Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕОГРАД ДАНАС: Сајам књига - Прозор у свет писане речи и незаборавно путовање за све који воле књиге

26.10.2023. 12:21
Пише:
Србија Данас
sajam knjiga
сајам књига / Извор: Фото: Приватна архива

Где је и шта представља Београд данас? Швајцарски архитекта Ле Корбизије је једном приликом изјавио: “Београд је најружнији град на свету, на најлепшем месту на свету.”. Слажемо се са делом о најлепшем месту на свету, а у оквиру пројекта “Београд данас”, даћемо све од себе да демантујемо први сегмент Ле Корбизијеове тврдње и истакнемо колико је диверзитет, који је обележио богату историју нашег главног града, важан и колико се заправо лепоте крије у шаренилу стилова, епоха и култура, које су струјале градом кроз његову хиљадугодишњу прошлост.

Сајам књига, чаробно место где речи постају мост између светова, где свако слово носи причу и где свака страница крије непрегледан хоризонт знања и маште. Ово је манифестација која окупља заљубљенике у писане речи, ауторе, издаваче, и читаоце свих узраста и интересовања. То је једно од најважнијих културних догађаја у многим градовима широм света, а посебно је значајно у дигиталном добу када су књиге постале виртуелне.

БЕОГРАД ДАНАС: Универзитет у Београду - 215 година освјетљавања пута знањаFoto: Privatna arhiva

БЕОГРАД ДАНАС: Универзитет у Београду - 215 година освјетљавања пута знања

БЕОГРАД ДАНАС: Пут кроз време у најбољем ретро стилу - Шмизла Винтаге ShopFoto: Privatna arhiva

БЕОГРАД ДАНАС: Пут кроз време у најбољем ретро стилу - Шмизла Винтаге Shop

УСЛУЖНИ ЦЕНТАР ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ САВСКИ ВЕНАЦ: Место које омогућава побољшање квалитета живота у трећем добуsavski venac

УСЛУЖНИ ЦЕНТАР ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ САВСКИ ВЕНАЦ: Место које омогућава побољшање квалитета живота у трећем добу

На Сајму књига, сви издавачи из Србије и угледни издавачи из региона представљају своју годишњу издавачку продукцију, а посетиоци, љубитељи писане речи, имају прилику да на једном месту пронађу књиге које их занимају и купе их уз посебне сајамске попусте. Овај догађај такође пружа прилику за сусрет с омиљеним ауторима и откривање нових талената, уз учешће у бројним програмима, као што су конференције, округли столови, сусрети с писцима, трибине и радионице.

Сајам књига није само кључни догађај за издаваче и књижаре, већ и прави културни спектакл који привлачи велики број посетилаца. Сваке године, хиљаде људи из Србије и иностранства посети Сајам књига како би уживали у свету писане речи. Овај догађај такође има снажан медијски одјек, а велики број новинара и медијских кућа из Србије и широм света извештава о њему.

sajam
сајам / Извор: Фото: Приватна архива

Београдски сајам књига је награђиван и признат догађај у културном свету, укључујући и Златни беочуг за трајни допринос култури Београда. Ова манифестација се традиционално одржава у октобру у халама Београдског сајма, пружајући незаборавно искуство љубитељима књига и културе, те постајући незаобилазна манифестација у Београду и широм региона.

Сајам књига не само да слави писане речи, већ и промовише важност читања и образовања. То је место где се подстиче љубав према књигама код деце и младих, где се наглашава важност критичког размишљања и промовише разноликост и инклузивност кроз књижевност.

Осим што представља догађај, Сајам књига је искуство које инспирише, где се осећа мирис свежих страница, где свака књига постаје део вашег универзума.

sajam
сајам / Извор: Фото: Приватна архива

Први југословенски сајам књига одржан је 1956. године на Загребачком велесајму под покровитељством тадашњег председника Јосипа Броза Тита. На овом значајном догађају окупили су се најпознатији књижевници тог времена, укључујући Ива Андрића и Мирослава Крлежу. На сајму је било изложено око 12.000 књига које су потекле из различитих југословенских издавачких кућа, али и издавача из широм света, укључујући Аустрију, Чехословачку, Холандију, Велику Британију, Француску, Италију, Кину, Мађарску, Источну и Западну Немачку, Пољску, Румунију, Сједињене Америчке Државе, Совјетски Савез и Швајцарску.

Наредне године, 1957, Сајам књига пресељен је у Београд након изградње модерне сајамске хале. На овом сајму се представило око 60 домаћих и 36 страних издавача из 16 различитих земаља широм Европе, Америке и Азије. Одлучено је да Међународни сајам књига прати каталог и траје шест дана. Сајам се одржао крајем октобра у Хали III Београдског сајма, а поводом сајма је покренута и ревија "Књига и свет". Први Београдски сајам књига свечано је отворио Родољуб Чолаковић, тадашњи потпредседник Савезног извршног већа.

Међународни сајам књига у Београду је из године у годину растао, привлачећи све више издавача из бивше Југославије и широм света. Брзо је постао једна од најважнијих тачака окупљања издавача из Европе, Америке, Азије и Африке. Београдски сајам књига се етаблирао као једно од најзначајнијих окупљања издавачких професионалаца из различитих културних и географских позадина, где су се спајале и сусретале културе Истока и Запада.

Осим што представља догађај, Сајам књига је искуство које инспирише, место где осећате мирис свежих страница и где свака књига постаје део вашег универзума.

Пројекат је финансиран из буџета Града Београда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.