Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Русија доживела један од НАЈВЕЋИХ ПОРАЗА од почетка рата?! Украјина ликује на гробљу уништеног тешког наоружања Москве (ВИДЕО)

07.04.2024. 09:54
Пише:
Србија Danas/Oružjeonline.com
Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Према тврдњама украјинских извора, руске трупе су 4. априла изгубиле највећи број оклопних транспортера од октобра 2023. када су започеле успешну офанзиву за заузимање Авдијевке.

Украјински генералштаб известио је у петак ујутро да су њихове оружане снаге уништиле чак 73 руска оклопна возила (транспортери, борбена возила пешадије итд.).

Поред чак два и по пешадијска батаљона, што је еквивалентно 73 оклопна, према украјинским тврдњама, руске снаге су изгубиле и невероватних 50 артиљеријских система (и ово велики број еквивалентан скоро три дивизије), 15 тенкова, три реактивна пројектила МЛРС и 61 возило укључујући резервоаре за гориво.

Уз све ове катастрофалне губитке у опреми, број руских војника извучених из битке је само 860, наводи се у саопштењу украјинског генералштаба.

Међутим и ту није крај, те Украјинци додају да би ситуација могла бити још гора јер њихови извештаји не показују да ли су руска оклопна возила изгубљена у борби са војницима унутра или у зонама концентрације у којима се војници обично не налазе.

Објашњење западних стручњака за ово: "Руси имају иницијативу јер су у офанзиви и највероватније су покушали масиван и брз оклопни напад"

Западни аналитичари дају објашњења и тврде да, с обзиром на то да руске снаге држе иницијативу и да су у офанзиви дуж целог фронта, није искључено да су у једном или чак два правца покушале масиван и брз напад средњим оклопом без тенкова уз подршку артиљерије и авијације.

Борбе су у четвртак биле концентрисане на два правца – Бахмут и Новопавловка, где је регистровано више од 30, односно 20 руских напада, од укупно 65 оружаних сукоба на целом фронту.

Број руских напада на правцу Бахмута (Артјомовкса) нагло је порастао за само један дан (са 14 на 30), више него дупло, док је на правцу Новопавловка био 20, скоро преполовљен у односу на крај прошлог месеца, када их је било чак 36 и то 31. марта.

Стање на фротну из угла Кијева: Уништавамо руске трупе док губимо

Циљ руских напада у правцу Бахмута је тренутно заузимање града Часов Јар, који се налази око 5 км западно од Бахмута. Његово преузимање од стране Руса већина стручњака оцењује као акција оправданог оперативног значаја, јер прети да ускоро захвати северни град Константиновку.

У правцу Новопавловке, најжешће борбе су се водиле на источној ивици Новомихајловке, где су, напад за нападом, како тврде извори из Кијева, Русе уништавала украјинска артиљерија и беспилотне летелице.

Руска ескалација почела је изненада у последњих неколико дана фебруара, достигавши врхунац од скоро 40 напада дневно и у просеку 26 напада у последњих 40 дана. Губитак Новомихајловке није критичан за украјинске снаге, тврде, већ је на том подручју имобилисана једна од елитних јединица украјинске војске – 79. ваздушно-десантна бригада.

Бахмут – главни правац напада Русије, тврде из Кијева

Узимајући у обзир развој ситуације на два правца, види се да новопавловски правац почиње да се све јасније обликује као напор одвлачења/блокирања док главни руски правац напада одједном постаје Бахмут.

Изненађујуће удвостручење офанзивних напора у области Часов Јара вероватно је омогућено довођењем снага и средстава из другог правца, вероватно из Купијанска где су борбе изгледа престале после 21. марта, тврде украјински стручњаци.

У циљу заузимања места Часов Јар делује руска 98. ваздушно-десантна дивизија, евентуално појачана пешадијским пуком 150. пешадијске дивизије Јужне војне области.

Знајући да су ваздушно-десантне дивизије посебно опремљене лакшим оклопом, вероватно је да је 98. ваздушно-десантна дивизија у четвртак 4. априла извршила масовни и брзи напад на Часов Јар и при томе изгубила велики број борбених средстава.

Шта каже руско Министарство одбране о стању у актуленим секторима фронта

Према руском Министарству одбране, а што се тиче стања на фронту, ситуација тамо изгледа овако:

На Купјанском правцу руске снаге нанеле ватру на формације 57. и 103. бригаде Оружаних снага Украјине у близини села Синковка и Берестовоје у области Харков. Украјинци су изгубили 1 тенк, 2 возила, 1 самоходни топ 2С1 „Гвоздика“ и 1 контрабатеријски радар AN/TPQ-50.

На Доњецком правцу руске трупе тврде да су заузеле повољније положаје и нанеле ватрену штету формацијама 5., 24., 28., 53. 79. и 81. бригаде Оружаних снага Украјине у близини низа насеља у Донбасу. Такође, одбијена су 2 јуришна напада одреда 10. бригаде Оружаних снага Украјине код села Раздоловка у ДНР. Кијев је изгубио 2 борбена оклопна возила, 8 возила, 1 самоходни топ М109 Паладин, 1 хаубицу М777, 4 самоходна топа 2С1 Гвоздика, 1 топ Рапира али и складиште муниције.

На правцу Авдијевке, руске снаге су напредовале и побољшале своју тактичку позицију. Затим су одбили 12 контранапада јуришних група 24., 25., 47., 68., 71. и 115. бригаде Оружаних снага Украјине код села Новгородскоје, Новокалиново, Первомајскоје и Бердичи. Кијев је изгубио 3 тенка, 2 борбена оклопна возила, 6 возила, 1 хаубица М777, 1 самоходни топ М109 Паладин, 1 самоходни топ 2С1 Гвоздика и хаубицу Д-30.

Тако, према сопственим тврдњама, Оружане снаге Русије настављају напредовање у Донбасу, “приближавајући се потпуном ослобођењу територије ДНР од окупаторских снага кијевског режима.”

На правцу јужног Доњецка руске трупе тврде да су побољшале положај на линији фронта и поразиле јединице 58., 72. и 128. бригаде Оружаних снага Украјине код села Урожајноје и Старомајорскоје у Доњецку. Кијев је изгубио 3 возила, 1 самоходни топ 2С1 „Гвоздика“ и хаубица Д-30.

На херсонском правцу руске снаге тврде да су поразиле формације 35. и 65. бригаде Оружаних снага Украјине код села Работино у Запорожју, и Ивановке у херсонској области. Кијев је изгубио 7 возила, 1 самоходни топ Цезар, 1 хаубицу М777 и 2 хаубице Д-30.

Поред тога, у области Харкова су, према тврњама руског МО, уништена 2 ракетна бацача ПВО САМП-Т. Системи противваздушне одбране оборили су 205 украјинских беспилотних летелица, вођену бомбу Hammer, као и 6 пројектила ХИМАРС и Hurricane.

Подсетимо да, према бројним изјавама руског руководства, ко год да је управу и чије год извештаје да пратите, сто посто сигурно је само једно – да такозвана Специјална војна операција на украјинској територији неће престати док се у потпуности не заврше сви почетни задаци Кремља.

Извор: Србија Данас/Oružjeonline.com