Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗЕЛЕНСКИ НЕ ЗНА ГДЕ ЈЕ НЕСТАЛО 700.000 РЕГРУТОВАНИХ ВОЈНИКА! Амерички медији пишу о "фантомској украјинској армији"!

07.03.2024. 10:40
Пише:
Србија Danas/The Washington Пост
Ukrajina
Украјина / Извор: Профимедиа

Угледни амерички дневни лист открио податке који показују да у Украјини неке ствари нису јасне

Иако обећава међународним партнерима да ће Украјина водити борбе ако добије потребно оружје и другу подршку, председник Володимир Зеленски и његови највиши војни команданти до сада нису успели да смисле јасан план за регрутовање или регрутовање много хиљада нових војника који су критично потребни. за одбрану од континуираних напада Русије.

КИНА УПОЗОРИЛА УКРАЈИНУ И РУСИЈУ: Не гине им овакав сценарио уколико не дође до примирја Rat u Ukrajini

КИНА УПОЗОРИЛА УКРАЈИНУ И РУСИЈУ: Не гине им овакав сценарио уколико не дође до примирја

ЗБОГ БАЈДЕНА ХАОС У КИЈЕВУ! Зеленска ОДБИЛА позив америчког председника, ево шта би могао бити РАЗЛОГ: У питању је једна од ЗВАНИЦА?Foto: Youtube/Printscreen/Sky News/60 Minutes

ЗБОГ БАЈДЕНА ХАОС У КИЈЕВУ! Зеленска ОДБИЛА позив америчког председника, ево шта би могао бити РАЗЛОГ: У питању је једна од ЗВАНИЦА?

"ГАЂАЛИ СМО ХАНГАР, НЕ ЗЕЛЕНСКОГ" Огласили се Руси после СНАЖНОГ удара на ОдесуFoto: Youtube/Printscreen/PBS NewsHour/Shutterstock

"ГАЂАЛИ СМО ХАНГАР, НЕ ЗЕЛЕНСКОГ" Огласили се Руси после СНАЖНОГ удара на Одесу

Неспособност Зеленског да створи политички консензус о стратегији мобилизације – упркос вишемесечним упозорењима о озбиљном недостатку квалификованих војника на фронту – подстакла је дубоке поделе у украјинском парламенту и шире у украјинском друштву. То је оставило војску да се ослања на гомилу регрутних напора и посејало панику међу борбеним људима, од којих су се неки сакрили, забринути да ће бити позвани у лоше опремљену војску и послати у сигурну смрт с обзиром на ту помоћ за Украјина остаје у застоју у Вашингтону.

Неспоразум око тога како попунити редове суочио је Зеленског са можда највећим изазовом његовом вођству од почетка инвазије у фебруару 2022. Недостатак јасне стратегије мобилизације — или чак договора о томе колико је још војника потребно Украјини — утицало је на то да је Зеленски отпустио свог највишег генерала у фебруару, али нови главнокомандујући Олександр Сирски за сада није донео нову јасноћу.

Зеленски тврди да је погинуло 31.000, а подаци показују да се негде "загубило" 700.000 регрутованих

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Сирски је добио задатак да изврши ревизију постојећих оружаних снага како би пронашао више војних снага, након што је канцеларија Зеленског недавно објавила да се од милион људи који су мобилисани, само око 300.000 борило на линијама фронта. Али скоро месец дана након његовог унапређења, нико у војном врху или у председничкој администрацији није објаснио где је тих 700.000 — нити шта су радили.

Украјински посланици кажу да је недостатак јединствене поруке председника и војске унео забуну око наредних корака.

- Не знам зашто Зеленски или његов тим још увек покушавају да убеде друштво да је увек све у реду. Није - посебно са војском - рекла је Соломија Бобровска, посланица из Холоса, либералне опозиционе странке.

Све мањи број украјинских трупа спремних за борбу сада је стратешка криза која је барем делимично била крива за њено недавно повлачење из источног града Авдијевке и околних села, где су украјинске снаге биле далеко бројчано надјачане.

Алексиј Бежевец, саветник Министарства одбране за регрутацију, рекао је да цивили у борбеном добу морају да прихвате да „немате времена да седите кући“.

- Сасвим је могуће да ће се Руси ускоро приближити ако не буде никог да их заустави“, рекао је Бежевец.

- Ако, поред недостатка муниције, оружја, граната и тако даље, имамо недостатак особља, то је трагедија - додао је он.

Али после две године свеопштег рата, осећај јавне хитности који је подстакао нове трупе на бојно поље и подстакао ране успехе Украјине је избледео. Многи војници су рањени или исцрпљени.

Разматра се спуштање границе за регрутацију!

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

За све ово време мушкарцима између 18 и 60 година забрањено је да напусте земљу, а мушкарци од 27 и више година имају право на регрутацију, уз неке изузетке. Цивили између 18 и 27 година могу се пријавити сами. Парламент је сада провео месеце у жестокој расправи о нацрту закона који би променио процес мобилизације и проширио обим нацрта, делимично спуштањем старосне границе за стицање права на 25 година.
Више од 4.000 амандмана унесено је на закон о мобилизацији, а неки посланици ту меру виде као покушај Зеленског да пребаци одговорност на парламент за неизбежно непопуларне одлуке.

- Време је да започнемо разговор одраслих са друштвом и да га се не плашимо. Није ово 2022, када су емоције преузеле власт. - рекла је Бобровска.

Зеленски је дуго покушавао да контролише јавне поруке о ратном стању како би сачувао јавни морал. Он је прошлог викенда први пут јавно објавио број погинулих украјинских војника, рекавши да је од фебруара 2022. убијено 31.000 - број који се не може независно потврдити.

Зеленски се такође суочава са растућим песимизмом у земљи и иностранству у вези са шансама Украјине да обузда руски напад без додатне помоћи Сједињених Држава. Председник Представничког дома Мајк Џонсон одбио је да прихвати закон који укључује око 60 милијарди долара помоћи Украјини.

-Време је за озбиљне разговоре са друштвом. Озбиљне и искрене разговоре и да објаснимо шта морамо да радимо без икакве вештачке храбрости“, рекао је Володимир Арјев, посланик из опозиционе партије „Европска солидарност“.

Бобровска подржава предложене измене закона којима би се обезбедила демобилизација трупа које су већ дуго служиле на положајима на првој линији фронта. Како сада стоји, рекла је, "једини начин да се вратите је да будете повређени или убијени".

Арјев је гласао против ранијег нацрта закона о мобилизацији који је сматрао превише казненим. Он се противи мерама попут суспензије возачких дозвола и заплене банкарске имовине грађана који се не региструју за мобилизацију. У јануару, плашећи се таквих мера, власници рачуна су пожурили да повуку свој новац, подигнувши више од 700 милиона долара у једном месецу - највеће повлаћење новца са рачуна од фебруара 2022.

Приоритет би, рекао је Аријев, требало да буде „да се гарантује људима који ће бити мобилисани за војну службу да... неће бити послани на линију фронта без обуке и без одговарајуће опреме. То заиста плаши људе и ствара недостатак поверења у владу."

Људи се крију у становима у страху да не буду отети и послати на прву линију фронта

Foto: Shutterstock
Фото: Shutterstock / Извор: Shutterstock

Ти страхови терају неке људе који испуњавају услове за регрутовање да предузму кораке избегавања.

Један 31-годишњи мушкарац, чији родитељи живе под руском окупацијом у источној Украјини, рекао је да се крије у стану у Кијеву, плашећи се да ће бити позван и послат на фронт неприпремљен и лоше опремљен. Говорио је под условом да остане анониман због бриге за своју безбедност.

У децембру, док је био у посети централном украјинском граду Виници, војници су га зауставили на улици и уручили му обавештење о регрутацији. Отишао је без посете тамошњој канцеларији за запошљавање, надајући се да ће његов случај нестати у неорганизованом бирократском систему.

Али месец дана касније, полиција у Кијеву га је зауставила ради насумичне провере. Када су претражили његово име у својој бази података, видео је реч ТРАЖИ СЕ! искачућим великим црвеним словима. Званичници у Виници су регистровали његов недолазак.

Наређено му је да се следећег јутра појави у канцеларији за регрутацију, али је имао напад панике и није отишао. Нема војног искуства.

- Не можете замислити особу која је даље од војске или војске. За мене једноставно нема смисла да ме тако лове - рекао је он.

Извор: Србија Данас/The Washington Пост/Пренео: И.С.