Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕОГРАД ДАНАС: Епска приповест прошлости и бљештаве садашњости!

02.10.2023. 15:28
Пише:
Србија Данас
Beograd
Београд / Извор: Фото: Приватна архива

Где је и шта представља Београд данас? Швајцарски архитекта Ле Корбизије је једном приликом изјавио: “Београд је најружнији град на свету, на најлепшем месту на свету.”. Слажемо се са делом о најлепшем месту на свету, а у оквиру пројекта “Београд данас”, даћемо све од себе да демантујемо први сегмент Ле Корбизијеове тврдње и истакнемо колико је диверзитет, који је обележио богату историју нашег главног града, важан и колико се заправо лепоте крије у шаренилу стилова, епоха и култура, које су струјале градом кроз његову хиљадугодишњу прошлост.

Београд, срце Балкана, синоним је за спој различитости, богате историје и живописне културе. Смештен на ушћу Саве у Дунав, овај град носи терет вековне прошлости, али и обећава будућност пуну динамике и просперитета.

РЕВОЛУЦИОНАРНЕ МЕРЕ ЗА ГРАЂАНЕ БЕОГРАДА: Бесплатни уџбеници, вртићи и часови енглеског - Градоначелник Шапић обећава УШТЕДУ и БОЉИ ЖИВОТ!vrtici

РЕВОЛУЦИОНАРНЕ МЕРЕ ЗА ГРАЂАНЕ БЕОГРАДА: Бесплатни уџбеници, вртићи и часови енглеског - Градоначелник Шапић обећава УШТЕДУ и БОЉИ ЖИВОТ!

ВЕЛИЧАНСТВЕНА РЕКОНСУТРУКЦИЈА ВИШЊИЧКЕ УЛИЦЕ: Погледајте шта Шапић има да каже за овај огроман подуватvisnjicka ulica

ВЕЛИЧАНСТВЕНА РЕКОНСУТРУКЦИЈА ВИШЊИЧКЕ УЛИЦЕ: Погледајте шта Шапић има да каже за овај огроман подуват

БЕОГРАД ДАНАС: Универзитет у Београду - 215 година освјетљавања пута знањаFoto: Privatna arhiva

БЕОГРАД ДАНАС: Универзитет у Београду - 215 година освјетљавања пута знања

Историја Београда сеже хиљадама година уназад. Град је био домаћин разним културама, од Римљана до Отоманског царства, а свака од њих је оставила дубок траг у архитектури, обичајима и кухињи. Стари град, познат као Калемегдан, чувар је ових историјских наслеђа. Одатле се пружа величанствен поглед на ушће Саве и Дунава, а тврђава сама по себи представља музеј под отвореним небом. У раздобљу од 1. до 18. века, изнад ушћа Саве у Дунав, подигнуто је утврђење одбрамбеног карактера које данас представља музеј на отвореном. Овај комплекс укључује чувену Београдску тврђаву, која краси симбол града - Споменик Победник, а дели се на Горњи и Доњи град, као и парк Калемегдан.

Knez Mihailova
Кнез Михаилова / Извор: Фото: Приватна архива

Приликом обиласка, не пропустите прилику да посетите Римски бунар, Велике барутане, војни бункер и Сахат кулу. У Војском музеју, Кули Небојша и Галерији Природњачког музеја можете видети богате поставке. Велико степениште на Калемегдану води до места са којег се пружа предиван поглед на ушће Саве у Дунав, Нови Београд и Земун. Дуж уређених стаза налази се низ скулптура подигнутих у част писаца, композитора и других јавних личности из краја 19. и почетка 20. века.

Поред импозантних тврђава и споменика, модерни небодери и савремени културни центри дижу се ка небу. Кнез Михаилова улица, главна шетница у центру града, окупља трговине, кафиће и уметничке галерије, представљајући савремени пулс Београда. Улица одише историјом и живописном атмосфером. Сачувана на темељима древног Сингидунума, који су Римљани изградили, ова улица повезује Трг Теразије са Београдском тврђавом и Парком Калемегдан.

Kosutnjak
Косутњак / Извор: Фото: Приватна архива

У 19. веку, најмоћније и најутицајније београдске породице су подигле своје палате дуж ове улице, чинећи је срцем градског живота. Постала је најживљи трговачки центар са елитним београдским продавницама и главном шеталишту Београђана. Због своје велике историјске и културне важности, улица је проглашена за културно добро од државног значаја. На њој се налази мноштво историјских зграда, споменика и културних институција: Галерија Културног центра Београда, импозантна зграда Српске академије наука и уметности са галеријом у којој се одржавају концерти и изложбе, Музеј Зептер са делима домаћег савременог сликарства, Библиотека града Београда у чијим подрумским просторијама се налази Римкса дворана са остацима капије и водовода из доба Римског царства, културни центри Француске, Шпаније и Немачке.

grad
град / Извор: Фото: Приватна архива

Ова улица никада не мирује. Њен централни део је испуњен омиљеним београдским кафићима и ресторанима. Шетачи, модерно обучене Београђанке, улични свирачи и певачи, сви су део ове разнолике свакодневице.

Једна од најупечатљивијих карактеристика Београда је његова гостољубивост. Људи у Београду су познати по својој отворености, спремности да помогну и дочекају странце као своје. Ресторани и кафићи нуде разнолику кулинарску понуду - од традиционалних специјалитета до интернационалних кухиња. Најпознатије место за уживање у доброј храни је Скадарлија. 

Иако нема званично капију, Скадарлија представља врата у прошла времена чим крочите у ову калдрмисано улицу из градске вреве пословног и трговачког Београда. Београђани и гости Београда радо долазе да проведу вече у овој улици желећи да доживе дух прошлих времена. Скадарлија је постала боемски део Београда крајем 19. и почетком 20. века када су се у овај део града доселили глумци, писци и сликари, а скадарлијске кафане прерасле су у стециште најпознатијих имена културног Београда.

grad
град / Извор: Фото: Приватна архива

Кућа у којој је живео и умро познати српски песник и сликар Ђура Јакшић претворена је у састајалиште песника Скадарлијских вечери. Ову београдску четврт пореде са париским Монмартром, како по изгледу, тако и по веселој, узаврелој уметничкој атмосфери. Данас у скадарлијским ресторанима уз националне специјалитете, звуке староградске музике и добродошлицу коју ће вам пожелети Скадарлијска дама, доживећете бар део атмосфере некадашњег боемског Београда.

Београд је такође и град који никада не спава. Ноћни живот је легендаран, са бројним клубовима, баровима и сплавовима који пружају забаву до зоре. Музика је неодвојиви део београдске културе, са живим свиркама у кафанама, концертима и фестивалима који се одржавају током целе године.

grad
град / Извор: Фото: Приватна архива

За љубитеље уметности и културе, Београд нуди богату сцену музеја, галерија и позоришта. Музеј савремене уметности, Народни музеј и Музеј Николе Тесле су само неки од бисера који чувају непроцењиво културно наслеђе.

Коначно, не може се говорити о Београду а да се не спомене природна лепота која окружује град. Ада Циганлија, популарно београдско море, пружа оазу за рекреацију и опуштање у природном окружењу. Недавно и званично је проглашена за једно од три најлепша градаска острва на свету, и представља омиљену дестинацију Београђана и посетилаца. Острво повезано са десном обалом преко две превлаке, стварајући Савско језеро, пружа јединствену комбинацију природних лепота и разноврсних активности.

Ова зелена оаза у близини центра Београда, позната као "Београдско море", окружена је шумом и нуди бројне кафиће, ресторане, бициклистичке стазе и спортске терене који су живи током целе године. Током зимских месеци, посетиоци могу прошетати око језера, посетити отворено клизалиште, а затим се загрејати уз топли напитак у једном од многих кафи-ресторана. Ада Циганлија је место где се спајају природа и забава, нудећи незаборавно искуство свим посетиоцима.

Укратко, Београд је град који спаја прошлост и садашњост, традицију и модерност, нудећи посетиоцима јединствено искуство које се памти и које се увек изнова радо доживљава.

Пројекат је финансиран из буџета Града Београда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.