Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРОЦУРИЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ИЗ ТАЈНЕ ИСТРАГЕ: Како су Руси уопште сазнали за скровише Максима Кузминова? Много сумњивих детаља

23.02.2024. 16:15
Пише:
Србија Данас/Ел Паис
Maksim Kuzminov
Максим Кузминов / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@nexta_tv

Истрага се води у потпуној тајности и ако су неке процуриле информације врло дискутабилне

Максим Кузминов, пилот руског хеликоптера који се пребегао у Украјину у августу, убијен је у Шпанији пре десетак дана.

ПАО "ТОР"! Украјинци уништили МОЋНИ руски ракетни систем (ВИДЕО)Foto: X Printscreen/@Archer83Able

ПАО "ТОР"! Украјинци уништили МОЋНИ руски ракетни систем (ВИДЕО)

Руски пилот који је побегао у Украјину СВИРЕПО УБИЈЕН у Шпанији: Добио невероватну награду од Кијева, а сад је пронађен ИЗРЕШЕТАНRuski pilot

Руски пилот који је побегао у Украјину СВИРЕПО УБИЈЕН у Шпанији: Добио невероватну награду од Кијева, а сад је пронађен ИЗРЕШЕТАН

"ЗА ПСА - ПСЕЋА СМРТ" Медведев без трунке жаљења због начина на који је убијен руски пилот у ШпанијиFoto: Shutterstock, Youtube Printscreen/Zolkin Volodymyr

"ЗА ПСА - ПСЕЋА СМРТ" Медведев без трунке жаљења због начина на који је убијен руски пилот у Шпанији

Пола године касније, његово тело, још без званичне идентификације, лежи у Институту за правну медицину у Аликантеу након што је упуцан на паркингу стамбене зграде у Виљахојосу, граду на шпанској обали Медитерана који се налази у близини популарног туристичког летовалишта Бенидорм.

Жртва је код себе имала лажну личну карту, а његово убиство, које шпанске обавештајне службе приписују директном наређењу руских власти, истражује Цивилна гарда, национална агенција за спровођење закона, у строгој тајности и под надзором истражног суда у Аликантеу.

Идентитет и долазак у Шпанију

Украјина је потврдила да је у питању Максим Кузминов, који је прошлог августа слетео хеликоптером у ваздушну базу у Харкову, а да није обавестио остатак посаде о својој одлуци да пребегне.

Кузминов је од Кијева добио награду од 500.000 долара док му је Москва наводно уценила главу и покренула судски поступак за издају.

Извори из шпанске владе наводе да је Кузминов одлучио да се настани у приморском граду где живи око 36.000 људи, укључујући око 1.200 Украјинаца и 800 Руса, пише “Ел Паис”. Шпанска влада му је наводно обезбедила лажну личну карту, али не и заштиту. Такође нема доказа да је икада раније путовао у Шпанију.

Кузминов је одлучио да се настани у стамбеној четврти Ла Кали која се налази поред плаже. Тај део града је пун објеката са источноевропским производима, међутим, Кузминов их је избегавао да га неко не би препознао.

Комшије из зграде су скоро сви били странци који долазе током туристичке сезоне и кажу да су га једва познавали. Локални медији наводе да се Кузминов ретко упуштао у разговор.

Смрт

Хитна помоћ је 13. фебруара у 16.48 сати добила дојаву о могућој несрећи на паркингу стамбеног блока у којем је Кузминов боравио, а који се налази у улици Маринада. На лице места стигло неколико јединица локалне полиције, чија је станица удаљена само 50 метара. Пуцњава се догодила на једном од два паркинга у стамбеном комплексу.

Чим су стигли, агенти су открили чауре. Према изворима из Цивилне гарде, тело је лежало на земљи са ранама од метака и знацима да је прегажен. Јединица судске полиције преузела је увиђај по пријему обавештења локалне полиције, а захваљујући пасошу, пронађеном међу стварима жртве, идентификован је као 33-годишњи држављанин Украјине.

Случај је преузео истражни суд у Виљахојоси, отворио поступак за убиство и наложио уклањање тела, које је пребачено на Институт за судску медицину Аликантеа, где се налази и данас. Неколико дана након проналаска тела, возило које је коришћено у злочину пронађено је, запаљено, близу улаза у једну од многих скривених увала у суседном граду Ел Кампелу.

Лажни идентитет

Истражитељи су открили да је пасош жртве лажан. Цивилна гарда је наредила скенирање отиска прста, односно ДНК и стоматолошку анализу, како би покушали да утврде прави идентитет преминулог. Коначни резултати тестова тек треба да буду достављени у прелиминарном извештају о обдукцији.

Процедура за обавештавање најближих и за позивање релевантних страна за будуће суђење није покренута јер је за сада истрага и даље усмерена на утврђивање идентитета жртве и расветљавање чињеница о његовој смрти.

Чињенице и трагови

Неки сведоци рекли су локалној полицији да су видели како аутомобил великом брзином напушта паркинг где је Кузминов погођен. Није разјашњено да ли је у аутомобилу налазио један починилац или више њих, иако извори шпанских обавештајаца претпостављају да су двојица наоружаних нападача прешла границу са Шпанијом да би “обавили посао” и вероватно одмах затим напустили земљу.

Истражује се и како су за скровиште пребеглог пилота сазнали Руси. Постоје две главне теорије. Једна је да га је препознао колега из Русије, док је друга - коју иначе подржавају украјинске тајне службе - да је пилот назвао своју девојку да је замоли да га посети у његовој новој шпанској резиденцији.

Истрага је и даље у току и у потпуној тајности.

Србија Данас/Ел Паис