Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПУТИН ЈЕ ПЕТ ПУТА ПОКУШАО ДА МЕ УБИЈЕ" Зеленски најавио велика "изненађења", задаће СНАЖАН УДАРАЦ Русији, ево и где

24.02.2024. 09:11
Пише:
Србија Danas/Oružjeonline.com
Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Fox News

Рат се наставља у пуном јеку

Украјински председник Володимир Зеленски осврнуо се на циљеве Украјине у контексту рата са Русијом у интервјуу датом америчком телевизијском каналу Фокс Њуз.

ДВЕ ГОДИНЕ КРВОПРОЛИЋА! Данас обележавамо почетак руске инвазије на Украјину, погледајте преглед свих најважнијих догађаја од почетка ратаruska vojska

ДВЕ ГОДИНЕ КРВОПРОЛИЋА! Данас обележавамо почетак руске инвазије на Украјину, погледајте преглед свих најважнијих догађаја од почетка рата

ИМА МРТВИХ У РУСКОМ НАПАДУ НА ОДЕСУ! Украјинци објавили узнемиријуће фотографије са места несреће (ФОТО)Foto: X Printscreen/@ukraine_world

ИМА МРТВИХ У РУСКОМ НАПАДУ НА ОДЕСУ! Украјинци објавили узнемиријуће фотографије са места несреће (ФОТО)

УДАРНО! Украјинци извели сурови напад на Липецк, ватра гута небо и земљу, важан шраф руске машинерије у пламену (ВИДЕО)Foto: X Printscreen/@Pluton45873221

УДАРНО! Украјинци извели сурови напад на Липецк, ватра гута небо и земљу, важан шраф руске машинерије у пламену (ВИДЕО)

Он је истакао да је главни приоритет одбрана земље и поменуо присуство више од 200.000 руских војника на источном фронту. Зеленски је такође открио припрему Украјине за "нове контраофанзиве" и рекао да је био мета покушаја атентата најмање пет пута.

- Одбрана је циљ број један. Хајде да наставимо причу о успеху Црног мора, и то ћемо. Нећу да улазим у детаље, али Русе чекају нека изненађења. Дакле, одбрана југа је важна, одбрана истока је подједнако важна, тамо имају преко 200.000 војника. И, наравно, спремаћемо нове контраофанзиве, нове операције. Али то зависи од много ствари - рекао је Зеленски.

Украјински председник је такође навео "велике победе" у раним фазама сукоба са Русијом и одбацио разговоре о било каквом "плану Б" за украјинске снаге.

- Током ове две године они су окупирали Харковску област, а ми смо ослободили ову област. Одблокирали смо Црно море, сада имамо житне руте и уништили смо доста њихових бродова из руске флоте - додао је украјински председник.

У Украјини покушали да израчунају колико пројектила и дронова треба да се разори Кримски мост

У позадини тренутног сукоба у Украјини, на друштвеним мрежама се активно расправља о плановима украјинске војске да уништи Кримски мост.

За такву операцију би наводно био потребан значајан арсенал наоружања, укључујући 20 до 30 крстарећих пројектила Таурус, двадесет пројектила АТАЦМС М57Е1, десет АТАЦМС М39А1 и до двадесет поморских дронова.

Украјински интернет "стручњаци" предлажу да нападе на ослонце Кримског моста изведу ракете АТАЦМС, након чега би уследиле ракете Таурус. Поморске беспилотне летелице као што је Сеа Baby биће коришћене за одвраћање пажње руских система који чувају мост. Посебна пажња је посвећена могућој употреби АТАЦМС-а за сузбијање система ПВО пре главног напада ракетама Таурус.

Међутим, остаје отворено питање преноса у Украјину наоружања неопходног за такву операцију. У САД је Конгрес блокирао додатну помоћ Кијеву, а у Немачкој је Бундестаг одбио предлог за снабдевање ракетама дугог домета Таурус, када су само 182 посланика гласала за од укупно 480.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

У Украјину би могло да се слије отприлике 800 хиљада граната

Прошле недеље је чешки председник Петр Павел објавио саопштење које је Кијеву дало наду да ће неометано наставити борбу: стотине хиљада артиљеријске муниције су идентификоване у иностранству, које би спонзори сукоба могли да пренесу у Украјину.

Чешки председник Петр Павел, бивши председник Војног комитета НАТО, изјавио је 17. фебруара, током безбедносне конференције у Минхену, да је Чешка у иностранству идентификовала око 800 хиљада артиљеријских граната које би могла да пребаци Украјини, наводи чешко издање Ирозхлас.

- Идентификовали смо пола милиона комада муниције од 155 милиметара и 300.000 комада муниције од 122 милиметра - рекао је Павел.

Petr Pavel
Петр Павел / Извор: Профимедиа

Практично, ако се процес материјализује, набавка ће далеко премашити испоруке Европе у последњих годину дана, која је Кијеву успела да пошаље нешто више од 500 хиљада пројектила (од милион граната којима су се надали и лаковерно обећали званичници држава ЕУ и они у Бриселу)..

Извор у украјинским безбедносним снагама потврдио је информацију коју је објавио чешки председник. Саговорник украјинских медија је открио да је планирано да се ови пројектили испоруче из Јужне Кореје и Јужне Африке.

- Штавише, вредност таквог уговора је приближно две милијарде долара - навео је саговорник издања.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.

Извор: Србија Данас/Oružjeonline.com/Пренео: В.М.