Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОНИ ЗНАЈУ ДА УБИЈАЈУ И МОГУ ДА ПОМОГНУ" Украјинци у ОЗБИЉНОМ проблему, прелазе на нову тактику у рату са Русима

14.03.2024. 11:14
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/3-тя окрема штурмова бригада

Нови предлог закона

Украјинска војска нема проблем само са муницијом него и с људством. Проблем с мањком муниције првенствено произлази из републиканске блокаде новог пакета помоћи Украјини у америчком Конгресу, али проблем с мањком људства следи из незанемаривих губитака које је Украјина имала у рату који је пре две седмице ушао у трећу годину.

КРВАВО ЈУТРО: СНАЖНА ЕКСПЛОЗИЈА У БЕЛГОРОДУ! У удару украјинских снага ПОГИНУО МУШКАРАЦ, тешко повређене ДВЕ ЖЕНЕ (ВИДЕО)napad Belgorod

КРВАВО ЈУТРО: СНАЖНА ЕКСПЛОЗИЈА У БЕЛГОРОДУ! У удару украјинских снага ПОГИНУО МУШКАРАЦ, тешко повређене ДВЕ ЖЕНЕ (ВИДЕО)

ПЛАНИРАЛИ ТЕРОРИСТИЧКЕ НАПАДЕ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ: Откривен ПАКЛЕНИ план озлоглашеног "Руског добровољачког корпуса"Ruski dobrovoljački korpus

ПЛАНИРАЛИ ТЕРОРИСТИЧКЕ НАПАДЕ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ: Откривен ПАКЛЕНИ план озлоглашеног "Руског добровољачког корпуса"

УКРАЈИНЦИ НАПАЛИ НУКЛЕАРКУ! Стручњак каже "ПОСЛЕДИЦЕ НЕСАГЛЕДИВЕ"!Zaporožje

УКРАЈИНЦИ НАПАЛИ НУКЛЕАРКУ! Стручњак каже "ПОСЛЕДИЦЕ НЕСАГЛЕДИВЕ"!

Због тога су министар правосуђа и 14 украјинских парламентарних посланика јуче предложили закон који би омогућио да војску служе и затвореници, пише Политицо.

- Постоји на хиљаде осуђеника у Украјини који желе да се прикључе војсци - рекао је министар правосуђа Денис Маљушка прошле недеље. Рекао је да "не види ништа лоше у регрутовању људи који знају да убијају ако могу да помогну у елиминацији руских освајача."

Украјински закон тренутно не допушта мобилизацију затвореника. Међутим на почетку рата у фебруару 2022. украјинска влада помиловала је више од 300 затвореника који су хтели да се придруже војсци.

Igor Konašenkov
Игор Конашенков / Извор: Фото: Printscreen
"Неки од осуђеника су постали хероји"

- Рекао бих да је то искуство било више-мање успешно. Неки од тих осуђеника постали су хероји и добили медаље. Други су из неког разлога пронађени у позадини, али такође нису проузроковали много штете - рекао је Маљушка.

Маљушка је рекао да ће нацрт закона за затворенике бити размотрен одмах јер није наишао ни на једног посланика који би се противио тој идеји.

- Сви разумеју да можемо да користимо осуђенике. И осуђеници су изразили спремност да заштите своју земљу - рекао је министар.

Ruski dobrovoljački korpus
Руски добровољачки корпус / Извор: Фото: Tanjug/AP/Evgeniy Малолетка

Нејасна правила

Међутим, украјински законодавци још увек морају да разраде правила за контролу затвореника. Такође, није јасно хоће ли онима који служе бити смањене казне.

- Нису сви војни команданти спремни да узму осуђенике и затворенике у своје јединице, али нећемо и не планирамо никоме да намећемо тако мобилисане људе. Највероватније ће то бити засебни одреди - рекао је Маљушка.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Ко ће моћи да се пријави?

Додао је да ће моћи да се пријаве само затвореници који су одслужили већину казне и не сматрају се опасним за јавност.

- Војска је од нас тражила да из евентуалне мобилизације искључимо оне који су се огрешили о војну заклетву и починили кривична дела током обављања војне дужности. Исто тако, не желе да виде оне који су починили кривична дела против државе. Стога такве категорије вероватно неће бити мобилисане - рекао је он.

Русија регрутује осуђенике више од две године, а командант приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин обилазио је руске затворе нудећи помиловања ако се придруже његовим плаћеницима. Након његовог неуспелог устанка и касније смрти у паду авиона руско Министарство одбране створило је специјалне јединице углавном састављене од заробљеника под називом Олуја-В и Олуја-З.

Vagner, Jevgenij Prigožin
Вагнер, Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Wall Стреет Јоурнал

Украјинци у очају

Украјински предлог закона још један је показатељ очаја земље након дуже од две године рата. Украјина жели да регрутује још војника како би помогла исцрпљеним војницима који су под сталним руским нападом. Процењује се да јој треба око 500.000 нових регрута како би могла да одмори своје исцрпљене снаге и надокнади губитке.

Украјина већ неко време покушава да измени закон о мобилизацији. Тренутно се регрутују само мушкарци од 27 и више година, а просечна доб украјинских војника је већа од 40 година. Кијевски парламент ради на закону којим би се старосна граница за мобилизацију снизила на 25 година, али то питање је политички токсично.

Први покушај гласања о закону није успео због страхова од кршења људских права и ризика од корупције.

Извор: Србија Данас/Index.hr/Пренео: В.М.