Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕОГРАД СЕ УГЛЕДА НА КОПЕНХАГЕН: Град ће преокренути саобраћајну хијерархију

27.12.2016. 10:48
Пише:
Танјуг
Nova godina u Beogradu
Нова година у Београду / Извор: Србија Данас

Београд ће бити нови европски "град за људе"

Делегација Београда коју је предводио градски урбаниста Милутин Фолић посетила је Копенхаген који је познат по најбоље уређеним јавним просторима.

Копенхаген је због тога у неколико наврата проглашаван за град са највећим квалитетом живота.

Делегација Београда имала је и прилику да бициклима обиђе град са циљем да пренесу нека од драгоцених искустава на пројекте који се раде на јавним градским површинама у Београду. Копенхаген је и на температури око нуле било преплављен двоточкашима, саопштила је информативна служба Скупштине града.

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ: Град Београд даје новогодишњи приход БОЛЕСНОЈ ДЕЦИ

У посети Копенхагену били су и представници Секретаријата за саобраћај са секретаром Душаном Рафаиловићем на челу, затим пројектанти „Београд-пута" и „Зеленила - Београд", а на позив чувеног данског архитекте Јана Гела, који је недавно боравио у Београду, где је промовисао своју нову књигу „Градови за људе” и састао се с градоначелником Синишом Малим.

Делегација Београда имала је сусрет са градским архитектом Копенхагена Тином Саби, која је овом приликом одржала и предавање и објаснила како се Копенхаген трансформисао из града аутомобила у град пешака и бициклиста.

Она је истакла да су улагање у уређење јавних површина, приступачност зелених површина и посебна пажња усмерена на пешаке добар начин да град постане „град за људе”.

Kopenhagen
Копенхаген / Извор: Профимедиа

Милутин Фолић је нагласио да је посета организована у циљу едукације управо ових људи који на терену спроводе стратегију Града Београда.

"Реч је о стратегији да се уређењем јавних површина улица, тргова, урбаних џепова, паркова и приобаља и изградњом бициклистичке инфраструктуре потпуно окрене хијерархија у саобраћају. Циљ је да се пешацима и бициклистима да приоритет у односу на аутомобилски саобраћај", навео је Фолић.

ОДУШЕВИЛИ ДЕЦУ: Деда Мразеви мотораши поделили деци пакетиће!

Београд је овај посао започео реализацијом пројекта ИМЕ - скраћено од Идентитет, Мобилност, Екологија, чиме је град као приоритет у уређењу и развоју ставио управо ове вредности.

Након много година уведен је ред у пешачкој зони Кнез Михаилове улице у којој ће догодине бити униформисане све баште, а улаз ће бити контролисан и то само у одређеном периоду за доставна возила, нагласио је Фолић.

Пешачка зона ће до фебруара бити готово дуплирана. Протекле године је поплочана Улица Вука Караџица и Плато код Црвеног петла. У оквиру истог пројекта поплочан је и предат пешацима плато као део Змај Јовине улице, између Чика Љубине и Васине. У току су радови на поплочавању Обилићевог и Топличиног венца до Царице Милице, Делијске, Улице цара Лазара, Грачаничке и дела Краља Петра, као и на реконструкцији калдрме Косанчићевог венца, који ће након реконструкције бити део пешачке зоне.

Gužva u Bulevaru despota Stefana
Гужва у Булевару деспота Стефана / Извор: Србија Данас

Ових дана ће почети радови на уређењу Улице маршала Бирјузова, а у току је пројектовање за Сремску улицу до споја са Кнез Михаиловом, где ће се проширити пешачки коридор као главни улаз у пешачку зону.

Изградњом нових терминуса у Новом Београду створени су предуслови за затварање за саобраћај Трга републике с Васином и Студентским тргом и у току је израда пројектне документације за поплочавање тог дела града, као и за уређење Парка војводе Вука са Топличиним венцем до Поп Лукине. У току је и избор извођача за поплочавање Нушићеве улице, а изабрани су пројектанти за уређење Теразијског платоа, Безистана и подземних пролаза на Теразијама.

ИМА ПЛАТУ 42.000 динара, А УШТЕДИ 1.000 ЕВРА ЗА 3 МЕСЕЦА?! Ако се питате како - ево овако

Такође, у 2016. уређен је велик број урбаних џепова као што је пјацета у Новопазарској, парк код Старе Херцеговине и као посебно значајно степениште са јавном чесмом и клупом у Пастеровој улици, на месту где је после 30 година уклоњен дивљи објекат апотеке који је заузимао јавни простор намењен свим суграђанима.

Започета је и реконструкција Трга Славија, а за следећу годину планирана је и реконструкција Рузвелтове улице, Трга републике, Теразијског платоа, Карађорђеве улице од Бранковог моста до Бетон хале, изградња пешачке пасареле од Калемегдана до Бетон хале и многи други пројекти.

Beograd, Nemanjina
Београд, Немањина / Извор: Профимедиа

"Поставили смо високе циљеве и по питању развоја мреже бициклистичких стаза. Након обележавања бициклистичке стазе у Булевару ослобођења урађена је и бициклистичка стаза која повезује Бањицу и Топчидер и спој Бранковог моста и Поп Лукине као наставак изградње примарне мреже бициклистичких стаза. Направљен је план обележавања 120 километара стаза. Постављен је велик број паркинга за бицикле, који ће се следеће године наћи на још 120 локација", казао је Фолић.

Упоредо с тим припремљено је 160 локација и конкурс за избор оператора за систем јавних бицикала у Београду, који ће Секретаријат за саобраћај објавити почетком 2017. године, додао је Фолић и изразио очекивање да ће Београд на лето имати систем јавних бицикала у функцији.

СИНИША МАЛИ: Новогодишња расвета доноси нове туристе и зараду Београду

Фолић је прецизирао да је Копенхаген тек недавно добио прву линију метроа, а да је удео бициклистичког саобраћаја готово 50 одсто у дневном саобраћају, док је у Бечу то 17 процената, Љубљани 13, брдовитом Берну 14, а у Београду занемарљивих 0,7 одсто.

Зато, закључио је градски урбаниста, то представља огроман потенцијал. Планираним развојем инфраструктуре, бицикл ће се користити као превозно средство а не само као средство за рекреацију, што је данас случај, наводи се у саопштењу.