Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УКРАЈИНЦИ РАЗОЧАРАНИ: Становници Кијева су већ осетили последице одлагања западне војне помоћи! Зеленски завапио преко друштвених мрежа (ВИДЕО)

07.12.2023. 13:56
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: Instagram/Printscreen/zelenskiy_official

Становници на улицама Кијева су забринути и већ су осетили последице одлагања западне војне помоћи.

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је у среду Украјинцима да ће Кијев поразити Русију и "унаточ свему" постићи праведни мир док је наставак кључне америчке војне и финансијске помоћи неизвестан.

УКРАЈИНА ОСУЂЕНА НА ПРОПАСТ! Из Америке стижу најцрње вести: "Новац је при крају, а више нема ни времена"Foto: Srbijadanas,youtube printscreen euronews (en español),NBC News,shutterstock

УКРАЈИНА ОСУЂЕНА НА ПРОПАСТ! Из Америке стижу најцрње вести: "Новац је при крају, а више нема ни времена"

НА ПОМОЛУ РАТ РУСИЈЕ И НАТО?! Захарова изјавила да ће сваки Ф-16 бити легитимни циљ руских Оружаних снагаF-16

НА ПОМОЛУ РАТ РУСИЈЕ И НАТО?! Захарова изјавила да ће сваки Ф-16 бити легитимни циљ руских Оружаних снага

ПОТОП УКРАЈИНЕ НА СВИМ ФРОНТОВИМА! Обистињују се речи Владимира Путина - ситуација из минута у минут СВЕ ГОРА: "Суочавају се са УРАГАНОМ..."Ukrajina

ПОТОП УКРАЈИНЕ НА СВИМ ФРОНТОВИМА! Обистињују се речи Владимира Путина - ситуација из минута у минут СВЕ ГОРА: "Суочавају се са УРАГАНОМ..."

Зеленски је своју поруку пренео неуобичајеним ранојутарњим видеом с кијевских улица, на дан када земља обележава своје оружане снаге.

- Било је тешко, но издржали смо - рекао је Зеленски, који се снимио телефоном док је од свог уреда ходао према споменику палим украјинским борцима у средишту главног града.

-Сада није лако, но крећемо се напред. Без обзира на то колико је тешко, успећемо. До наших граница, до нашег народа. До нашег мира. Праведног мира. И поврх свега - речи су Зеленског.

Његове се речи вероватно односе на неизвесност бледе будућности 60 милијарди долара вредног пакета помоћи о којем се недељама неуспешно расправља у америчком Конгресу.

Становници на улицама Кијева су рекли да су забринути и да су већ осетили последице одлагања западне војне помоћи.

- Бојим се да ако Украјина остане без помоћи, да ће се рат одужити све више и више те да ће бити тешко рећи када би могао завршити - рекла је Олха Старостенко, 33-годишња економисткиња. 

- Мој је пријатељ недавно погинуо у борбама. Потребна нам је помоћ што је пре могуће, сваки дан одлагања значи губитак људских живота - рекао је 51-годишњи Тимур Душко.

- Ово што траје су игре моћи... Но уверен сам да ћемо добити помоћ - додао је.

У Кијеву, Ирина и њен супруг Олександар на Контрактовом тргу, присећају се свог живота пре инвазије. Ирини су очи пуне суза. 

- Пре неколико година славили смо на овом тргу Нову годину, овде је свирао симфонијски оркестар, било је јако лепо. Желимо поново свој живот и желимо да Украјина победи, стварно нам треба помоћ из иностранства јер нам је јако тешко - рекла је. 

Препирке и компромиси део су сваког политичког састава, али постаје "све теже и теже" добити потпору Запада, признаје украјински опорбени заступник Олексиј Гончаренко.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: Instagram/Printscreen/zelenskiy_official

Он је члан парламентарне скупштине пријатељства САД-а и Украјине и био је у Washingtonu на састанку с члановима Конгреса и дужносницима америчке владе.

Иако верује да је подршка Украјини и даље снажна, упозорава колико може наштетити агонија дуготрајног чекања.

- Када је Запад говорио, бићемо с Украјином колико год треба, мисли ли Запад стварно на две године? Јесу ли две године онолико колико је потребно? Једина особа која има користи од овога што се сада догађа је Путин.

- Можете заборавити на сваки добар план када крене права акција - каже одбрамбени аналитичар Олександр Мусииенко из кијевског Центра за војне и правне студије.

Иако сматра да се противофанзива ближи крају, биће важно не допустити да се Руси "одмарају" ове зиме, сматра он.

- Чак и у овим тешким временима, имамо шансе - каже он, поготово када стигне још оружја.

-Требају нам пројектили дугог домета, беспилотне летелице и више топовских граната - поручио је.

Кијев у великој мери зависи од помоћи својих западних савезника у борби против знатно веће руске војске у највећем сукобу у Европи од Другог светског рата, који је сада у свом 22. месецу.

Шеф кабинета украјинског председника Андриј Јермак рекао је у уторак да је одлагање америчке помоћи створила "велики ризик" од тога да би Украјина могла изгубити рат, што је једна од најпесимистичнијих процена неког вишег украјинског дужносника досад.

Москва контролише око 17, 5 посто украјинске територије, а украјинске снаге се сада суочавају с новом руском офанзивом на источној бојишници, при чему се посебно жестоке борбе воде око градова Авдиивке и Мариинке.