Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КИЈЕВ ПРЕД ПУЦАЊЕМ!

"РАЗАРАЊЕ ЈЕ ЗАСТРАШУЈУЋЕ" Украјинска ПВО не може да се избори са руским ударима!

13.04.2024. 20:18
Пише:
Србија Данас/Блиц
Ukrajinska vojska, Harkov
Украјинска војска, Харков / Извор: Профимедиа

Критична ситуација

Украјинска противваздушна одбрана је преплављена концентрисаним таласима руског бомбардовања усмерених на њене електране, признао је Михаил Подољак, виши саветник украјинског председника.

Подољак је рекао да Москва усваја нову тактику напада на електране са "до 10 или 12 пројектила одједном", заобилазећи већ растегнути Патриот и друге ракетне штитове.

- Систем је преоптерећен. Сада морамо да видимо да ли можемо да задржимо систем у раду, да ли нам је потребно више система противваздушне одбране, посебно против анти-ултразвучних балистичких пројектила, и да ли можемо да обновимо уништене објекте - рекао је Подољак за "Гардијан".

Уништена термоелектрана код Кијева

У четвртак је Трипилска, електрана на угаљ и гас јужно од Кијева, уништена након што је руско бомбардовање изазвало пожар у хали за турбине, саопштио је њен оператер, Центренерго. Енергетска компанија је саопштила да је изгубила 100% свог производног капацитета, иако није убијено особље.

- Размере разарања су застрашујуће - рекао је њен председник Андриј Гота.

Напад је уследио три недеље након што је иста компанија изгубила електрану Змиив због руског бомбардовања у близини града Харкова.

Људи који су живели у близини фабрике фосилних горива описали су да је погођена вишеструким ракетним ударима у четвртак нешто пре 5 сати ујутру, што је изазвало пожар за који је требало неколико сати да се угаси, а главна зграда је остала угљенисана рушевина са погледом на језеро у близини централне реке Дњепар у земљи.

Уништење је значило да су оближњи градови изгубили извор зимског грејања. У Украјини се многи домови ослањају на окружне системе за топлоту током зиме.

Анатол Шевченко, радник у гаражи који живи неколико километара од електране, рекао је да су он и његова супруга избројали шест експлозија. Било је олакшање што се напад догодио почетком априла, рекао је, након краја зиме и у периоду неуобичајено топлог времена, са највишим температурама средином двадесетих. Али он је рекао да ако Руси успеју, "то би значило прекид снабдевања струјом током лета и фрижидери неће радити, тако да није лето решење".

Петро Олексеивич, који живи у оближњем месту Украинка, рекао је да се људи плаше да се фабрика не може поправити с обзиром на обим штете, иако је Гота у петак рекао да су поправке теоретски могуће, али бесмислене ако се не побољша противваздушна одбрана.

Украјини фали ПВО ракета

Подољак је рекао да Украјина хитно тражи помоћ од својих савезника како би се боље ухватила у коштац са претњом, и рекао да, иако Кијеву још није понестало ракета за ваздушну одбрану америчке производње Патриот и немачких Ирис-Т, недостаје му критична муниција.

- Дефинитивно смо у дефициту - рекао је он.

Украјина је саопштила да је уништила 57 од 82 ракете и беспилотне летелице које је Русија лансирала током великог напада током ноћи у среду – што је релативно низак проценат по стандардима Кијева. На мети су такође била два складишта гаса, у власништву Нафтогаса, и још две електране у власништву приватног произвођача Дтек.

Руски председник Владимир Путин рекао је свом белоруском колеги Александру Лукашенку током самита касно у четвртак да су напади у Украјини директан одговор на нападе дроновима на рафинерије нафте у његовој земљи.

- Нажалост, недавно смо приметили серију напада по нашим енергетским локацијама и морали смо да одговоримо. Удари на енергетику су делимично повезани са решавањем једног од задатака које смо сами себи поставили, а то је демилитаризација - рекао је Путин и додао да су напади темпирани на пролеће, а не на зиму "из хуманитарних разлога".

САД упозорила Украјину због напада на рафинерије нафте у Русији

Украјина је извела више десетина таласа удара беспилотних летелица на руске рафинерије нафте и повезане објекте са циљем да наруши руску економију. Међутим, ове недеље Лојд Остин, амерички министар одбране, јавно је упозорио да би такви напади могли да имају "утицај" на глобалне цене енергије и позвао Кијев да се фокусира на циљеве "који могу директно утицати на тренутну борбу".

Украјински председник Володимир Зеленски сматра да је Украјини потребно 25 ракетних одбрамбених система Патриот за одбрану целе земље; тренутно Кијев има најмање два, мада тачан број није познат. Од министра спољних послова Дмитра Кулебе затражено је да хитно пронађе седам, а идентификовао је 100 које држе западне земље од којих се нада да ће добити донације.

Подољак је рекао да Запад треба да схвати да Русија "води рат против цивилног становништва" и пожалио се на недостатак осуде међународне заједнице.

- Руси су потпуно уништили једну од највећих термоелектрана у Европи. Али не видимо никакве резолуције Савета безбедности у УН или било какве друге такве прокламације - рекао је он.

Куће и предузећа у Харкову, другом граду у Украјини и његовој околини, овог пролећа су више пута имали нестанке струје као резултат скоро свакодневног руског бомбардовања. У четвртак је пријављено да је 200.000 домова без струје у области Харкова након што је серија ракета била усмерена на ту област.

Од САД и даље нема помоћи

Укупна позиција Украјине се значајно погоршала од почетка године, након што је војна помоћ из САД стала, а републиканци савезници Доналда Трампа у Представничком дому одбили су да ставе на гласање пакет помоћи Украјини од 60 милијарди долара. Град Авдијевка на линији фронта изгубљен је у фебруару, док је број успешних ракетних удара повећан ван престонице.

Подољак је рекао да је збуњен недостатком војне помоћи САД, описујући то као "необичну ситуацију за нас". Финансирање Украјине би демонстрирало "репутацију САД као глобалног лидера" и да би невољни републиканци требало да цене то "улагање" у ту позицију, рекао је он.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.

 

Извор: Србија Данас/Blic.rs/Аутор: Наташа Ивановски/Пренео: В.М.