Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКО НЕЗАДОВОЉСТВО МЕЂУ АМЕРИКАНЦИМА: "Зеленски се понаша као размажено дете", бесан и Бајден!

23.07.2023. 07:04
Пише:
Танјуг
Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/Shutterstock/60 Минутес

Доста им је свега

Влада Сједињених Америчких Држава се уморила од "незахвалности" украјинског председника Владимира Зеленског, а све више Американаца са свих страна политичког спектра почиње да доводи у питање посвећеност САД Украјини, наводи се у коментару листа "Хил".

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ УПОЗОРАВА: "Нећу бити зачуђен ако Руси опколе Харков у августу, самлеће украјинску војску"

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ УПОЗОРАВА: "Нећу бити зачуђен ако Руси опколе Харков у августу, самлеће украјинску војску"

ГЕНЕРАЛ КОНАШЕНКОВ ТВРДИ: Руска војска ликвидирала велики број плаћеника из ОВЕ две земље, скоро 5.000 мртвих!

ГЕНЕРАЛ КОНАШЕНКОВ ТВРДИ: Руска војска ликвидирала велики број плаћеника из ОВЕ две земље, скоро 5.000 мртвих!

"СВИ НАПАДИ СУ ОДБИЈЕНИ" Украјинци нису могли ни корак даље, Руси им стали на пут! Кијев покушао чак четири пута

"СВИ НАПАДИ СУ ОДБИЈЕНИ" Украјинци нису могли ни корак даље, Руси им стали на пут! Кијев покушао чак четири пута

- Зеленски се понаша као размажено, ћудљиво дете које добија све што жели, али то још увек није довољно. Многи у америчкој влади и многи наши грађани су уморни од његовог понашања. Уверавам вас, он такође "пали све мостове" у Европи - цитира се у тексту изјава бившег високог званичника Пентагона.

Према најновијој анкети Галупа, 43 одсто Американаца, што је нови максимум, сматра да САД дају довољан износ за помоћ Украјини. Све мање америчких грађана (26 одсто) сматра да Вашингтон не чини довољно, а овај број је пао за 12 процентих поена од августа 2022. године. Такође, благо је повећан број оних који верују да САД чине превише за Украјину (29 одсто).

Vladimir Zelenski, Ukrajina
Владимир Зеленски, Украјина / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube/Printscreen/Офіс Президента України

Како се истиче у коментару, у последње време огорчење украјинског лидера у вези са набавком новог наоружања или чланством у НАТО-у постаје све гласније и емотивније, што не прија много његовим западним спонзорима. 

У овом тренутку, темпо и обим подршке Кијеву се због тога нису променили, али посматрач је сугерисао да би стрпљење Запада са лудоријама Зеленског могло да пукне.

- Доводна славина остаје отворена. Али колико дуго? - наводи се у тексту.

Džo Bajden i Vladimir Zelenski
Џо Бајден и Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Зеленски је у петак отпустио амбасадора у Великој Британији Пристајка, који га је раније критиковао јер је рекао да ће се сваког јутра захвалити британском министру одбране Бену Воласу на војној помоћи. На сајту председника нису наведени разлози за ову одлуку. Један од посланика украјинског парламента рекао је америчком издању Њузвика да тај потез "осликава расположење и атмосферу у Кијеву током рата".

Још у јуну 2022, председник Џозеф Бајден се обрушио на украјинског председника Владимира Зеленског у вези са његовим непрестаним захтевима за америчку помоћ, подсећа се у коментару вашингтонског дневника.

- Бајден само што је завршио телефонски разговор са Зеленским током којег је одобрио још милијарду долара америчке војне помоћи, када је украјински лидер почео да набраја све додатне ствари које би желео, а није добио. Према више извора, Бајден је изгубио живце и повикао да би Зеленски требало да покаже више захвалности за милијарде помоћи коју је добијао од Сједињених Америчких Држава преко леђа америчког народа - стоји у тексту. 

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Годину дана касније, Бајденова администрација још једном указује на незахвалност Зеленског, током самита НАТО-а у Виљнусу, и то преко Бајденовог саветника Џејка Саливена који је упутио јасну критику Зеленском, а да није изговорио његово име. 

Он се огласио након што је Зеленски шокантно "закукао" преко Твитера да је став Бајденове администрације о чланству Украјине у НАТО-у "без преседана и апсурдан". Саливан је рекао да САД "заслужују одређени степен захвалности" за милијарде долара пореских обвезника које су већ дале за одбрану Украјине. 

- Степен? Неки би могли рећи да наша нација заслужује цео термометар, пошто је америчка помоћ Украјини једнака или превазилази целокупну европску заједно - наводи аутор текста.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Међутим, упркос сталним прекорима украјинског председника, Бајденова администрација не показује знаке успоравања подршке. САД ће објавити нови пакет војне помоћи Украјини од 1,3 милијарде долара у наредним данима из свог програма Иницијативе за безбедносну помоћ Украјини (УСАИ), који дозвољава администрацији председника Џоа Бајдена да купује оружје из индустрије уместо да повлачи оружје из америчких залиха оружја.

Ово је, оцењује се у тексту, добро за Украјину и одбрамбену индустрију, али лоше за америчке пореске обвезнике или оне који траже строгу одговорност у вези са милијардама долара помоћи и војних залиха које непрестано улазе у ратом разорену земљу. Иако постоји очита огорченост због уоченог недостатка пажње Зеленског за новац и муницију коју му Запад шаље, отвор за те залихе остаје широм отворен.

Бајден и његов тим можда желе да наставе да шаљу милијарде у Украјину, али изгледа да све више Американаца жели да "притисне кочнице улазећи у следећу серију бескрајних кривина". Тренд који ће вероватно расти како амерички народ све више гледа ужасне последице рата, истовремено одлучујући да Зеленског посматра реално, уместо на пиједесталу. 

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.