Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЗМЕНЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА ОБЈЕКАТА ЗА ПРАЗНИКЕ: Ево како раде пекаре, маркети, тржни центри, поште, пијаце

21.04.2022. 12:31
Пише:
Србија Данас/Блиц
Banka
Банка / Извор: Профимедиа/илустрација

Неки ће спојити да не раде 12 дана!

По слову закона, нерадни дани за Васкрс ове године су петак 22, субота 23, недеља 24. и понедељак 25. април. Међутим, четири слободна дана махом ће спојити само они запослени у државним фирмама, јавној управи, банкама, поштама, вртићима, школама... Они који раде код приватника мораће да се задовоље слободним викендом. Или мање.

А У БЕОГРАДУ, ТОТАЛНИ КОЛАПС! Никад веће гужве у саобраћају - празници направили пометњу у престоници

А У БЕОГРАДУ, ТОТАЛНИ КОЛАПС! Никад веће гужве у саобраћају - празници направили пометњу у престоници

РАДНО ВРЕМЕ ЗА ПРАЗНИКЕ! Уколико вам нешто затреба, на црвено слово радиће ове ЧЕТИРИ пијаце

РАДНО ВРЕМЕ ЗА ПРАЗНИКЕ! Уколико вам нешто затреба, на црвено слово радиће ове ЧЕТИРИ пијаце

ТРАЖИЛИ КРАЋЕ РАДНО ВРЕМЕ ЗА ПРАЗНИКЕ: Како је постигнут споразум на јучерашњој седници Кризног штаба

ТРАЖИЛИ КРАЋЕ РАДНО ВРЕМЕ ЗА ПРАЗНИКЕ: Како је постигнут споразум на јучерашњој седници Кризног штаба

Банке, поште, разни шалтери

У сваком случају, све што треба да завршите у банкама, поштама, на државним, градским или општинским шалтерима, урадите најкасније до четвртка јер ће сви они већ од петка 22. априла бити затворени, а запослени ће поново на свом радном месту бити тек у уторак 26. априла.

Тржни центри, маркети и пијаце

Мање или веће продавнице ће махом на Велики петак бити отворене, али са скраћеним радним временом до 18 часова. У суботу ће скоро све радити уобичајено, али ће зато за Ускрс све скоро до једне бити затворене. Од понедељка све се, међутим, враћа у нормалу иако је званично и 25. април нерадни дан. Исто важи и за тржне центре, али ће изузетак ће бити биоскопи у тржним центрима који ће радити уобичајено.

Приватне продавнице могу да раде и 24 сата дневно, али и да буду затворене.

Ипак, они искуснији знају да се на сам празник стварају “километарски редови”, те да је много боље уобичајену куповину одрадити раније. Баш као и одлазак на пијацу јер ће у петак продавци моћи да се преброје на прсте једне руке.

Prodavnica
Продавница / Извор: Профимедиа/илустрација

Градски превоз, такси, паркинг

Нешто више проблема имаћете и са градским превозом који ће махом функционисати по викенд реду вожње, таксисти ће од четвртка у 22 сата, па све до уторка у 6 ујутро возити по другој, скупљој тарифи, тако да се не изненадите ако вам рачуни буду виши него што сте навикли радним данима.

Паркинг у зонираним деловима Београда бити бесплатан од петка 22. до понедељка 25. априла.

Пекаре

Оне по правилу за празнике имају најшареније радно време, а све зависи од самог газде. Реално је да на Велики петак све имају скраћено радно време, неке до поднева, неке до 16 или 17 часова. Већина њих ће примати муштерије у суботу, али ће зато на Ускрс бити све затворене. Понедељак ће опет зависити од процене власника.

Пијаце

ЈКП "Градске пијаце" у Београду је саопштило да ће све пијаце које послују у њиховом саставу у петак, суботу и понедељак радити по уобичајеном радном времену од 6 до 19 часова. Међутим, зелене тржнице неће радити на Ускрс, у недељу, 24. априла, осим пијаца "Земун", "Баново брдо", "Беле воде" и "Душановац", које ће радити од 6 до 13 сати.

Сличан распоред очекује се и у другим српским градовима, али је велико питање чак и када пијаце буду радиле, каква ће бити понуда на тезгама.

pijaca
пијаца / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Апотеке

Већина државних апотека ће од петка до понедељка бити затворене, или ће на Велики петак и у понедељак радити скраћено. Међутим, дежурне апотеке радиће 24 сата на дан, баш као и многе приватне апотекарске установе.

Поште

За васкршње празнике, од 22. до 25. априла, радиће дежурне поште у Београду и другим градовима и поште на граничним и административним прелазима – укупно 72 поште у целој земљи.

Свих дана празника, Главна пошта у Таковској 2 у Београду, пошта на аеродрому Никола Тесла и поште на граничним и административним прелазима, раде неизмењено – нон-стоп.

У петак, 22. априла, и понедељак, 25. априла, радиће и поште у тржним центрима у Београду, Крагујевцу, Сремској Митровици и Шапцу, поште у „Универекспорт” објектима у Београду, Новом Саду и околини, Зрењанину и Сомбору. Ове поште биће отворене и у суботу, 23. априла, а тог дана дежураће и друге поште у већим градовима и туристичким центрима.

На Васкрс, у недељу 24. априла, радиће београдска Главна пошта, пошта на аеродрому Никола Тесла и поште на граничним и административним прелазима.

Pošta
Пошта / Извор: Профимедиа

Неком краћи, неком дужи распуст

Током васкршњих празника на одмору ће бити сви ђаци, како основци, тако и средњошколци, само што се разликује њихово трајање.

Ученици у Војводини су на одмору још од 15. априла и у клупе ће се вратити тек 26. овог месеца. Када су основци у остатку Србије у питању, они имају 12 везаних слободних дана, од петка 22. априла до уторка 3. маја, док ће средњошколци имати две краће паузе, од 22. до 25. априла и од 30. априла до 3. маја.

Нерадни дани у 2022. години

Ускршњи и првомајски празници нам доносе и највећи број слободних дана у 2022. години. Подсетимо, због Нове године нерадни су били 1, 2. и 3. јануар, па 7. јануар због Божића, те 15. и 16. фебруар због Дана државности.

Нерадни дани за васкршње празнике су од 22. до 25. априла, а за првомајске од 1. до 3. маја.

До краја 2022. године имаћемо још само један државни празник који је и нерадни дан, биће то 11. новембар када обележавамо Дан примирја у Првом светском рату.