Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАКЛЕНЕ БОРБЕ НА УКРАЈИНСКОМ НЕБУ! Дрон снимио свој пад услед маневра руског Су-25 (ВИДЕО)

16.01.2024. 17:15
Пише:
Србија Данас/Оружјеонлине
Foto: X Printscreen/@oruzjeonline
Фото: X Printscreen/@oruzjeonline / Извор: Фото: X Printscreen/@oruzjeonline

Није тајна да су беспилотне летелице постале моћно оружје.

Беспилотне летелице се дуго користе у војним операцијама за осматрање, извиђање, прилагођавање артиљерије и ударање по копненим циљевима. Употреба беспилотних летелица је постала без преседана у оружаном сукобу у Украјини.

ГРУПА "ЗАПАД" САМЛЕЛА НЕМАЧКЕ ЛЕОПАРДЕ! Крваве борбе на свим фронтовима, Украјинци интензивно копају ровове на десној обали реке Жеребец (ВИДЕО)Foto: X Printscreen/@AviacionDefensa

ГРУПА "ЗАПАД" САМЛЕЛА НЕМАЧКЕ ЛЕОПАРДЕ! Крваве борбе на свим фронтовима, Украјинци интензивно копају ровове на десној обали реке Жеребец (ВИДЕО)

"ПУТИН И ЈА СЕ ОДЛИЧНО СЛАЖЕМО" Трамп закуцао последњи ексер у Бајденов предизборни ковчег: "Ситуација је страшна и планирам да је решим веома брзо"Foto: Shutterstock

"ПУТИН И ЈА СЕ ОДЛИЧНО СЛАЖЕМО" Трамп закуцао последњи ексер у Бајденов предизборни ковчег: "Ситуација је страшна и планирам да је решим веома брзо"

УКРАЈИНЦИ УДАРИЛИ У ЗИД НА КРАСНОЛИМАНСКОМ ПРАВЦУ! Руси одбили снажан напад, дронови-самоубице уништили "Бредлија" и "Страјкера" (ФОТО/ВИДЕО)Foto: X Printscreen/@hedojov

УКРАЈИНЦИ УДАРИЛИ У ЗИД НА КРАСНОЛИМАНСКОМ ПРАВЦУ! Руси одбили снажан напад, дронови-самоубице уништили "Бредлија" и "Страјкера" (ФОТО/ВИДЕО)

Поред специјализованих војних беспилотних летелица, у борбеним операцијама се користе и пренаменовани цивилни дронови, укључују различите мини верзије и млазне летелице, која се користе у различите сврхе.

Украјинска војска сада жели да замени недовољну артиљеријску муницију масовном производњом и набавком малих беспилотних летелица. Интензитет употребе разних беспилотних летелица од стране обе зараћене стране довео је до борби дроновима изнад украјинских линија фронта.

Једна од украјинских беспилотних летелица је чак снимила свој пораз као резултат спектакуларног маневра руског Су-25.

Руски војни извори поделили су бројне видео снимке својих беспилотних летелица како уништавају непријатељске летелице у ваздуху. Такве операције обично захтевају висок ниво професионализма и тачности.

Више битака које су снимиле руске беспилотне летелице у различитим регионима делимо у наставку текста.

ФПВ дронови у невиђеној експанзији

Вреди напоменути да како технологија напредује, дронови постају све бољи, бржи и моћнији, што отвара нове могућности и тактике за њихову употребу у борбеним операцијама. 

Ово представља озбиљну претњу у будућности, јер уколико се задржимо на актуелној цени од само неколико хиљада па и стотина долара, имаће све озбиљнији потенцијал.

У последњим деценијама, беспилотне летелице, познате као дронови, су постале непроцењиво средство за војске широм света. Дронови су омогућили брз и прецизан надзор, извиђање, и често и нападе на непријатељске циљеве, чиме су трансформисали начин на који се вође војних операција.

Једна од најинтересантнијих категорија дронова у војсци су ФПВ (Фирст-Персон View) дронови. Ови дронови омогућавају војницима да добију реалистичан и практично “први поглед” из перспективе дрона током лета. Ево како се ФПВ дронови користе у војсци и које предности доносе:

1. Избегавање ризика: Коришћењем ФПВ дронова, војска може да изведе опасне извиђачке и нападе мисије без потребе за присуством људи на терену. Ово смањује ризик по животе војника и омогућава извршење мисија у опасним или непријатељским окружењима.

2. Прецизно извиђање циљева: ФПВ дронови су опремљени висококвалитетним камерама и сензорима који омогућавају прецизно извиђање и идентификацију циљева. Ово је од суштинског значаја за војне операције како би се избегла колатерална штета и осигурала тачност у нападима.

3. Брзина: ФПВ дронови омогућавају брзу реакцију на променљиве ситуације на терену. Војска може да лансира дронове у стварном времену како би добила тренутне информације о дешавањима и донела брзе одлуке.

4. Операције у Ноћним Условима: Многи ФПВ дронови су опремљени ноћним видом и инфрацрвеним сензорима, што их чини идеалним за војне операције током ноћи или у условима смањене видљивости.

5. Тактика: Коришћењем ФПВ дронова, војска може диверзификовати своје тактике и стратегије. Могу се извести изненађујући напади и извиђачке мисије које би биле тешко изводљиве помоћу традиционалних средстава.

6. Контрола: ФПВ дронови се контролишу на даљину, омогућавајући оператерима да остану ван опасности и да имају потпуну контролу над дроном током мисије.

Међутим, употреба ФПВ дронова у војсци такође изазива етичке и безбедносне дилеме. Поставља се питање приватности и потенцијалне злоупотребе технологије за шпијунирање или нападе на цивилне циљеве.

У закључку, ФПВ дронови су револуционарна технологија у развоју која је већ трансформисала војне операције широм света. Њихова способност за брзо извиђање, прецизне нападе и смањење ризика по људске животе чини их драгоценим алатом у савременој војној стратегији

Извор: Србија Данас/Оружјеонлине