Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Београд и бројне локалне самоуправе консултују грађане о буџету за 2021. годину

04.12.2020. 16:46
Пише:
Србија Данас
Beograd
Београд / Извор: Профимедиа/илустрација

Локалне самоуправе у Србији су у процесу припреме одлука о буџету за 2021. годину

Локалне самоуправе у Србији су у процесу припреме одлука о буџету за 2021. годину и дефинисања приоритета за финансирање у свим областима своје надлежности, било да су у питању текући расходи или пројекти чије активности треба да допринесу унапређењу инфраструктуре у локалној заједници, али и побољшању квалитета живота свих грађана или посебно осетљивих група, наводи се у саопштењу Сталне конференције градова и општина који преносимо у целости:

Позови Mozzart асистента – уплати аванс са кућног прага!

Позови Mozzart асистента – уплати аванс са кућног прага!

Радно време београдских пијаца

Радно време београдских пијаца

ВЕСИЋ: Нова ковид болница у Батајници од сутра на канализационој и водоводној мрежи

ВЕСИЋ: Нова ковид болница у Батајници од сутра на канализационој и водоводној мрежи

Информисање и консултовање грађана током припреме одлуке о буџету пракса је локалних самоуправа која је додатно ојачана и усмерена изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и Законом о планском систему из 2018. године а којима се, поред осталог, нагласак ставља на обавезу спровођења јавне расправе о инвестиционом делу буџета ЈЛС и на пружање повратних информација заинтересованој јавности о опредељивању приоритета за финансирање.

Током претходних месеци неке од локалних самоуправа су у оквиру процеса јавне расправе о буџету спровеле или спроводе и шири процес консултовања грађана о планираним приоритетима за финансирање и предвиђеним пројектима, како би их на адекватан начин укључиле у саму Одлуку о буџету за 2021. годину. Сматрамо да је изузетно важно истаћи ове примере посебно имајући у виду околности проузроковане пандемијом COVID-19 и мере због којих није могуће одржати јавне скупове.

Локалне самоуправе су ове изазове превазишле превасходно користећи различите интернет алате попут интерактивних упитника, видео приказа буџета, онлајн састанака итд.

Град Београд је током новембра месеца спровео широк процес јавне расправе и консултовања грађана о буџетским приоритетима за 2021. годину. На самом почетку процеса, грађани су путем рачуна за Инфостан и емитовањем видео спотова на телевизији били информисани о циљу и току самог процеса, као и о начину на који у њему могу учествовати. Сам процес је спроведен у највећој мери путем посебне интернет странице посвећене изради буџета ( https://budzet.beograd.rs/) на којој су постављени кратки видео записи о плановима за финансирање у областима саобраћаја, комуналних делатности, предшколског и основног образовања, културе и здравства, али и комплетан документ Нацрт одлуке о буџету за 2021. годину са детаљнијим информацијама о плановима градске власти у 2021. години. Путем наведене странице, грађани Београда су кроз посебно дизајнирани и персонализовани упитник могли да дају предлоге за пројекте који би били финансирани јавним средствима.

Овим путем, градска управа Београда добила је 10 064 предлога за реализацију пројеката од стране грађана, удружења грађана и институција. У наредном периоду Град Београд намерава да одговори на сваку од поднетих иницијатива и пружи информацију да ли ће предложени пројекат бити финансиран током 2021. године или ће из објективних разлога бити део неког од наредних буџетских циклуса.

Такође, град Сомбор у складу са претходном добром праксом, спроводи процес јавне расправе о буџету за наредну годину. Ове године, у Сомбору је због епидемиолошких мера, фокус на онлајн гласању за предлоге пројеката који би били реализовани у различитим деловима града, а до којих се дошло кроз консултације са месним заједницама. Грађани су током новембра могли да гласају за један од три предложена пројекта по месној заједници, а финансирани ће бити пројекти који добију највише гласова у свакој месној заједници.

Ученици средњих школа у Сомбору су такође добили прилику да предложе пројекте који би унапредили услове образовања у њиховим школама, а који би били финансирани јавним средствима. У наставку процеса град Сомбор ће све налазе сумирати у извештају о консултацијама са грађанима, а који ће уз Нацрт одлуке о буџету бити представљен током јавне расправе, која ће бити организована онлајн уз могућност дискусије грађана са представницима градске власти о плановима за финансирање током наредног буџетског циклуса. Након онлајн састанка, Град Сомбор ће на својој интернет страници објавити извештај са главним налазима процеса консултација са грађанима и информацијом о томе који предлози ће ући у буџет за 2021. годину.

Општина Ковин је током септембра по први пут спровела процес укључивања грађана у израду Нацрта одлуке о буџету кроз процес који је укључио грађане дајући им могућност да гласају за предложене пројекте које локална самоуправа планира да реализује у наредном периоду, али и да предложе нове пројекте које сматрају важним за локалну заједницу. Упитнике је било могуће попунити путем интернет странице општине, али предати и штампане примерке који су дистрибуирани грађанима уз рачун локалног комуналног предузећа. Током самог процеса 1547 упитника је прикупљено, а интересантно је да је један од предлога грађана пристигао са чак 286 потписа, а односи се на изградњу трим стазе поред Дунавца што указује на заинтересованост грађана да са локалном самоуправом разговарају о приоритетима за финансирање из локалног буџета.

Наведени су само неки од примера добре праксе, а још много градова и општина ради на сличним процесима судећи по подацима од прошле године (процена око 77% ЛС), тако да у овом буџетском циклусу очекујемо и бољи резултат од прошлогодишњег у погледу укључивања јавности у процес израде буџета.

Позивамо све локалне самоуправе да укључе своје грађане у процес одлучивања о приоритетима за финансирање јавним средствима током буџетског циклуса за 2021. годину.