаду оператера дронова.

У септембру месецу прошле године, иницијатори пројекта „Армије дронова“ направили су “изненађење” представивши широј јавности неке од карактеристика поморских дронова камиказа, познатих по томе што су више пута коришћени против бродова руске ратне морнарице у Црном мору, али и на Керчком мосту.

- Како раде беспилотни украјински површински бродови? Такви уређаји могу да достигну брзину до 80 км/х, а њихова цена достиже 250.000 долара. Ово је директна претња мосту на Криму и бродовима руске флоте у Црном мору - написали су иницијатори и координатори пројекта „Армија дронова“ као опис за кратки видео који су објавили на друштвеним мрежама.

У видео анимацији се наводи да Украјина располаже беспилотним површинским бродовима/поморским камиказа дроновима дужине 5,6 метара и тежине 1 тоне. Такав дрон може да носи терет од 200 кг и да убрза до 81 км/х.

Украјинска влада је ове године издвојила више од милијарду долара за индустрију производње дронова, рекао је премијер Денис Шмихал још 26. јула.

Он је додао да је око 10.000 украјинских оператера беспилотних летелица већ обучено, а још 10.000 се тренутно обучава.

Како се изводи напад камиказа поморским дроном?

Такви дронови се даљински контролишу, а време њиховог рада је до 61 сат. Видео снимак показује да надводни бродови без посаде могу да нападну бродове и базе моста Керч који повезује Русију са Кримом.

Служба безбедности Украјине (СБУ) је 16. августа први пут представила поморски дрон камиказа Сеа Baby koji је напао Керчки мост и бродове Црноморске флоте Русије.

Шеф СБУ Васил Малиук рекао је за CNN 16. августа да је дрон коришћен за удар на мост Керч у јулу 2023. године, назван „Сеа Baby“, резултат вишемесечног истраживања и развоја које је украјинска војна индустрија поднела одмах након инвазија.

- Површински дронови су изум Службе безбедности Украјине (СБУ) - рекао је тада Васил Малиук.

Раније је Војна обавештајна служба Украјине (ГУР) објавила видео-материјал који се односи на серију напада камикзе поморским дроновима који су изведени на руске бродове у Црном мору.

Видео материјал је објавила прес служба Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране (ГУР). На снимцима су приказане епизоде ​​током борбених дејстава изведених поморским дроновима камиказа на различите датуме – мај, јун и посебно 1. и 3. август ове године.

Дронови покушавају да нападају руске бродове у различито доба дана у појединим областима акваторија Црног мора. У ту сврху коришћена су беспилотна пловила МАГУРА.

Украјинци су у марту представили и нову верзију украјинског поморског војног дрона. На фотографијама су снимљена два дрона под називом „Бакхмут“ и „Монобанк“.

Извор: Србија Данас/Оружјеонлине