Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УКРАЈИНСКИ ДРОНОВИ ЗА КОЈЕ РУСИ НЕМАЈУ РЕШЕЊА! Погледајте снимак потопа Путинове морнарице која је нестала за свега пар секунди (ВИДЕО)

07.02.2024. 20:01
Пише:
Србија Danas/CNN
potop ruske mornarice
потоп руске морнарице / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@NOELreports

Неуништиво оружје!

Шест морских дронова, који су покренути млазним скутерима, било је довољно да се уништи руски ракетни брод уз помоћ навођених ракета. Како открива украјинска тајна јединица која стоји иза овог напада, све се догодило прошле недеље.

ЈОШ ЈЕДАН УКРАЈИНСКИ ЗВАНИЧНИК НА СПИСКУ ТЕРОРИСТА: Криве га за напад на Кримски мост, ЕВО о коме се радиsd

ЈОШ ЈЕДАН УКРАЈИНСКИ ЗВАНИЧНИК НА СПИСКУ ТЕРОРИСТА: Криве га за напад на Кримски мост, ЕВО о коме се ради

УКРАЈИНСКА ПРЕТЊА ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА! "Срушићемо НАЈВЕЋИ мост у Европи, до КРАЈА ове године"ukrajina

УКРАЈИНСКА ПРЕТЊА ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА! "Срушићемо НАЈВЕЋИ мост у Европи, до КРАЈА ове године"

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ НАКОН РУСКОГ НАПАДА НА КИЈЕВ: Погинуле две особе, огласио се Зеленски (ФОТО)Foto: Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ НАКОН РУСКОГ НАПАДА НА КИЈЕВ: Погинуле две особе, огласио се Зеленски (ФОТО)

Украјинска одбрамбена обавештајна служба саопштила је тада да је руски ратни брод Ивановец претрпео вишеструке ударе у труп пре него што су га беспилотне летелице потопиле у ували на полуострву Крим који је окупирала Русија.

Један од пилота дронова који стоје иза напада рекао је за Си-Ен-Ен да је у нападу коришћено десет дронова „Магура“, од којих је шест погодило и на крају потопило руски ратни брод.

Брод наводно вреди између 60 и 70 милиона долара.

Беспилотне летелице „Магура” су дугачке само неколико метара и покрећу их џет ски, рекао је пилот, али имају велики домет од око 800 километара (скоро 500 миља), што његовој јединици даје слободу да лансира своје беспилотне летелице са великих површина за мисије против циљева на Криму.

Пилот, идентификован само помоћу позивног знака „13“, члан је специјалне јединице украјинске одбрамбене обавештајне агенције (ГУР), која је повезана са бројним нападима на Крим и на саму Русију, често користећи беспилотне летелице за ударе далеко изван распона конвенционалног наоружања украјинског арсенала.

Ноћни снимци које су објавили Украјинци показују како Руси пуцају на дронове док су јурили ка броду, пре него што су најмање две беспилотне летелице удариле у бок брода, онеспособиле га и изазвале огромне експлозије.

Снимак укључује упечатљиву сцену нечега што изгледа као прамац Ивановеца који вири из воде док тоне на дно језера Донузлав.

Си-Ен-Ен није могао независно да провери тврдњу Украјине и који брод је погођен и када. Из Русије није било званичног коментара о тврдњама Украјине.

Кијев се све више окреће беспилотним летелицама у низу напада беспилотним летелицама које погађају стратешке циљеве у Русији последњих недеља.

И на бојном пољу, највиши украјински генерал је позвао на ширу употребу беспилотних летелица, како да би се спасили животи украјинских трупа, и да би се негирала руска материјална предност у оружју и муницији.

- Управо ови системи без посаде – као што су беспилотне летелице – заједно са другим врстама напредног оружја, представљају најбољи начин за Украјину да избегне да буде увучена у позициони рат, где ми немамо предност - рекао је украјински главнокомандујући Оружаних снага, Валериј Залужњи.

Од руског преузимања Крима 2014. и након даљих губитака након руске инвазије 2022. Украјина више нема функционалну морнарицу у Црном мору. Али потапање Ивановеца је још једна победа у кампањи Украјине против руске Црноморске флоте.

Утицај дронова је импресиван, али то је деликатан посао, рекао је пилот.

- Главна ствар је да осетите дрон. Ако га мало стиснете, можете изгубити контролу над дроном. Рекао бих да је то као златарски посао - рекао је за CNN.

Контролисани издалека преко Старлинк везе, дронови се такође могу унапред програмирати за дуга путовања преко Црног мора. Пилот стално надгледа пролазак дрона, рекао је, а коначни налет на мете се често контролише ручно.

Носивост дрона од 250 кг може се повећати на 300 кг, додао је он, али нема потребе за тим. Чак и против неких од најтежих бродова московске црноморске флоте, дронови су доказали своју ефикасност.

На скоро шест метара дужине, дронови импозантно излазе из воде. Али када једном испливају, они су тешка мета за Русе.

- Прилично их је тешко видети, посебно на отвореном мору. Ова величина отежава контролу над њим јер је море узбуркано, али такође отежава непријатељу да нас удари - рекао је он.

Оружје на руским ратним бродовима није дизајнирано како би пресрело беспилотне летелице, што их је приморало да користе топове који су погоднији за дуеле са другим бродовима, рекао је пилот.

Србија Данас/CNN