Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МОГЛИ БИ ДА ПАДНУ ЗА НЕДЕЉУ ДАНА" Мрачне прогнозе: Ова битка ће можда одлучити ИСХОД РАТА У УКРАЈИНИ

13.06.2022. 13:36
Пише:
Србија Данас
Volodimir Zelenski
Володимир Зеленски / Извор: Фото: Shutterstock/YoutubePrintscreen/WION

Иако Русија тренутно контролише већи део Северодоњецка, града у епицентру битке за украјински источни регион Донбаса, у њему се и даље воде жестоке уличне борбе.

Док британски обавештајци тврде да руске снаге нису напредовале у Северодоњецку, Украјинци поручују да "исцрпљују непријатеља", како је рекао украјински гувернер Луганска Серхиј Гајдај. Али, један амерички одбрамбени званичник рекао је "Вашингтон посту" да ће Русија вероватно за неколико недеља да преузме контролу над читавом области Луганска на истоку земље, указујући да Украјина трпи велике губитке и да се њене залихе муниције смањују. Такав потез, напомиње "Пост", ускратио би Мокви њен ратни циљ заузимања читавог Луганска и Доњецка, који заједно чине источни украјински регион Донбас. Али, и даље би то била победа за руске снаге и стварање де факто нове линије фронта која би могла да потраје неко време.

ПОНОЋНО ОБРАЋАЊЕ ЗЕЛЕНСКОГ: Хитно се огласио због ситуације у Северодоњецку – ОВО је кључан тактички циљ Русије?!

ПОНОЋНО ОБРАЋАЊЕ ЗЕЛЕНСКОГ: Хитно се огласио због ситуације у Северодоњецку – ОВО је кључан тактички циљ Русије?!

НЕЋЕ СА ЊИМА, АЛИ НЕ МОГУ НИ БЕЗ ЊИХ: Огласио се Борељ "Када се рат заврши, МОРАМО да комуницирамо са Русијом"

НЕЋЕ СА ЊИМА, АЛИ НЕ МОГУ НИ БЕЗ ЊИХ: Огласио се Борељ "Када се рат заврши, МОРАМО да комуницирамо са Русијом"

СВЕ СЕ ГЛАСНИЈЕ ГОВОРИ О НОВОМ СУКОБУ: Бивши државни секретар САД изнео бруталне чињенице - Нема сумње да су САД и Кина у сукобу

СВЕ СЕ ГЛАСНИЈЕ ГОВОРИ О НОВОМ СУКОБУ: Бивши државни секретар САД изнео бруталне чињенице - Нема сумње да су САД и Кина у сукобу

- Украјински градови Северодоњецк и Лисичанск у Луганску су под све већим притиском и могли би да падну пред руским снагама за недељу дана – рекао је "Посту" званичник који је говорио анонимно због осетљивости теме.

"Жестоке борбе"

Жестоке уличне борбе наставиле су се у Северодоњецку, стратешком граду поред реке Северски Доњец. Како је градоначелник Александер Стријук рекао за BBC Украјина, украјинске снаге контролишу трећину града.

У граду на истоку Украјине настављају се жестоке борбе. Руска војска уништила је други мост у граду смештеном североисточно од леве обале реке Северски Доњец и жестоко је бомбардовала последњи мост, како је рекао гувернер Луганске области Серхиј Гајдај.

- Ако се после новог гранатирања мост сруши, град ће заиста бити одсечен. Неће бити начина да напустимо Северодоњецк у возилу - истакао је гувернер, указујући да нема споразума о прекиду ватре нити договорених коридора за евакуацију.

Украјина је у понедељак објавила да су њене снаге изгуране из центра града.

- Непријатељ је уз подршку артиљерије спровео напад на Северодоњецк, имао је делимичних успеха, изгурао је наше јединице даље од центра града - навела је украјинска војска на "Фејсбуку".

Ukrajina
Украјина / Извор: Профимедиа

Он је истакао да Русија покушава да пређе Северски Доњец како би окружила стратешки град на истоку Украјине. Али, чим су прешли реку, украјинске снаге су уништиле понтонски мост и руски војници су "упали у замку", како је пренео BBC позивајући се на украјинску агенцију ИнформНапалм.

Украјина је у међувремену позвала на бржу испоруку западног оружја својој надјачаној војсци.

- Руско напредовање се генерално повећава и долази по великом трошку за њихове сопствене снаге у смислу смрти и повреда - истакао је амерички званичник за "Вашингтон пост".

Украјинске снаге боре се са веома ефикасном “одбраном мобилног подручја” у којој Русија гура напред свој напад док се украјинске снаге повлаче, само да би их украјинске потом одбиле и поново заузеле територију.

- Украјинци заиста обављају тамо добар посао - истакао је неименовани извор “Поста”.

Гувернер Луганска рекао је да “ситуација остаје тешка”.

- Борбе се настављају али, нажалост, већина Северодоњецка је под руском контролом. На улицама се одвијају неке позиционе битке – истакао је Гајдај, пренео је CNN.

"Борба за Северодоњецк одредиће исход рата"

Најактивнија подручја борби су била у Северодоњецку, Попасни и области око реке Северски Доњец, рекао је Гајдај у телевизијском обраћању, додајући да руске снаге користе “веома деструктивну термобаричку ракетну артиљерију”. Украјински председник Володимир Зеленски је у свом ноћном видео обраћању у суботу поздравио своје снаге у региону, наводећи да је “поносан на браниоце који су могли да зауставе напредовање непријатеља, окупатора, на много недеља и одрже одбрану јаком”.

Зеленски је оценио да ће борба за стратешки град, Северодоњецк, можда одредити исход рата на истоку земље.

- Северодоњецк остаје епицентар сукоба у Донбасу. Ово је веома жестока битка, веома тешка. Вероватно једна од најтежих у овом рату. На многе начине се судбина нашег Донбаса одлучује тамо - рекао је он раније.

- Жестоке борбе се настављају у Донбасу. Русија жели да уништи сваки град у Донбасу – истакао је Зеленски, додајући да “украјинске трупе раде све могуће да зауставе офанзиву окупатора”.

Северодоњецк лежи у срцу Донбаса. То је индустријски регион у којем се повремени сукоби воде од 2014, кад су проруски сепаратист преузели контролу над две територије, самопроглашене Народне Републике Доњецк и Луганск (ДНР и ЛНР). Гајдај је у суботу рекао да Украјина и даље контролише хемијску фабрику “Азот” у Северодоњецку где је склониште, како наводи, потражило око 800 људи. Јуче је услед руског гранатирања избио велики пожар у тој фабрици. Гајдај није рекао да ли је пожар стављен под контролу. Док амбасадор ЛНР у Москви ЛНР Родион Мирошник тврди да се у комплексу фабрике крије и око 400 украјинских војника и да су у току преговори за њихову предају и евакуацију цивила, Гајдај је рекао да је “прича о блокади фабрике Азот потпуна лаж коју шире руски пропагандисти”.

"Све зависи од тога шта нам Запад да"

Украјина је поново апеловала на брже и веће испоруке западног оружја, јер је рат на истоку првенствено артиљеријска битка у којој су Украјинци тешко надјачани, пише Ројтерс позивајући се на званичнике земље.

- Сада све зависи од тога шта нам (Запад) да. Украјина има једно на 10-15 руских артиљеријских оруђа - изјавио је за "Гардијан" заменик шефа украјинске војне обавештајне службе Вадим Скибицки.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Кијев је сада своје наде фокусирао на ракетне системе које су му обећали Вашингтон и Лондон. Док је Британија најавила да ће Украјини послати вишецевне ракетне системе који могу да гађају мете удаљене до 80 километара, САД су рекле да ће обезбедити артиљеријске ракетне системе високе мобилности, који могу да пређу преко 70 км.

Контраофанзива у Херсону

"Вашингтон пост" наводи да су украјинске трупе у суботу наставиле контраофанзиву у региону Херсона на југу земље, преузимајући пуну контролу над селом Тавриске, како је градско веће Херсона навело на "Фејсбуку". Још нема независних потврда тих навода. У међувремену су у граду Херсону украјинским грађанима на церемонији у суботу подељена прва 23 руска пасоша.

Проруске власти понудиле су пасоше по убрзаној процедури становницима области Херсон и региона Запорожје, који су под контролом Русије. Украјински званичници се плаше да Москва намерава да анексира захваћене области. "Пост" подсећа да је Русија последње две године делила пасоше Украјинцима који живе у сепаратистичким деловима на истоку земље у покушају да створи услове како би оправдала нову инвазију. Док је Русија предузела низ мера да испољи административну контролу над окупираним украјинским регионима, и даље се мучи да становницима обезбеди основне услуге, укључујући медицинску бригу, како је у петак известио Институт за проучавање рата.

Како је руска инвазија ушла у четврти месец, војни саветник украјинског председника Олексиј Арестович рекао је у суботу да је од почетка руске инвазије погинуло око 10.000 украјинских војника.

- Дневно погине најмање 200-300 украјинских војника - истакао је он, додајући да је Русија претрпела још веће губитке од фебруара.

Редак сукоб са Вашингтоном

Ни ове бројке још није могуће независно потврдити, указује "Пост". Зеленски је у суботу још рекао да је “прекасно” да се Русија убеди да оконча своју инвазију, позивајући свет да избегава компромисе са Москвом и да предузме снажнију акцију против ње.

Његови коментари, испоручени у видео обраћању током самита у Сингапуру "Шангри Ла дијалог", долазе недељу дана након што је француски председник Емануел Макрон изазвао гнев Украјине кад је рекао да се Русија "не сме понижавати" како би се сачувала опција дипломатског решења конфликта.

Stejt Department
Стејт Департмент / Извор: Профимедиа

Председница Европске комисије боравила је у суботу у Кијев у ненајављеној посети ради разговора о чланству у Евопској унији, док је дан раније председница Европског парламента Роберта Мецола изјавила да ово тело подржава кандидатуру Украјине. Ипак, неке европске дипломате указују да је чланство Украјине можда деценијама далеко.

- Вашингтон пост указује да је током викенда избила и ретка тензија између САД и Украјине, након што је амерички председник Џо Бајден рекао да Зеленски "није желео да слуша" кад су амерички побавештајци упозоравали на руски напад пре почетка инвазије 24. фебруара. Украјински званичници су то одбацили. Саветник Зеленског Михаило Подољак рекао је украјинском сајту Liga.net да је Украјина знала да Москва планира инвазију али да је остала неизвесност око обима било каквог напада. Бела кућа још није коментарисала ово.