Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ПОМОЛУ БЕЖАНИЈА ИЗ УКРАЈИНЕ?! Вагнеровци се повлаче, спрема се велико изненађење које ће преокренути ток рата?!

24.03.2023. 06:54
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Vagner
Вагнер / Извор: Фото: Телеграм/Принтсцреен/Раньше всех. Ну почти.

Јевгениј Пригожин, оснивач руске плаћеничке групе Вагнер, наводно се спрема да смањи операције своје приватне војске у Украјини

Јевгениј Пригожин, оснивач руске плаћеничке групе Вагнер, наводно се спрема да смањи операције своје приватне војске у Украјини због недостатка људства и муниције, преноси "Yahoo News" позивајући се на "Блоомберг" и изворе који су тражили да остану анонимни. Према "Блоомберговим" изворима, Јевгениј Пригожин се суочио с неуспесима након што су му руски војни шефови забранили регрутацију из затвора и лишили га залиха.

ЗЕЛЕНСКИ РАЗОТКРИВЕН?! Чеченски командант обелоданио СВЕ о посети украјинског председника Бахмуту, па позвао Кијев: "Покажите снимак!"

ЗЕЛЕНСКИ РАЗОТКРИВЕН?! Чеченски командант обелоданио СВЕ о посети украјинског председника Бахмуту, па позвао Кијев: "Покажите снимак!"

ФРКА! УКРАЈИНЦИ КРЕЋУ У НАПАД?! Оснивач Вагнера у паници: "Непријатељ око Бахмута распоредио 80.000 војника"

ФРКА! УКРАЈИНЦИ КРЕЋУ У НАПАД?! Оснивач Вагнера у паници: "Непријатељ око Бахмута распоредио 80.000 војника"

БРИТАНСКИ ТЕНКОВИ ВОЗЕ У КАТАСТРОФУ?! Лондон намерава да пошаље Кијеву гранате са осиромашеним уранијумом?

БРИТАНСКИ ТЕНКОВИ ВОЗЕ У КАТАСТРОФУ?! Лондон намерава да пошаље Кијеву гранате са осиромашеним уранијумом?

Упркос вишемесечним борбама, Вагнерове трупе нису успеле да заузму своју главну мету, украјински град Бахмут. Извори сугеришу да су највиши команданти били у стању да посеју сумње у Путинов ум у вези са Вагнеровом војном вештином, тврдећи да су сви резултати које су постигли последица таласа осуђеничких трупа послатих у смрт. Путин је потом ускочио да пребаци затворско регрутовање на Министарство одбране, прекинувши прилив регрута Вагнеру и успоривши те плаћенике снабдевање муницијом из војске.

Blagoedatno, Vagner, Ukrajina
Благоедатно, Вагнер, Украјина / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/lordcurious

Украјина је била у фокусу Пригожинових великих напора од почетка рата. Претходно је добио дозволу Кремља да регрутује затворенике уз обећање о превременом пуштању ако преживе шест месеци на бојном пољу. Међутим, осуђеници су послани у борбу са мало припреме. Око пола од 40.000 који су се пријавили убијено је или рањено у борбама у Бахмуту и ​​заузимања малог рударског града Соледара, према проценама британских обавештајних служби.

Jevgenij Prigožin, Vagner
Јевгениј Пригожин, Вагнер / Извор: Фото: Танјуг/АП/Пригозхин Press Сервице

Пригожин је прошле недеље објавио да је отворио центре за регрутацију у спортским и борилачким клубовима у 42 руска града, надајући се да ће уписати 30.000 нових регрута. Међутим, остаје нејасно колико ће успети да привуче волонтере, преноси "Yahoo News".

Упркос неуспесима, Пригожинове ударне трупе и даље могу да играју улогу у покушају да заузму преостале градове под контролом Украјине у источном региону Донбаса, кажу две особе блиске Кремљу и обавештајним службама, наводи "Блоомберг". Међутим, један од њих је изјавио да Пригожину неће бити дозвољена никаква прилика у медијима под државном контролом да преузме заслуге за узимање Бахмута, што би био први значајан војни напредак Русије од средине 2022. године.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Иако нема назнака да ће Пригожин прераспоредити трупе у Африку, "Блосоурцес" сугерише да ће операцијама на том континенту вероватно бити посвећена већа пажња у будућности. Вагнер је раније подржавао геополитичке циљеве Кремља у земљама као што су Либија, Судан, Мали и Централноафричка Република. Недавно су се појавили извештаји да се Вагнер сели у Буркину Фасо након што је та земља наредила француским трупама да оду.

Појавила се забринутост због могућег утицаја повећане активности руске приватне војне компаније на стабилност северне и западне Африке. Италијански обавештајци су упозорили на потенцијални пораст токова миграната ка Европској унији као резултат тога.

Раније су британски обавештајци известили да је Вагнер групи наводно забрањено да регрутује још затвореника, што је погоршало њене кадровске проблеме, јер се ускоро очекује пуштање осуђеника регрутованих на јесен. ПМЦ Вагнер се такође суочава са тешким жртвама у Украјини, а његов власник Јевгениј Пригожин вероватно је изгубио приступ регрутовању у руским затворима због текућих спорова са властима.

Упркос овим неуспесима, Вагнер наставља да води војне операције у Украјини. Недавно је ПМЦ почео да регрутује мештане у окупираном Мелитопољу за борбу у Бахмуту. Вагнерове снаге су такође напредовале из неколико праваца, покушавајући да пробију украјинску одбрану и преузму контролу над центром Бахмута.

Пригожинов све већи политички утицај, заснован на Вагнеру, узнемирио је духове у Кремљу, а украјински обавештајци су извештавали о напорима Кремља да створи противтежу Вагнеру. Литвански парламент је 14. марта усвојио резолуцију којом је Вагнер група проглашена терористичком организацијом.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.