Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Београдски хероји не одустају од екологије: Ови људи доносе зеленију будућност својим суграђанима

31.03.2019. 19:44
Пише:
Србија Данас/Ј.Тадић
Trash Hero Beograd
Трасх Херо Београд / Извор: Фото: Удружење Трасх Херо Београд

Време је да се све преокрене, да се осврнемо за собом и покупимо оно што је иза нас остало

Један од највећих проблема савременог доба јесте загађена животна средина и немар људи према њој. Након свих обавеза и животних проблема људи мисле да нема времена и потребе да се баве околином у којој живе, а управо то мишљење руши Драгана Катић која са својим колегом Борисом Николићем, у оквиру организације "Трасх Херо Београд" окупља људе и са њима Београд чини чистијим и лепшим градом. Њих двоје решили су да је време да грађани узму ствар у своје руке, а не да чекају да се створе прописи за решавање еколошких проблема.

Радомир је одабрао да се бори за Србију: Вратио је осмех на лице деци са Косова, а сада је решио да покрене младе!

Радомир је одабрао да се бори за Србију: Вратио је осмех на лице деци са Косова, а сада је решио да покрене младе!

Здрава исхрана будућности: Микро свет Јане Митровић чини живот бољим

Здрава исхрана будућности: Микро свет Јане Митровић чини живот бољим

Зоран је осмислио феноменалан начин да помогне људима: Сви могу да се укључе, а поступак је веома једноставан!

Зоран је осмислио феноменалан начин да помогне људима: Сви могу да се укључе, а поступак је веома једноставан!

- Обично кажемо "Па неко је морао нешто да уради". Примећујем да доста људи сматра да за све треба да постоји нека надлежна институција, што би грађане требало да ослободи сваке обавезе и одговорности, али ипак и у много развијенијим земљама чије институције раде беспрекорно, има много више грађанских иницијатива и људи су поносни што се баве својом околином. Мислим да је погрешан став да се у развијеном друштву и сиромашни возе аутомобилима, управо се у тим развијеним друштвима богати људи возе јавним превозом  - објашњава Драгана за наш портал.

Драгана окупља скоро сваке недеље велики број људи и са њима чисти, сређује и улепшава град Београд. Она мотивише људе да заштите свој живот и своју околину, да се осећају заслужним што стварају лепше место за живот.

- Окупљамо свесне и савесне грађане, спроводимо акције чишћења Београда и околине, мотивишемо грађанство да препозна свој део одговорности и укључи се, и генерално подижемо свесност о решењима проблема отпада, смањивања количине отпада који остаје за нама и снази грађанских иницијатива. Наш мото је "Свако може бити херој!" - каже Драгана.

Udruženje Trash Hero Beograd
Удружење Трасх Херо Београд / Извор: Фото: Удружење Трасх Херо Београд

Велики број грађана окупља се на акцијама које организује "Трасх Херо Београд", а управо тамо, како каже Драгана, почиње све, и дружење и рад. Акције су намењене свима који желе да улепшају Београд, очисте га и представе у новом руху.

- На акције може да дође свако ко сматра да треба и свако коме је стало до свог парка, реке, улице, града, свако ко брине о здрављу и хигијени, свако ко брине о својој и будућности своје деце и саме Планете. У данима пре најављене акције информишемо надлежне институције, затражимо дозволе и подршку. Од скоро смо договорили и сталну подршку ЈКП "Градска чистоћа" који одвозе рециклабилне материјале на рециклажу, а остали отпад на депонију. Зато се трудимо да што више рециклабилних материјала из природе одвојимо како не би завршили на депонији. Окупљамо се у договорено време, поздравимо окупљене, одржимо кратко информисање или едукативни део, јер акценат није само на чишћењу него управо на подизању свесности о смањивању отпада и у нашим домовима, а нарочито у природи, затим подсетимо окупљене да су безбедност и добра забава испред свега, јер желимо да уз осмехе покажемо да свако може да допринесе по мало и онда то заједно чини једну већу, чистију слику. На крају се сви заједно фотографишемо са сакупљеним отпадом. Сви смо свесни да добра дела не морају да се сликају, али ипак, захваљујући баш тим сликама и информацијама о количини сакупљеног отпада који сабирамо из акције у акцију, људи чују за акције и пожеле да се прикључе - објашњава Драгана.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Драгана подсећа да у овој организацији сви волонтирају и да их покреће добра воља и истина да својим малим ангажманом помажу великом броју људи. У организацију "Трасх Херо Београд" свако је добродошао, свака нова идеја и иницијатива, јер удруженим снагама свака акција буде успешна и оствари циљ.

- Свако може да помогне како и колико може. Сви смо волонтери и све радимо из добре воље. Могу се прикључити на акцијама чишћења, ако имају знања и вештине која се тичу екологије, могу се јавити ако желе да буду предавач на акцији, или припремеи неке едукативне садржаје на начин који желе, могу да фотографишу и снимају, ако се неко бави дизајном или монтажом, може да се ангажује око визуелног представљања, људи који раде са децом могли би да држе едукације за клинце, неки људи су нам донирали алат, грабље и лопате, неки се нуде да ураде мајице за волонтере. На акције дође пуно волонтера, па изгледа да смо ми нека велика организација, или чак , нека агенција за чишћење, па нас људи позивају да дођемо у њихов крај да правимо акцију, или да апелујемо на да се нешто промени - кађе Драгана и додаје:

Udruženje Trash Hero Beograd
Удружење Трасх Херо Београд / Извор: Фото: Удружење Трасх Херо Београд

- Истина је да смо Борис Николић и ја ти који одговарају на све поруке на мрежама, на сва питања новинара, договарамо дозволе и пишемо извештаје, обоје имамо сталне послове, па узимамо слободне дане када је потребно због активности Трасх Херо. То што радимо ми, може било ко, само ако има воље. Ми нисмо стручњаци за екологију. Оно што не знамо како треба, питамо, претражујемо Интернет, пишемо мајлове институцијама, па када добијемо одговор да та није надлежна, пишемо другој, па трећој.. Срећни смо када нам се неко јави са вестима да је очистио своје двориште или парк јер смо га мотивисали, или се већ сам мотивисао - објашњава Драгана.

Организација "Трасх Херо Београд" сваког викенда окупља људе који желе да очисте град, озелене га и покрену. Нове акције ће донети резултате, који ће помоћи да се свет људи освести и крену у акцију.

- Покрећемо иницијативу Трасх Изазов Србија у сарадњи са Екостарпаком. Сви ће имати могућност да се прикључе изазову који је захватио целу Планету #TrashIzazovSrbija #TrashIzazov #TrashChallenge. Екостарпак ће обезбедити кесе и рукацвице свим пријављеним, а ми из Трасх Херо ћемо помагати у организацији. Овоме се јако радујем, јер све више и више људи пита како може да допринесе, како да се укључи, када ће бити акција у Борчи или Павиљонима или у Раковици. Верујем да ће Трасх Изазов помоћи да људи сами препознају свој део одговорности, преузму иницијативу и буду Херој - каже Драгана.

Војкан је човек великог срца: Свакодневно помаже људима и животњама, а план за будућност је НЕВЕРОВАТАН (ФОТО)

Војкан је човек великог срца: Свакодневно помаже људима и животњама, а план за будућност је НЕВЕРОВАТАН (ФОТО)

Александар је београдски занатлија великог срца, а његове руке НАПРАВИЛЕ СУ ПРОИЗВОД КОЈИ ПОМАЖЕ СВИМА! (ФОТО)

Александар је београдски занатлија великог срца, а његове руке НАПРАВИЛЕ СУ ПРОИЗВОД КОЈИ ПОМАЖЕ СВИМА! (ФОТО)

Глобалне селидбе из срца Београда: Посао за младе и шанса за развијање предузетничких идеја (ВИДЕО)

Глобалне селидбе из срца Београда: Посао за младе и шанса за развијање предузетничких идеја (ВИДЕО)

Ови храбри људи усудили су се да изађу из своје зоне комфора и посвете се еколошким проблемима, поред свих лоших дана који су чести. За оне који мисле да Београд не може да буде лепше место за живот Драгана нема поруку, али има савет како се свако од нас може активирати и помоћи друштву у ком живимо.

- За оне који мисле да Београд не може да буде лепши немам поруку. Ми се обраћамо свесним људима који верују у себе и знају да могу да допринесу и да буду део промене коју желе да виде у свом граду, земљи и свету. Ако неко мисли да свет не може да буде лепше место и да он њега ништа не зависи, треба га пустити на миру, односно у свом немиру, страшно је трошење енергије на покушај освешћивања људи који уствари воле да кукају и негирају све, па се тиме и не бавимо. Ми не апелујумо, не адресирамо, само радимо и то се само по себи види. Скупимо се, урадимо посао, смејемо се и уживамо у свом осећају моћи да макар то мало света око себе можемо да улепшамо. Никога не прозивамо, нити инсистирамо да свако треба да ради ово што и ми. Избегавамо да говоримо о проблемима, проблеме може да види свако ко жели. Ми увек говоримо о решењима. То и јесте оно што се људима свиђа, препознају добру вољу и енергију и желе да буду део ње.  Па где сте видели Хероја ком треба тим за бодрење и мотивисање? Или јеси херој, или ниси - поручила је Драгана Катић.