Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАН ОДЛУКЕ ЗА УКРАЈИНУ: Зеленски бије најважнију битку до сада, све је сада у рукама једног човека

14.12.2023. 09:11
Пише:
Србија Данас
Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/The Sun/Shutterstock

Важан дан за Кијев

Ако Украјина жели ишта да извуче из важног самита челника ЕУ који се одржава данас, требаће јој подршка мађарског премијера Виктора Орбана, који се досад снажно опирао напорима Кијева да се придружи ЕУ, али и његовим молбама за помоћ, пише хрватски портал Index.hr.

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА ТРПИ КАТАСТРОФАЛНЕ ГУБИТКЕ: Зеленски пронашао главног кривца за лошу ситуацију на фронтуVladimir Zelenski

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА ТРПИ КАТАСТРОФАЛНЕ ГУБИТКЕ: Зеленски пронашао главног кривца за лошу ситуацију на фронту

НЕПРЕПОЗНАТЉИВ ЈЕ! "Све је труло, надам се да је посада била унутра" Нови језив снимак са ратишта у Украјини (ВИДЕО)Eksplodirani MLRS

НЕПРЕПОЗНАТЉИВ ЈЕ! "Све је труло, надам се да је посада била унутра" Нови језив снимак са ратишта у Украјини (ВИДЕО)

НАПАДНУТА РУСИЈА, ДВЕ ОБЛАСТИ НА УДАРУ КИЈЕВА! ПВО спречио катастрофу, оборен велики број украјинских дроноваRuski vojnik

НАПАДНУТА РУСИЈА, ДВЕ ОБЛАСТИ НА УДАРУ КИЈЕВА! ПВО спречио катастрофу, оборен велики број украјинских дронова

- Ми смо глас здравог разума у Европи - рекао је Орбан у мађарском парламенту уочи самита па додао: "Рат, корупција, велики пољопривредни сектор и лоше поступање с мађарском мањином дисквалифицирају Украјину од скорог придруживања ЕУ."

Симболичан позив Украјини да започне службене преговоре на врху је дневног реда дводневног састанка у Бриселу, заједно с обећаним износом од 54 милијарде евра из фондова ЕУ за подршку украјинској привреди до 2024. као и додатне 24 милијарде евра војне подршке, пише Index.hr.

Зеленском је седмица лоше почела у Америци, данас би могло да буде још горе

Мађарски приговори прете да ће лоша седмица учинити још горим за украјинског председника Володимира Зеленског. Његова посета Вашингтону није успела да обезбеди 61 милијарду долара америчких војних средстава. Блокирали су их републикански конгресмени.

- Ако не буде позитивних вести из Брисела, то ће значити да је Путин ставио вето на ову одлуку - упозорио је украјински званичник, изричито оптуживши Будимпешту да стоји на путу. Мађарска би могла да блокира све што Кијев тражи, упркос широкој подршци Украјини из других престоница ЕУ. Нови пољски премијер Доналд Таск упозорио је да је "апатија према Украјини неприхватљива".

Међутим, како су званичници ЕУ почели да пристижу у Брисел касно синоћ, назнаке могућег компромиса почеле су да излазе на видело. Тако је Европска комисија објавила да ће деблокирати око 10.2 милијарде евра од више од 30 милијарди евра средстава ЕУ за Мађарску која су била замрзнута због заостајања у владавини права.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Европска комисија покушава да смекша Орбана

Иако се откључавање средстава сматра покушајем омекшавања Орбанове позиције, званичници у Бриселу поричу да су били уцењени. И могу да покажу на дан раније донесен закон у Мађарској који враћа право мађарским судијама да се обрате Европском суду за прелиминарну одлуку.

Промена кривичног закона била је једна од многих промена које је захтевао Брисел. Већина других званичника ЕУ чврсто стоји иза Кијева. Чак и словачки Роберт Фицо, који је зауставио војну помоћ Украјини, каже да ће подржати почетак преговора о уласку Кијева у ЕУ.

Неколико сати након што је председник Зеленски напустио Вашингтон, где није успео да деблокира америчку помоћ, председница Комисије Урсула фон дер Лајен рекла је Европском парламенту: "Морамо да дамо Украјини оно што јој треба да буде јака данас, тако да може бити јача сутра за столом, када буде преговарала о дуготрајном и праведном миру за Украјину."

Зеленском очајнички треба напредак на самиту ЕУ

Зеленском је очајнички потребан напредак на самиту ЕУ и покушао је да звучи оптимистично током посете Норвешкој: "Били смо врло конструктивни. Учинили смо апсолутно све, испунили смо препоруке Европске уније."

Европска комисија је сугерисала да је сада испуњено шест од седам предуслова за почетак службених преговора о приступању.

Будимпешта то оспорава, оптужујући Брисел да је спустио критеријуме како би помогао Кијеву. Председник Зеленски виђен је у недељу у интензивним разговорима лицем у лице с Виктором Орбаном у Аргентини. Разговор је украјински председник касније описао као "крајње искрен".

Како би изашао у сусрет Будимпешти, украјински парламент је прошле недеље донео закон којим се Мађарима и другим мањинама јамчи право студирања на сопственом језику. Такође је усвојен нови украјински антикорупцијски закон, који захтева ЕУ, чиме је Орбанова влада лишена дела муниције против Кијева.

Нико у Бриселу не сугерише да је Украјина спремна да се придружи сутра. Почетак преговора о чланству симболичан је чин солидарности Европске уније.

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

Орбан: Мој став није баш вето, али...

Орбан је рекао француском недељнику "Ле Поинт" да његов став "није баш вето" па додао: "Рецимо да не доприносим доношењу онога што ми се чини као лоша одлука."

То звучи као суздржан глас. Његова влада је већ тихо одобрила 11 пакета санкција против Русије, иако припитомљени провладини мађарски медији о томе ретко извештавају.

До још једне пукотине у противукрајинском фронту мађарске владе дошло је јуче, када је шеф његовог кабинета Балаш Орбан, који није у родбинском односу с премијером, рекао да су финансирање Мађарске из ЕУ и финансирање Украјине одвојена питања.

- Али ако ЕУ инсистира на томе да финансирање Украјине треба да дође из измењеног буџета ЕУ, та два питања постају повезана - рекао је за Блумберг. Виктор Орбан је упоран да Мађарску "не могу да уцењују" и да се финансијска питања "не могу мешати с начелним питањима".

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

Улози за Украјину су много већи него улози за Мађарску

Он, као и Зеленски, инсистира на томе да је учинио све што је Комисија од њега тражила да учини. Но улози за Украјину далеко су већи. Председник Зеленски рискира да изгуби рат с Русијом, док Орбан жели да стекне већи утицај у Европи. Његов фокус пребацује се на изборе за Европски парламент у јуну 2024. године, када се нада да ће победити његове колеге из националистичких странака.

Најбољи исход за Зеленског био би да се врати у Кијев с позивом за почетак приступних преговора и чеком на 78 милијарди евра војне и економске помоћи.

За мађарског званичника успешан самит би био да ЕУ и Украјина договоре "стратешко партнерство", корак на путу ка придруживању ЕУ за Украјину, али само мали. Као и милијарде евра откључаних ЕУ фондова, пише Index.hr.

- Нећемо напустити Брисел - рекао је синоћ за web-stranicu Мандинер па додао: "Окупираћемо га."

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.