Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗЕЛЕНСКИ ИЗДАО ХИТНО НАРЕЂЕЊЕ УКРАЈИНСКОЈ ВОЈСЦИ: Могућ напад Вагнера са севера, из правца Белорусије?!

30.06.2023. 21:38
Пише:
Танјуг
Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: YouTube/60 Minutes/Printscreen/Shutterstock

Кијев у страху

Председник Украјине Владимир Зеленски наредио је данас највишим војним командантима да ојачају северни украјински војни сектор након доласка шефа руске паравојне групе "Вагнер" Јевгенија Пригожина у Белорусију, с којом се Украјина граничи на северу. 

УДАРАЦ "ИСПОД ПОЈАСА" Украјинци користе Пригожина да ударе на Русију: ФСБ је добио наредбу да га убије

УДАРАЦ "ИСПОД ПОЈАСА" Украјинци користе Пригожина да ударе на Русију: ФСБ је добио наредбу да га убије

ЧЕЧЕНСКИ КОМАНДАНТ ПОРУЧУЈЕ: "Дефинитивно ћемо добити ову битку, Украјинци гину до последњег!"

ЧЕЧЕНСКИ КОМАНДАНТ ПОРУЧУЈЕ: "Дефинитивно ћемо добити ову битку, Украјинци гину до последњег!"

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА СЕ НИЈЕ НИ ПРИБЛИЖИЛА РУСКИМ УТВРЂЕЊИМА: Руси изградили моћан систем одбране!

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА СЕ НИЈЕ НИ ПРИБЛИЖИЛА РУСКИМ УТВРЂЕЊИМА: Руси изградили моћан систем одбране!

Он је навео да су владини и војни званичници информисани о извештају украјинских обавештајних и безбедносних снага о ситуацији у Белорусији, преноси Ројтерс.

Пригожин је, после неуспеле побуне "Вагнера" протеклог викенда, отишао у Белорусију након договора са тамошњим председником Александром Лукашенком.

Vagner, Jevgenij Prigožin
Вагнер, Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Wall Стреет Јоурнал

Нова нада за Украјину?

Украјина се нада да ће искористити ротирајуће председавање Шпаније у ЕУ како би покушала да стекне утицај у Латинској Америци, где се неколико земаља успротивило намерама Кијева да поврати територију, коју је окупирала Русија, рекао је председник Украјине Владимир Зеленски шпанским медијима.

Зеленски је казао да је неколико земаља, чија имена није навео, блокирало позив који му је упућен да заједно са шпанским премијером Педром Санчезом учествује на самиту ЕУ и Латинске Америке у Бриселу 17-18. јула, пренео је Ројтерс.

- Имамо мировну формулу и у томе нас је много подржао и Санчез, који има сталан дијалог са Латинском Америком и они га слушају, али искрено ћу рећи да неке земље Латинске Америке блокирају позив - рекао је он у изјави из Кијева да од "земаља Јужне Америке не очекује само да се придруже формули мира, већ и да се супротставе рату".

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

​​​​​​​Украјинска контраофанзива успорила

Украјинска контраофанзива против руских снага "тече спорије него што су људи предвиђали", али стабилно напредује, изјавио је амерички генерал Марк Мили.

- Иде спорије него што су људи предвиђали. То ме не изненађује - рекао је Мили окупљенима у Националном прес клубу, преноси Ројтерс. Напредују стабилно, у тешким условима, кроз минска поља, истакао је он.

Mark Mili
Марк Мили / Извор: Профимедиа

ЕУ тражи јачи притисак Кине на Русију

Лидери ЕУ у закључцима самита позивали су Кину да изврши притисак на Русију да заустави рат у Украјини.

Они најоштрије осуђују наводну руску противправну депортацију украјинске деце и других цивила у Русију и Белорусију и позивају Москву да одмах обезбеди њихов безбедан повратак.

У закључцима се истиче да је потребно ојачати европски одбрамбени сектор који треба да буде "иновативнији, конкурентнији и отпорнији".

Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

Шарл Мишел и Урсула фон дер Лајен о Украјини

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је да је за време протеклог шестомесечног председавања Шведске тој институцији Европска унија послала поруку да је уједињена у снажној подршци Украјини.

Говорећи на заједничкој конференцији за медије заједно са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и шведским премијером Улфом Кристерсоном, Мишел је рекао да је током шведског председавања, које од 1. јула преузима Шпанија, направљено доста напретка и да је сарадња била на највишем нивоу.

- Оно што се недавно десило у Русији када је реч о формацији Вагнер показује тамошње нејединство. Зато је потребно европско јединство, како бисмо сакупили финансије и мобилисали војску за Украјину - рекао је Мишел и додао да је сарадња ЕУ са НАТО ''изузетно важна''.

Ursula fon der Lajen i Vladimir Zelenski
Урсула фон дер Лајен и Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Папа Фрања и даље забринут: Нема помака!

Папа Фрања је изјавио је да се не назире крај рату у Украјини, након што се његов мировни изасланик вратио у Рим после тродневне посете Москви.

- Трагична реалност овог рата коме се чини да нема краја захтевима од свих заједнички стваралачки напор да замишљају и ископају путеве мира - поручио је папа.

Ватикан је у накнадном саопштењу навео да је папин изасланик, италијански кардинал Матео Зупи, завршио консултације у Москви, где се састао са једним од саветника председника Владимира Путина Јуријем Ушаковом и поглаваром Руске православне цркве патријархом Кирилом, преноси Ројтерс.

Papa Franja i Vladimir Zelenski
Папа Фрања и Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

УН забринуте

УН су саопштиле да су забринуте што ниједан нови брод није регистрован од 26. јуна према споразуму који омогућава Црноморски извоз житарица из Украјине.

- Позивамо стране да се обавежу на наставак и ефективно спровођење споразума без одлагања - рекао је портпарол УН Фархан Хак новинарима, пренео је Ројтерс.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.