Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЗАПАД ЋЕ ПОСТАТИ ИСЦРПЉЕН" ОВО ЈЕ ПУТИНОВ ТАЈНИ ПЛАН? Користиће економско оружје - Европа ће морати да попусти прва

06.06.2022. 10:44
Пише:
Србија Данас
rat Rusije i Ukrajine
рат Русије и Украјине / Извор: Shutterstock

Руски председник Владимир Путин планира да дугим и исцрпљујућим ратом притисне ЕУ и тако дође до победе.

Како наводи Амерички лист Вашингтон пост позивајући се на тврдње америчких и руских политичких и економских експерата, Кремљ покушава да појача економски притисак на Запад ради подривања стране подршке Украјини. Руски председник Владимир Путин припрема се за дуги рат исцрпљивања у Украјини и биће, према виђењу припадника руске економске елите, немилосрдан у својим покушајима да користи економска оружја попут блокаде украјинског извоза жита, да разводњи западну подршку КИјеву.

"УДАРИЋЕМО НА ОНЕ ОБЈЕКТЕ КОЈЕ НИСМО ГАЂАЛИ" Путин послао ОШТРО упозорење САД

"УДАРИЋЕМО НА ОНЕ ОБЈЕКТЕ КОЈЕ НИСМО ГАЂАЛИ" Путин послао ОШТРО упозорење САД

ЛИКВИДИРАН ПРИПАДНИК МЕЂУНАРОДНЕ ЛЕГИЈЕ: Погинуо први Немац у рату у Украјини (ВИДЕО)

ЛИКВИДИРАН ПРИПАДНИК МЕЂУНАРОДНЕ ЛЕГИЈЕ: Погинуо први Немац у рату у Украјини (ВИДЕО)

ПРЕОКРЕТ У СЕВЕРОДОЊЕЦКУ! Откривено ко шта контролише у граду, борбе су непрестане (МАПА)

ПРЕОКРЕТ У СЕВЕРОДОЊЕЦКУ! Откривено ко шта контролише у граду, борбе су непрестане (МАПА)

Москва се нада да ће недавни знаци оклевања код неких европских влада бити показатељ да би Запад могао да изгуби фокус у супротстављању руској инвазији на Украјину, нарочито када светске цене енергената скачу након наметања санкција Москви.

Путин "верује да ће Запад постати исцрпљен", каже један добро обавештени руски милијардер коији је желео да буде анониман. Путин није очекивао јаку заједничку првобитну реакцију Европе и НАТО-а, "али сада покушава да преобликује ситуацију, и верује да ће на дуге стазе победити," тврди овај милијардер. Западни лидери су рањиви због изборних циклуса и Путин верује "да јавно мњење може да се окрене против њих преко ноћи", пише Вашингтон пост.

Ове недеље Европска унија је најавила ембарго на руски поморски извоз нафте, а Шарл Мишел, председник Европског савета, похвалио је овај потез као стављање максималног "притиска на Русију да оконча рат". Али, то ће "имати мали утицај краткорочно," каже један руски званичник близак дипломатским круговима Москве, који је такође захтевао анонимност из страха од одмазде. "Став Кремља је да ми не можемо да изгубимо каква год да је цена тога." тврди он.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Кремљ је саопштио да је овај потез ЕУ само подстакао даљи скок светских цена енергената и да ће видети да пребаци руску робу на тржишта Азије, иако су ЕУ и Британија увеле и забрану осигуравајућим кућама да осигурају робу коју Русија транспортује.

Становници ЕУ земаља "осећају удар ових санкција више него ми," рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков у интервјуу за Вашингтон Пост. "Запад је направио грешку за грешком, што је довело до растуће кризе, а рећи да је за то крива ситуација у Украјини и оно што Путин ради није тачно." тврди он.

Ко ће дуже да издржи?

Овакав став указује на то да Кремљ верује да може да издржи дуже од Запада последице економских санкција. Путин има мало избора сем да настави рат у нади да ће блокада украјинског жита "довести до нестабилности на Блиском истоку и изазвати нову поплаву избеглица," тврди Сергеј Гуриев, бивши главни економиста у Европској банци за обнову и развој.

Агресивни став Кремља наизглед одражава ставове Николаја Патрушева, ратоборног челника Савета безбедности Руске Федерације, који је служио са Путином у  Санкт Петерсбург одељењу КГБ-а и све више се сматра тврдолинијашким идеологом који утиче на рат у Украјини. Он је један од неколицине блиских саветника за питања безбедности за које московски инсајдери верују да има приступ Путину.

У три изразито антизападна интервјуа које је дао руским новинама од почетка инвазије, Патрушев, који се до сада клонио јавности, је рекао да је Европа на ивици "дубоке економске и политичке кризе" јер инфлација расте, а животни стандард већ пада, што утиче на расположење Европљана, а да би нова мигрантска криза створила и нове безбедносне претње.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- Свет полако тоне у кризу несташице хране без преседана. Десетине милиона људи у Африци или на Блиском истоку ће остати на ивици глади, и то због Запада. Да би преживели, бежаће у Европу. Нисам сигуран да ће Европа преживети ту кризу - рекао је Патрушев руским државним новинама Росијскаја Газета у једном од ових интервјуа.

А у интервјуу прошле недеље за популарни таблоид "Аргументи и Факти," Патрушев је рекао да Русија "не жури да постави било какве рокове" у својој војној кампањи у Украјини. Руска војска је постепено остварила напредак у украјинском источном региону Донбас, али уместо да иде на брзу и одлучујућу битку, Путин верује да је време на његовој страни, наводи руски милијардер.

- Путин је врло стрпљив тип. Може себи да приушти да чека шест или девет месеци. Може да контролише руско друштво много чвршће него што Запад може да контролише своје - сматра он.

Колико Русија губи од забране увоза?

Потенцијални губици Русије због забране ЕУ на извоз руске нафте морским путем могли би да буду минимални, каже Сергеј Алексашенко, бивши заменик гувернера Руске централне банке, који данас живи у егзилу у Америци. Ако Русија буде успела да преусмери сав свој поморски транспорт ка Индији и Кини, руски губици услед ове забране могли би да буду само око 10 милијарди долара укупно, сматра он.

Путинови економски саветници "ће му рећи на колико су процењени губици због овог ембарга, а он ће се тихо насмејати," тврди Алексашенко. "Путин не мења свој курс." каже он.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

На ЕУ ембарго треба гледати као "тек први корак" у напорима да се прекине доток прихода Кремља, каже Едвард Фишман, помоћни професор из области међународних и јавних односа на Универзитету Колумбија, иначе бивши званичник Стејт Департмента..

Неколико садашњих и бивших виших западних званичника разматрало је предлоге да САД и ЕУ оформе картел и наметну ограничење цене руске нафте, можда и на нивоу од 30 до 40 долара по барелу. Овај корак би могао да буде ефектнији од европске забране и помогао би да се смање светске цене, кажу Гуриев и Фишман. По том предлогу Америка би могла да уведе секундарне санкције свакоме ко купује руску нафту по цени изнад те коју су они прописали, тврде они.