Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБЈАВЉЕН СНИМАК СТРАХОВИТЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ У КИЈЕВУ: Жестоке борбе широм Украјине, Русија најавила освету због напада на аеродром

30.08.2023. 08:14
Пише:
Србија Данас
Pskov, Rusija
Псков, Русија / Извор: Фото: Twitter/Printscreen

Бурна ноћ у Русији и Украјини

Руси су ракетама гађали Кијев, где су крхотине оштетиле неколико зграда, а двоје људи је страдало. Погођен је аеродром у Пскову, оштећена су најмање четири авиона ИЛ-76. Руси јављају о нападу беспилотних летелица у регијама Брјанск, Калуга, Орлов и Ријазан, баш као и на Криму.

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Украјинци у страховитом налету, свакодневни удари на Крим, Русију и Москву, Кијев надире, жесток јуриш у правцу Берђанска!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Украјинци у страховитом налету, свакодневни удари на Крим, Русију и Москву, Кијев надире, жесток јуриш у правцу Берђанска!

НОВИ ПЛАН КИЈЕВА: Спрема се уједињење две велике цркве у Украјини

НОВИ ПЛАН КИЈЕВА: Спрема се уједињење две велике цркве у Украјини

УЗБУНА! Украјинци погодили зграду Путинове странке!

УЗБУНА! Украјинци погодили зграду Путинове странке!

 

Објављен снимак експлозије у Кијеву

 

Русија: Погођени обавештајни пунктови ВСУ; Жестоке борбе код Работиног и Вербовог (МАПА)

 Оружане снаге Русије извеле су напад на контролне и обавештајне пунктове Оружаних снага Украјине, циљеви напада су постигнути;

На краснолиманском правцу руске снагеизбациле из строја до 60 украјинских војника;

Руске снаге одбиле су напад јуришне групе 42. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у рејону Шумарије Серебрјански;

На јужнодоњецком правцу украјинске снаге изгубиле су до 120 војника и хаубице Д-20 и Д-30;

Оружане снаге Русије одбиле су девет напада украјинских јуришних снага код Работина и Вербовог;

На доњецком правцу руске снаге одбиле су пет украјинских напада код Белогоровке, Зајцева и Красногоровке. Губици противника износе до 380 војника;

Руске снаге одбиле су три напада Оружаних снага Украјине у купјанском правцу. Губици противника у протекла 24 часа износе до 100 војника;

У региону Ровног у ДНР руске снаге су током претходног дана уништиле штаб оперативно-тактичке групе „Доњецк“ и центар везе 24. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине;

Код Пречистовке у ДНР руске снаге уништиле су складиште муниције и горива бригаде поморске пешадије украјинске војске;

Украјинске снаге изгубиле су у запоршком правцу до 85 војника, тенк, три артиљеријска система М777 и три хаубице М119, као и хаубице „гвоздика“, „богдан“ и АС-90.

ISW: Украјинци су напредовали пет километара јужно од Роботиног

Украјинске снаге напредовале су у подручју око пет километара југоисточно од Роботиног, известио је Институт за рат. Украјинци су прошле недеље објавили да су ослободили град. Иначе, Роботине је близу Токмака, важног железничког и путног чворишта за Русе.

Украјински Главни штаб известио је да су њихове снаге изводиле офанзивне операције у смеру Бахмута и Мелитопоља. У међувремену, руски војни посматрачи извештавају да су њихове снаге рањиве и у источној и западној регији Запорожја.

Један командант батаљона изразио је забринутост око руске одбране у том подручју, посебно истичући велике руске губитке, исцрпљене снаге, слабе способности и недостатак резерви, рекао је ISW.

Украјинци објавили снимак: "Дроном смо убили 30 издајника, чували их Кадировци"

Украјинске безбедносне снаге данас су у разговору за Kyiv Пост потврдиле да су у нападу дроном убиле "више од 30 издајица" у делу украјинске регије Запорожје. 

Кремљ: Не искључујемо да је Пригожин убијен

Кремљ је данас објавио да истрага о паду авиона у којем је погинуо шеф плаћеничке групе Вагнер Јевгениј Пригожин укључује могућност да је несрећа намерно изазвана. 

Снимак украјинског напада на аеродром
Украјина: Потпуно смо уништили четири авиона, два су оштећена

Украјинска обавештајна служба каже да су у јутрошњем нападу дроновима на аеродрому у Пскову уништена четири руска војна авиона док су два оштећена.

- Четири авиона су уништена и не могу се поправити. Два су још оштећена - објавили су Украјинци.

Русија најављује освету

Талас напада украјинских беспилотних летелица на руску територију током ноћи "неће проћи некажњено", саопштило је Министарство спољних послова.

Портпарол руског Министарства је рекао да дронови, од којих су неки погодили ваздушну базу у Пскову, удаљену 600 километара од Украјине, не би могли да пређу толику удаљеност без информација западних земаља. Псков је удаљен око 25 километара од границе с Естонијом.

Лавров у Русији прима турског колегу

Руски министар спољних послова требао би да одржи дводневне разговоре са својим турским колегом.

Портпарол Сергеја Лаврова рекао је да ће се разговори одржати у Русији сутра и у петак.

Британци су објавили нову ратну карту Украјине
Украјинци: Уништили смо 43 од 44 руска дрона и пројектила

Украјинске ваздухопловне снаге објавиле су да су током ноћи уништиле 43 од 44 руска пројектила и дрона.

Кажу да су уништили 15 од 16 иранских дронова Шахед и свих 28 пројектила.

Руси остали без седам војних авиона?

Још увек није познато колика је руска штета у јутрошњем украјинском нападу на аеродром у Пскову. Како пише Nexta, према неслужбеним информацијама, Руси су остали без седам авиона.

- Два Ил-76 су уништена, четири су оштећена - пишу руски медији. Такође, раније се говорило о оштећеном Ту-22 авиону.

Нови снимак запаљеног руског авиона на аеродрому Псков
Украјина: Силовити напад на Кијев је освета за све чешће несреће у Русији

Михаил Подољак, саветник украјинског председника Владимира Зеленског, јутрос је коментарисао силовити руски удар на Кијев.

- Данашњи руски комбиновани напад великих размера (крстареће ракете плус дронови) на Кијев је неупитно смишљени напад на цивилно становништво. Мотиви су освета за све чешће несреће у самој Руској Федерацији, неуспеси на првој линији фронта, етничка мржња и покушај психичког застрашивања - написао је Подољак.

- Недвосмислено је да се напад ове врсте квалификује као чин тероризма, који су унапред смислиле и починиле групе особа у претходном договору - додао је.

Руси: Спречили смо украјински напад дроновима на ТВ торањ

Руска противваздушна одбрана спречила је напад украјинске беспилотне летелице на телевизијски торањ у југозападној руској регији Брјанск, која се граничи са Украјином, рекао је јутрос локални званичник.

Гувернер Брјанска Александар Богомаз рекао је да је пожар угашен и да хитне службе раде на месту наводног напада.

- Два дрона су покушала да нападну ТВ торањ. Нема жртава ни штете - рекао је Богомаз. Раније јутрос руско Министарство одбране саопштило је да су украјинске беспилотне летелице пресретнуте изнад регија Брјанск, Орјол и Калуга.

Гувернер Орјола Андреј Кличков рекао је да су две беспилотне летелице оборене изнад те западне регије. У Калуги, југозападно од Москве, трећа беспилотна летелица уништена је изнад округа Сукиничски, рекао је гувернер Владислав Шапша.

Нема извештаја о штети или повређенима у наводним нападима.

Нападнути аеродром затворен за летове

Аеродром Псков у западној Русији данас ће бити затворен за цивилне летове, објавила је руска агенција за авиосаобраћај. Одлука је донесена након извештаја да су на том аеродрому током ноћи оштећени војни теретни авиони. Prema web страници, аеродром има мањи број одредишта, која укључују Калињинград, Москву, Сочи, Казан и Минск.

Псков је град близу северозападне границе Русије - близу Естоније и Летоније. Налази се око 350 км јужно од Санкт Петербурга и више од 700 км од Москве. Аеродром се налази на источној страни града и служи као чвориште војних авиона уз цивилне летове за неколико одредишта у близини.

Украјина: Синоћ смо оборили 28 пројектила и 15 дронова

Широм Украјине украјинска противваздушна одбрана синоћ је оборила 28 руских пројектила и 15 од 16 дронова лансираних током ноћи, рекао је јутрос генерал Валериј Залужни, врховни командант украјинских Оружаних снага.

Украјинске власти саопштиле су да су најмање две особе убијене, а две рањене у нападу на Кијев у среду ујутро. Неколико је људи повређено и у Кијевској регији.

Војни аналитичар: Руси штите Кримски мост 200 година старом тактиком

Сателитске слике које је прикупио Sky News показују шест тамних објеката који се појављују у низу покрај Кримског моста, такође познатог као Керчки мост.

Напад поморским дроновима на кримску луку

Проруски гувернер полуострва Крима Михаил Развожајев, јутрос је рекао руској агенцији Tass да је руска одбрана одбила "напад поморских дронова" у близини Севастопољског залива. 

Севастопољ је база руске црноморске флоте.

- Противподморничке снаге су обавиле свој посао - рекао је Развожајев, не наводећи детаље.

Напад на Псков није једини, Руси јављају о нападу дроновима широм земље

Напади дроновима на аеродрому у Пскову није једини напад на руском територију забележен синоћ. Руски званичници јављају о нападу беспилотних летелица у регијама Бријанск, Калуга, Орлов и Ријазан, баш као и на Криму, украјинском полуострву којег су Руси анектирали 2014. године.

Затворен ваздушни простор над московским аеродромом

Руска новинска агенција Tass јавља да је затворен ваздушни простор над московском ваздушном луком Внуково.

Најјачи руски удар на Кијев од пролећа, двоје мртвих

Два младића су погинула од крхотина које су пале након великог удара руских ракета и дронова на Кијев, саопштила је јутрос локална војна управа.

- Као резултат крхотина које су пале у округу Шевченкивски у Кијеву две особе су погинуле, према првим извештајима - написао је на Телеграму Сергиј Попко, начелник градске војне управе Кијев, па додао: "Кијев није доживео тако снажан напад од пролећа".

Попко је рекао да је неколико група беспилотних летелица путовало према Кијеву "из различитих смерова", а касније су ракете лансиране према граду из стратешких бомбардера Ту-95МС.  Снаге ПВО уништиле су више од 20 "непријатељских циљева", додао је.

Још једна особа је повређена па јој је указана лекарска помоћ, додао је. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко написао је на Телеграму да су "два мртва мушкарца пронађена" у нестамбеној згради. Није прецизирао како су умрли нити јесу ли то иста двојица које је пријавила градска војна управа.

Регионална војна управа раније је упозорила на ракетни напад и рекла да ПВО делује. Новинар АФП-а чуо је најмање три јаке експлозије у средишту Кијева око 5 ујутро по локалном времену. Хитне службе такође су распоређене у јужном округу, где су крхотине пале на комерцијалну зграду, навео је Попко на Телеграму.

Пригожин погинуо у авиону бразилске производње. Бразилци желе да учествују у истрази

Шеф Вагнера Јевгениј Пригожин је погинуо 23. августа у паду приватног авиона у Тверској области, недалеко од Москве.

Русија: Уништили смо четири брза украјинска брода са специјалцима

Руска војска, пишући у апликацији за размену порука Телеграм, објавила је ноћас да је један од њених авиона уништио четири брза украјинска брода с до 50 специјалаца у операцији на Црном мору. 

- Дана 30. августа, око поноћи по московском времену, авион морнаричке авијације Црноморске флоте у Црном мору уништио је четири брза војна чамца с десантним групама припадника украјинских снага за специјалне операције у укупном броју до 50 људи - саопштено је. 

Руси узвратили ударом на Кијев

У главном граду Украјине Кијеву дошло је до низа експлозија, саопштио је градоначелник Виталиј Кличко. Додао је како су крхотине оштетиле неколико зграда у украјинској престоници, укључујући складиште и управну зграду, а обе су у пламену. Једна особа је повређена након што се разлетело стакло.

Највећи координисани напад на Русију од почетка рата

Украјински дронови гађали су шест руских регија у највећем координисаном нападу дроновима од почетка рата. У Пскову, где су оштећена четири војна авиона, регионални гувернер Микхаил Ведерников отказао је све летове у и са аеродрома док се не процени штета.

Непотврђени извештаји медија говоре да је између 10 и 20 дронова могло да нападне аеродром. Више беспилотних летелица оборено је изнад Орјола, Брјанска, Рјазања, Калуге и московске регије која окружује главни град Русије, према Министарству одбране.

Велики ноћни напад на Русију. Избио пожар на аеродрому, страдали вредни авиони

Руски званичници објавили су да је нападнут аеродром Псков у близини границе с Летонијом и Естонијом.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.