Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКА ПОДЕЛА МЕЂУ УКРАЈИНЦИМА: Православци први пут прославили Божић 25. децембра! Црква аминовала!

26.12.2022. 20:59
Пише:
Србија Данас/Блиц
Pravoslavna crkva Ukrajine - katedrala Svetog Mihaila
Православна црква Украјине - катедрала Светог Михаила / Извор: Профимедиа

Ово у великој мери мења традицију украјинског народа

Украјински православни верници су увек славили Божић 7. јануара, али то се за многе променило ове године, јер је Православна црква Украјине (ПЦУ) први пут дозволила својим верницима да Божић славе 25. децембра.

НОВИ НАПАД УКРАЈИНАЦА: Погођена ваздушна база дубоко у руској територији, има мртвих (ВИДЕО)

НОВИ НАПАД УКРАЈИНАЦА: Погођена ваздушна база дубоко у руској територији, има мртвих (ВИДЕО)

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Побијена група украјинских диверзаната, покушали немогуће!

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Побијена група украјинских диверзаната, покушали немогуће!

КИЈЕВ ЗАХТЕВА НЕМОГУЋЕ: Украјина тражи да се Русија искључи из најважније светске организације

КИЈЕВ ЗАХТЕВА НЕМОГУЋЕ: Украјина тражи да се Русија искључи из најважније светске организације

Покрет за одбацивање свега што је повезано са Русијом, 10 месеци након њене инвазије на Украјину, почео је да трансформише чак и најсветије традиције.

Многи Украјинци први пут прихватају 25. децембар као Божић, одражавајући жељу да буду више као Запад, а мање као њихови нападачи, пише "Вашингтон пост".

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Анкета спроведена у апликацији за паметне телефоне Диа – коју већина Украјинаца користи за чување својих личних докумената и приступ јавним услугама – поставила је питање који датум људи преферирају за Божић. Скоро 60 одсто (од неких 383.000 испитаника) изабрало је 25. децембар. Датум 7. јануар је на другом месту.

- Ово је наша нова традиција. Не желимо да радимо исто што и Русија. Толико света слави 25. децембра, па ћемо и ми - рекла је 26-годишња Надија Заленетска, која је са ћерком била у цркви на литургији у Кијеву.

SBU, Ukrajina
СБУ, Украјина / Извор: Профимедиа

У изјави Конгресу током посете Вашингтону прошле недеље, украјински председник Владимир Зеленски алудирао је на новонасталу традицију.

- За два дана прославићемо Божић. Можда уз свеће. Не зато што је романтичније, не, већ зато што неће бити, неће бити струје – рекао је.

Хришћански лидери у иностранству поделили су божићне поруке подршке Украјини. У годишњој поруци испорученој са балкона изнад Трга Светог Петра у Ватикану, папа Фрања је позвао на солидарност са "украјинском браћом и сестрама који овај Божић доживљавају у мраку и хладноћи".

Као божићно чудо - или само празнични поклон од власти - недеља је била редак дан без рестрикција струје широм Кијева, које су биле неопходне због узастопних руских ракетних удара на критичну инфраструктуру. Али остали делови земље остали су без струје.

Papa Franja
Папа Фрања / Извор: Профимедиа

- Украјинци морају да имају струју данас! Можда не све време, али довољно. Срећан Божић - написао је на Фејсбуку Сергеј Коваленко, генерални директор енергетског провајдера. Украјинска влада прогласила је 25. децембар националним празником 2017. године.

Неколико година касније, 2020. године, митрополит Епифаније, вођа Украјинске православне цркве, сугерисао је да ће бити отворен за формално померање прославе ако присталице то подрже. Након руске инвазије на Украјину, тај покрет је добио маха, а Православна црква Украјине је у октобру званично дала дозволу епархијама да одрже божићне службе 25. децембра.

У централном кијевском манастиру Светог Михаила, прве божићне службе у цркви одржане су 24. и 25. децембра. Чак и док су у недељу ујутро широм главног града звонила упозорења о ваздушној опасности - звук који се чуо широм земље - људи су остали на својим местима.

Pravoslavna crkva Ukrajine - katedrala Svetog Mihaila
Православна црква Украјине - катедрала Светог Михаила / Извор: Профимедиа

- 25. децембра, пре око сто година, у овој цркви се чула молитва. Данас враћамо историјску правду – рекао је протојереј Виталиј Клос током богослужења. Он је рекао да није сам датум толико битан.

- Хтео сам да истакнем да у нашим срцима не преовладава датум, кога славимо, већ шта славимо и кога славимо. То може бити 25. или 7. јануар. Русија нам неће одузети радост Христовог рођења - рекао је Клос.

Већина Украјинаца се изјашњава као православни хришћани, наводи Пју Рисерч Центар. Али у последње три године, они су били подељени између два тела са сличним именом: "самоуправне" Украјинске православне цркве, повезане са Руском православном црквом, и Православне цркве Украјине, која се одвојила да би створила потпуно независну црквену целину.

Vartolomej
Вартоломеј / Извор: Профимедиа

Године 2019. екуменски патријарх Вартоломеј, духовни вођа Источне православне цркве, дао је потпуну независност, односно аутокефалност, Православној цркви Украјине.

Украјинци који су били за признање националне цркве, у тандему с политичком независношћу Украјине од бившег Совјетског Савеза, дуго су тражили такво одобрење.

Руска православна црква и њен челник, патријарх Кирил, оштро су протестовали против тог потеза, рекавши да Украјина није под јурисдикцијом Вартоломеја.

Patrijarh Kiril
Патријарх Кирил / Извор: Профимедиа

Некада посматрана као утицајна сила руске пропаганде у Украјини, Украјинска православна црква Московске патријаршије је ослабила у популарности од почетка рата. Чак и након што се Украјинска православна црква у мају формално дистанцирала од Московске патријаршије због подршке рату, Кијев је више пута оптуживао њено свештенство за лојалност Русији.

Раније овог месеца, Зеленски је рекао да ће његова администрација израдити закон "који ће онемогућити рад верских организација које су повезане са центрима утицаја у Руској Федерацији у Украјини". Такође је наредио истрагу Украјинске православне цркве.

Украјинске власти су ове јесени ухапсиле десетине свештеника због наводне помоћи Русији, укључујући пружање информација руској војсци. Главна служба унутрашње безбедности Украјине, СБУ, извршила је рације у манастирима и црквама широм земље у потрази за доказима. Званичници СБУ рекли су да су у неким рацијама нађени прокремљовски пропагандни материјали.

Kamala Haris, Nensi Pelosi i Vladimir Zelenski
Камала Харис, Ненси Пелоси и Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Украјинска православна црква одбацила је оптужбе о сарадњи са Русијом као "недоказане и неосноване".

У међувремену, у Москви, патријарх Кирил је један од најистакнутијих поборника рата и често држи проповеди у којима велича његове врлине. Кирил, близак савезник руског председника Владимира Путина, играо је кључну улогу у обезбеђивању верских оправдања за експанзионистичке циљеве Русије – посебно у унапређењу појма "Рускиј мир", руске речи за "Руски свет" – који обухвата и Украјину.

Управо је презир према том концепту "Руски свет" инспирисао многе Украјинце да одустану од прославе Божића 7. јануара.

- Совјетски Савез је уништио хришћанство унутар себе и украјинску културу. Сада враћамо нашу културу и традицију - рекла је 16-годишња Саша Дешенко, која је ове године први пут прославила Божић 25. децембра са својом породицом.

Berel Lazar, Vladimir Putin, Talgat Tadžudin, Patrijarh Kiril
Берел Лазар, Владимир Путин, Талгат Таџудин, Патријарх Кирил / Извор: Профимедиа

Али нису сви спремни да прихвате 25. децембар, а подела је често генерацијска. Неки су рекли да ће славити и децембарски и јануарски датум.

Пролазећи прошле недеље поред пијаце божићних јелки у Дњепру, Људмила Кравченко (71) удовица, рекла је да Украјина може много да научи од Европе, као што је владавина права и како да организује владу. Али она је рекла да не одобрава промену датума Божића и изразила забринутост да културне промене ризикују да превише трансформишу земљу.

- Не свиђа ми се. Запад је запад. Овде смо рођени. Спољна политика је једно, а празници су друго - рекла је она.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.