Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УПОЗОРЕЊЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА: Катастрофа изазвана рушењем бране довешће до ОВОГ проблема

13.06.2023. 14:24
Пише:
Танјуг
kAHOVKA
кАХОВКА / Извор: Фото: Tanjug/Ukraine's Пресидентиал Office виа АП

Изазвана катастрофа довешће до пораста цене хране и порблема са водоснабдевањем.

Уједињене нације су саопштиле данас да ће рушење бране Каховка саграђене у доба СССР на реци Дњепар имати огроман утицај на глобалну безбедност исхране.

У саопштењу УН се упозорава да ће катастрофа изазвана рушењем бране довести до пораста цена хране и проблема са водоснабдевањем за више стотина хиљада људи, преноси Ројтерс.

Он је рекао да до 700.000 људи зависи од воде за пиће из акумулационог језера бране Каховка.

ЕКСПЛОЗИЈА БРАНЕ КАХОВКА ИСПРАЗНИЛА РЕЗЕРВОАР ДО ДНА: Пресушени Дњепар разоткрио застрашујуће ТАЈНЕ из прошлости! (ВИДЕО)

ЕКСПЛОЗИЈА БРАНЕ КАХОВКА ИСПРАЗНИЛА РЕЗЕРВОАР ДО ДНА: Пресушени Дњепар разоткрио застрашујуће ТАЈНЕ из прошлости! (ВИДЕО)

"БИТКЕ СУ ЖЕСТОКЕ, АЛИ ИМАМО ПОКРЕТ, ТО ЈЕ ПРЕСУДНО" Зеленски саопштио нацији радосну вест, Украјинци напредују упркос КИШИ

"БИТКЕ СУ ЖЕСТОКЕ, АЛИ ИМАМО ПОКРЕТ, ТО ЈЕ ПРЕСУДНО" Зеленски саопштио нацији радосну вест, Украјинци напредују упркос КИШИ

"ВЕРОВАТНО ИМА ЉУДИ ПОД РУШЕВИНАМА" Руска ракета завршила на стамбеној петоспратници (ВИДЕО)

"ВЕРОВАТНО ИМА ЉУДИ ПОД РУШЕВИНАМА" Руска ракета завршила на стамбеној петоспратници (ВИДЕО)

Норвешки сеизмолози и амерички сателити открили су да се на брани Каховка, по свему судећи догодила експлозија док се Украјина и Русија узајамно окривљују за рушење бране.

Заменик генералног секретара УН задужен за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс изјавио је за BBC да рушење бране може имати значајне последице за глобалну безбедност исхране.

- Ово је житница не само за Украјину већ и за свет. Очигледно је: ко год да је ово урадио, прекршио је Женевску конвенцију - рекао је Грифитс.

Број погинулих после урушавању бране на хидроелектрани Каховка порастао је на 17, изјавио је данас шеф регионалне владе Андреј Алексијенко.

- Број мртвих у чину саботаже који су извели нацисти расте. Дванаест смртних случајева је потврђено у Голој Пристану и још пет у Аљошки - написао је он на Телеграму, преноси TASS. 

У ноћашњем руском ракетном нападу на Криви Рог, град у централној Украјини, у коме је било људских жртава и причињена је материјална штета на цивилној инфраструктури, а гађани су и Кијев и Харков.

Raketa
Ракета / Извор: Профимедиа/илустрација

У ракетном нападу руских снага на Криви Рог шест особа је погинуло, а 25 је повређено, од којих је 19 хоспитализовано, изјавио је данас начелник Дњепропетровске области у Украјини Серхиј Лисак.

- Напад на Криви Рог. Комплекс ПВО Восток је оборио три крстареће ракете. Али има руских ракета погодака - написао је Лисак на Телеграму. 

Он је навео да је погођена петоспратница и да су, према првим информацијама, погинула три станара, преноси Интерфакс Украјина.

Председник Украјине Володимир Зеленски реаговао је на ноћашње руске ракетне нападе у којима су погођене цивилне зграде у Кривом Рогу - његовом родном граду.

- Руске убице настављају свој рат против стамбених зграда, градова и људи - написао је Зеленски на свом Телеграм каналу, преноси Гардијан.

Он је упутио саучешће "свима који су изгубили своје најмилије" и поручио да "терористима никада неће бити опроштено" и да ће починиоци "одговарати за сваку ракету коју су лансирали". 

У украјинском гранитирању Курске области у Русији јутрос је оштећено неколико кућа и поремећено је снабдевање гасом и струјом у два села, саопштио је  гувернер региона Роман Старовојт.

- Девет кућа је оштећено, а две су се запалиле, и поремећено је снабдевање гасом и струјом у селу Тјоркино - саопштио је Старовојт на Телеграму и додао да је у селу Глушково оштећено неколико објеката, преноси Ројтерс.

Тренутно нема информација о евентуалним жртвама напада на овај руски регион недалеко од украјинске границе, наводи Ројтерс. 

Министарство одбране Русије објавило је данас снимак на којем се, како је наведено, виде тенкови Леопард немачке производње и борбена возила Бредли америчке производње, заробљени у Украјини.

На снимку се види руски војник поред НАТО војних средстава и технике који каже да је реч о Бредлију и "толико хваљеном" Леопарду, преносе РИА Новости.

Како наводи руско Министарство одбране, снимак је сачинила руска војска на Запорошком правцу. 

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је прерано да се говори о току украјинске контраофанзиве, наводећи да је Вашингтон уверен да ће Кијев наставити да буде успешан у покушајима да поврати своју земљу коју је окупирала Русија.

Блинкен је рекао на конференцији за новинаре у Вашингтону да су САД одлучне да максимално повећају своју подршку за Украјину да би успела на бојном пољу.

 Пакет још веће политичке и практичне подршке Украјини може се очекивати и на предстојећем самиту НАТО-а у Виљнусу, истакао је Блинкен. 

 Заменица МО Украјине Хана Маљар изјавила је да су украјинске снаге оствариле даљи напредак у контраофанзиви покренутој прошле седмице и да су до сада ослободиле седам насеља од руске окупације. 

Маљар је написала на Телеграму да су ослобођена још три насеља Лобкове, Левадне и Новодаривка у југоисточном региону Запорожја, пренео је Ројтерс.