Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕОГРАД ДАНАС: Свето место где почивају великани - Ново гробље и Алеја заслужних грађана

15.06.2023. 10:24
Пише:
Србија Данас
Foto: Privatna arhiva
Фото: Приватна архива / Извор: Фото: Приватна архива

Где је и шта представља Београд данас? Швајцарски архитекта Ле Корбизије је једном приликом изјавио: “Београд је најружнији град на свету, на најлепшем месту на свету.”. Слажемо се са делом о најлепшем месту на свету, а у оквиру пројекта “Београд данас”, даћемо све од себе да демантујемо први сегмент Ле Корбизијеове тврдње и истакнемо колико је диверзитет, који је обележио богату историју нашег главног града, важан и колико се заправо лепоте крије у шаренилу стилова, епоха и култура, које су струјале градом кроз његову хиљадугодишњу прошлост.

У самом средишту Београда, у Рузвелтовој улици број 50, почивају тела и душе великих људи, који су обележили српску историју и светску историју. Ово свето место, које данас познајемо као Ново гробље, носи на својим тлима више од једног века сећања и глорификације прошлости и величанству појединаца, који су у њој сахрањени.

БЕОГРАД ДАНАС: Симбол љубоморног чувања православља и уздизања српског народа из пепела - Храм Светог Саве

БЕОГРАД ДАНАС: Симбол љубоморног чувања православља и уздизања српског народа из пепела - Храм Светог Саве

БЕОГРАД ДАНАС: Дом највеличанственијих створења на планети и једна од најлепших оаза мира у самом центру града - Бео Зоо Врт

БЕОГРАД ДАНАС: Дом највеличанственијих створења на планети и једна од најлепших оаза мира у самом центру града - Бео Зоо Врт

БЕОГРАД ДАНАС: Место где је време престало да тече, где зидови кафана памте приче које су сви други заборавили - Боемска четврт - Скадарлија

БЕОГРАД ДАНАС: Место где је време престало да тече, где зидови кафана памте приче које су сви други заборавили - Боемска четврт - Скадарлија

Прва зрнца овог светог места посејана су 1886. године, када је кнез Милан Обреновић одлучио да подигне достојанствено гробље, које ће се свесрдно супротставити забораву и пропадању успомена. Под његовим патронатом, Ново гробље постало је симбол вечне захвалности према онима, који су уградили своје животе у темеље српске државе.

Проширујући се на преко 30 хектара земље, ово гробље је постало право мало престоничко насеље вечних тишина. Са својим архитектонски грандиозним улазом, чије се скулптуре и лукови уздижу према небу, дочекује посетиоце с поштовањем и узвишеношћу. Стазе су му пуне зеленила и мира, прошаране велелепним споменицима и надгробним плочама, које сведоче о животима оних који су напустили овај свет, али не и срца својих потомака и целе нације.

Овде почива много знаменитих личности из разних епоха српске историје. Ту су владари и песници, научници и војсковође, уметници и филантропи. Њихови споменици одишу достојанством и временом у којем су живели. Скулптуре на њиховим гробовима сведоче о разноврсности њихових живота и духовном богатству којим су обогатили српско друштво.

Међу свим сегментима овог монументног здања, својом лепотом и значајем истиче се Алеја заслужних грађана, која је саграђена 1965. године, од кад су до данас, у њој сахрањени остаци преко 750 личности од изузетног значаја за нашу земљу, које су нас напустиле у овом периоду. Међу њима се истичу: књижевници Иво Андрић, Милош Црњански, Меша Селимовић, Данило Киш, Бранко Ћопић, Оскар Давичо, Душко Радовић, Момо Капор; глумци Зоран Радмиловић, Мија Алексић, Радмила Савићевић, Стево Жигон, Љуба Тадић, Ружица Сокић, Драган Николић, Велимир Бата Живојиновић, Небојша Глоговац, Милена Дравић, Марко Николић, Неда Арнерић, Милорад Мандић Манда; сликари Петар Лубарда, Милић од Мачве; спортисти Радивој Кораћ, Велибор Васовић, Ранко Жеравица; певачи Предраг Гојковић Цуне, Шабан Шаулић, Џеј Рамадановски, Предраг Живковић Тозовац; али и многе личности из свих осталих друштвених свера.

На средишњем делу Новог гробља доминира Храм Светог Ђорђа, монументално здање које се уздиже над надгробним плочама са небеском лепотом. У њему, у миру и тишини, одвијају се послеђи опроштаји од оних, који су нас напустили, уз беседе, које подсећају на њихова дела и заслуге, којима су уградили себе у темеље српског идентитета.

Кроз ово светилиште, сваки посетилац ходи поплочаним стазама прошлости, повезан са својим коренима и аманетима својих предака. Овде време губи свој облик, а душе се испреплићу у вечности. На Новом гробљу, смрт је само тренутак преласка из овога у вечни свет, а живот постаје вечно сећање које не бледи.

У данима сете и сећања, Ново гробље постаје скровиште које пружа утеху и смирај. Његова вечна тишина и узвишеност преносе дух прошлих векова, поучавајући нас о величини оних од којих смо наследили ову земљу. И тако, кроз генерације, овај свети простор чува нас саме, нашу прошлост и снове од заборава, подсећајући нас на вредности које не смемо заборавити.

Док се сунчани зраци преламају кроз крошње високих стабала и обасјавају стазе, које воде ка заборављеним причама, Ново гробље остаје оаза тишине и лепоте у срцу Београда. И док ће свет пролазити кроз промене и време остављати своје трагове, Ново гробље ће остати вечни сведок и чувар прошлости и огледало за будућност.

Пројекат је финансиран из буџета Града Београд. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

}