Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УКРАЈИНЦИ ОСТАВЉЕНИ НА ЦЕДИЛУ Читава контраофанзива им зависи од једне државе која им је окренула леђа - ни МИЛИЈАРДЕ не помажу

30.09.2023. 20:49
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Ukrajina, dron
Украјина, дрон / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Брам Janssen

Због заокрета Украјина губи око 10.000 дронова месечно, а многи страхују да ће ситуација бити још гора за који месец.

Рат у Украјини специфичан је по масовном коришћењу дронова. Украјинци су се показали као мајстори војне употребе дронова произведених за разне цивилне намене, а већину купују у Кини. Али сад то постаје проблем јер украјинска одбрамбена тактика све више зависи од Кине, која је одлучила радикално да смањи испоруку дронова и њихових компоненти.

Ратни успех све више зависи од геџета, пише New York Тимес.

ЗЕЛЕНСКИ ТРАЖИ СТВАРАЊЕ "ВЕЛИКОГ ВОЈНОГ ЧВОРИШТА" Украјина има само два приоритета - и коначно их је открио

ЗЕЛЕНСКИ ТРАЖИ СТВАРАЊЕ "ВЕЛИКОГ ВОЈНОГ ЧВОРИШТА" Украјина има само два приоритета - и коначно их је открио

НАЈБРУТАЛНИЈИ СЦЕНАРИО ЗА КИЈЕВ Огласио се Медведев: Победићемо, а нових региона у саставу Русије биће више

НАЈБРУТАЛНИЈИ СЦЕНАРИО ЗА КИЈЕВ Огласио се Медведев: Победићемо, а нових региона у саставу Русије биће више

ЦРВЕНО НЕБО ИЗНАД УКРАЈИНЕ: Русија послала кишу дронова, ПВО не може да постигне да их све пообара!

ЦРВЕНО НЕБО ИЗНАД УКРАЈИНЕ: Русија послала кишу дронова, ПВО не може да постигне да их све пообара!

Иран и Турска производе скупље војне дронове које купују и Русија и Украјина, а Кина је највећи светски произвођач јефтиних дронова за хобисте. Сад се Украјина нашла пред изазовом, јер су 1. септембра на снагу ступиле кинеске рестрикције за извоз компоненти за беспилотне летелице.

Кинеске компаније као што су ЂИ, ЕХанг и Аутел годинама су повећавале производњу дронова за фотографе аматере, ентузијасте на отвореном и професионалне сниматеље, далеко надмашујући друге земље. ЂИ, највећи кинески произвођач беспилотних летелица, има више од 90 посто удела на светском тржишту, кажу подаци истраживачке групе DroneAnalyst. АЛи Кинези су одлучили да драстично срежу продају Украјини.

Због кинеског заокрета Украјина губи око 10.000 дронова месечно, израчунао је британски институт Royal Унитед Сервицес, а многи страхују да ће ситуација бити још гора за који месец. Кина је у првих шест месеци продала Русима дронове у вредности 14,5 милиона долара, установили су новинари New York Тимеса, а Украјини нешто више од 200.000 долара. Реч је о директним испорукама из једне у другу земљу. Али Украјина је истовремено добијала милионе кинеских дронова и компоненти за дронове индиректно, преко европских земаља.

Рат се претворио у технолошки маратон, каже Марија Берлинска, експерт за војне дронове која учествује у едукацији украјинских снага за коришћење дронова. Међу осталим, украјински војници се обучавају за коришћење прерађених пољопривредних дронова. Неки цивилни дронови преуређени су тако да могу носити гранате тешке 20 килограма којима се може гађати тенк. У првим недељама рата украјински војници масовно су користили Мавиц, квадрокоптер кинеског ЂИ-а. С јаком радиовезом и једноставним управљањем, Мавиц је Украјинцима постао важан и свеприсутан попут сателита Старлинк Елона Маска. Али у априлу 2022. ЂИ је објавио да ће прекинути пословање у Русији и Украјини, затворили су трговине у те две земље и зауставили већину директне продаје. Ипак, бројни волонтери који желе да помогну Украјини наставили су да добављају дронове преко посредничких, често европских фирми.

Руски и украјински војници почели су да користе и друге производе кинеског ЂИ-а, међу осталим АероСцопе: кутију с антеном која служи за праћење локација дронова откривањем сигнала што их шаљу. Украјински хакери дали су све од себе да хакују тај уређај. Сваки пут кад фирма ажурира свој софтвер, пилоти и инжењери утркују се како би пробили његову безбедоносну заштиту.

У кинеском ЂИ-у истичу како су више пута обавестили своје дистрибутере да им је забрањено да продају производе или делове купцима у Русији и Украјини. Али Украјинци кажу да и даље добијају компоненте из Кине захваљујући личним везама с кинеским произвођачима, наводи NYT. Ипак, забринути су због нових кинеских увозних рестрикција које би међу осталим могле да отежају набавку камера за ноћно осматрање, важних за конструкцију новог дрона који би нападао у мраку. Како ће се снаћи без кинеских делова? Чак и кад су на компонентама налепљене ознаке да су произведене у земљама попут САД-а и Аустралије, познаватељи кажу да се све то још увек производи у Кини. А наћи ефикасну замену за Кину засад је немогуће.

Ukrajina, dron
Украјина, дрон / Извор: Фото: Танјуг/АП Photo/Alex Бабенко

Велика је потражња за дроновима познатима као Ф.П.В.: њима се на даљину управља с наочарама за виртуелну стварност. Далеко од фронта, волонтери и фирме труде се да набаве што је могуће више Ф.П.В.-а, а украјински добављачи кажу да их је војсци потребно чак 30.000 месечно. Украјинска влада планира да осигура 100.000 те врсте дронова до краја године, наводи NYT цитирајући украјинског званичника.

Украјинци се такмиче с Русима за куповину Ф.П.В.-а. Руси су често у предности јер могу да понуде више и да наруче веће серије, наводи NYT. Осим тога, продаја Русима политички је сигурнија за кинеске фирме. Истовремено, украјински инжењери и мале фирме интензивно раде на производњи нових дронова, поља сунцокрета и уљане репице око Кијева врве од летелица које пролазе низ тестова пре него што добију одобрење за војну употребу, пише NYT.

Цело су љето украјински дронови дугог домета нападали Москву. Михајо Федоров, украјински министар за дигиталне технологије, потврдио је да је Бобер, тешки дрон камиказа, напао Москву. Он не верује да ће промена кинеске политике наштетити Украјини. Украјинска влада одобрила је милијарду долара за куповину и производњу дронова у овој години.

- Држава мора да осигура финансирање и да створи најбоље услове, тако да ћемо добити технолошки рат против Русије - рекао је Федоров за NYT.

Наравно, неке мање фирме имају проблема с кинеским добављачима, али све скупа није реч о великом застоју, истиче украјински министар. Није Кина једина на свету, компоненте за дронове Украјинци проналазе у земљама Европе, САД-у и другим земљама попут Тајвана.