Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПУТИНОВА ПОМИЛОВАЊА: Шта ће бити са затвореницима из Русије који се боре у Украјини?

08.02.2023. 20:33
Пише:
Србија Danas/DW
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Чак 40.000 затвореника учествовало је у рату у Украјини

Руске власти одавно не крију да по затворима регрутују борце за рат против Украјине. Да ли ће ти људи који се боре у јединицама групе Вагнер заиста бити пуштени на слободу након обављеног задатка на фронту?

ЧЕЧЕНСКИ КОМАНДАНТ ТВРДИ: "Заузето је већ неколико улица, руске снаге настављају са напредовањем у самом граду"

ЧЕЧЕНСКИ КОМАНДАНТ ТВРДИ: "Заузето је већ неколико улица, руске снаге настављају са напредовањем у самом граду"

"АВИОНИ ЗА УКРАЈИНУ - КРИЛА ЗА СЛОБОДУ" Зеленски одржао говор у британском парламенту (ВИДЕО)

"АВИОНИ ЗА УКРАЈИНУ - КРИЛА ЗА СЛОБОДУ" Зеленски одржао говор у британском парламенту (ВИДЕО)

РАДОСНА ВЕСТ ЗА УКРАЈИНЦЕ: Берлин потврдио - Немци шаљу елитне тенкове "Леопард 2" Кијеву, познато и када

РАДОСНА ВЕСТ ЗА УКРАЈИНЦЕ: Берлин потврдио - Немци шаљу елитне тенкове "Леопард 2" Кијеву, познато и када

Вести о регрутовању затвореника у руским затворима, који се потом шаљу у рат против Украјине, први пут су се појавиле у јулу 2022. До септембра је то било практично општепознато. Регрутовање врши предузетник Јевгениј Пригожин, који води групу Вагнер. Сматра се да је та приватна безбедносна компанија "војска у сенци" председника Владимира Путина.

У замену за шест месеци војне службе, затвореницима се обећава помиловање. С обзиром на то да руски парламент није прогласио амнестију, правни стручњаци оцењују да су Путинове уребе једини начин на који затвореници могу бити помиловани због учешћа у рату.

Vagner
Вагнер / Извор: Профимедиа

Откако је Путин дошао на власт, број помиловања нагло је опао. У последња два мандата било је свега неколико помилованих годишње – 2021. године, према интернет-страници Кремља, само шест особа. А сада је, по Пригожину, Путин помиловао хиљаде затвореника у року од неколико месеци, пише DW.

Колико је бораца регрутовано?

Руски интернет-портал "Медиазона", који ради из Вилњуса и Тбилисија, прегледао је податке руске затворске службе и утврдио да је број затвореника од септембра до октобра 2022. године пао за 23.000 – наводно због регрутовања.

Олга Романова, оснивачица организације за људска права "Русија иза решетака", потврђује то и износи сличне бројке.

Према проценама америчких тајних служби, чак 40.000 затвореника учествовало је у рату у Украјини у децембру 2022. године као борци јединица Вагнер.

После наглог пада у јесен 2022, број затвореника у затворима није се додатно смањио током зиме, напомиње "Медиазона". Од новембра до јануара било их је 6.000 мање, што одговара тренду претходних година, наводи портал.

Британско Министарство одбране, користећи исте податке, такође долази до закључка да је обим регрутовања заробљеника сада значајно смањен.

Jevgenij Prigožin
Јевгениј Пригожин / Извор: Профимедиа

Помиловање пре одласка у борбу?

Интернетом круже многи видео-снимци о ослобођеним затвореницима које је објавила Пригожинова прес-служба.

Међутим, у њима је забележен само један званични документ. На снимку из октобра прошле године види се чин одликовања за храброст четворице мушкараца у болници у Луганску и како добијају потврде о пуштању на слободу и "потпуном помиловању". На једној од њих стоји да се дотични "пушта на слободу указом о помиловању председника Руске Федерације".

У документу који се може видети на снимку, наводи се да је Путин потписао уредбу 6. јула прошле године, вероватно пре него што су затвореници из притвора послати на фронт.

У међувремену, бивши борци Вагнера извештавају како затвореници добијају помиловања. Бивши плаћеник и командант Вагнерове јединице Андреј Медведев побегао је у јануару у Норвешку, где је дао изјаву надлежним службама те земље.

- Знам да ће, када стигну на зборно место, потписати уговоре и добити формулар за помиловање пре него што уопште крену у борбу. Можда би то требало да их убеди и гарантује им да их неће лагати о помиловању - рекао је Медведев за лист "Инсајдер".

Још један одбегли затвореник анонимно је пријавио "Медијазони" да су затвореници добили молбу за помиловање да потпишу још у затвору. Према његовим речима, пријаве се обрађују пре него што мушкарци буду послати на фронт.

DW је прегледао списак декрета руског председника за 2022. годину. Они су редом нумерисани, али недостаје нумерација тајних декрета, а тако се може одредити њихов број. Од 5. до 8. јула, када је Путин очигледно помиловао и те затворенике који се виде на поменутом снимку, потписана су четири тајна декрета. Теоретски, сваки од њих може да укључује неограничену групу људи.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Да ли су регрути заиста пуштени?

Међутим, нема поузданих доказа да се заробљеници враћају из рата након што су одслужили шест месеци у Вагнеровој трупи и да се пуштају без икаквих обавеза. Готово сви затвореници о којима круже снимци, изјављују да се неће вратити нормалном животу, већ да ће поново отићи на фронт.

Јана Гелмел, адвокат из Русије који се залаже за права затвореника, каже да регрутовани затвореници нису потпуно слободни, чак и ако би били пуштени након служења у борби.

- Вагнерова трупа их ионако задржава код себе, јер сви некако зависе од затворских власти и од Пригожина - каже Гелмел  и додаје да су затвореници који се враћају из рата свесни да би могли да заврше у затвору ако одбију да испуне захтеве Вагнерове трупе.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Опасност од криминалаца

Без обзира на то да ли се затвореници заиста враћају кућама или иду на "привремени одмор", то је опасан развој догађаја који додатно подрива руски правосудни систем, упозоравају активисти за људска права.

Међу помилованима су и особе осуђене за најтежа кривична дела – убиство, оружана пљачка или учешће у организованим криминалним групама.

Ruski vojnik
Руски војник / Извор: Профимедиа

Сматра се да су многи од њих осуђени на дугогодишње затворске казне, али да половину нису одлежали.

Активисткиња за људска права Олга Романова упозорава: "Нема више злочина и казни. Сада је све дозвољено, а тако нешто има веома далекосежне последице по земљу."

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.