Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Бити свој - то је суштина сваког успеха" Упознајте малца генијалца - Богдана који историју држи у "малом прсту" (ВИДЕО)

31.07.2021. 16:34
Пише:
Србија Данас
Bogdan Čairović
Богдан Чаировић / Извор: Фото: Приватна архива

Његов пут у Центар за младе таленте у Београду почиње од шестог разреда када је отишао на прво такмичење из историје где је стигао до Окружног дела што је уједно била и граница у том школском узрасту.

Малац генијалац Богдан Чаировић један је од чланова Регионалног центра за младе таленте у Београду који својим знањем, бројним успесима на такмичењима, вредним радом и трудом, али и добрим владањем чини овај Центар још већим, још богатијим и још поноснијим на оно што има и што ради.

Нова улагања донеће нове погодности за грађане: Време је за екологију и боље комунално окружење (ВИДЕО/ФОТО)

Нова улагања донеће нове погодности за грађане: Време је за екологију и боље комунално окружење (ВИДЕО/ФОТО)

Цвета дуално образовање у Старој Пазови: Више знања доноси нова радна места, веће плате и нове инвестиције за све грађане (ФОТО/ВИДЕО)

Цвета дуално образовање у Старој Пазови: Више знања доноси нова радна места, веће плате и нове инвестиције за све грађане (ФОТО/ВИДЕО)

ЖУТА И ЛЕКОВИТА ВОДА КАО СИМБОЛ БЕЧЕЈА: Људи са свих страна наше земље хрле у ову општину по "домаћу" воду (ФОТО/ВИДЕО)

ЖУТА И ЛЕКОВИТА ВОДА КАО СИМБОЛ БЕЧЕЈА: Људи са свих страна наше земље хрле у ову општину по "домаћу" воду (ФОТО/ВИДЕО)

На самом почетку пустоловине кроз причу овог младог дечака, младог талента који се по много чему издваја из групе својих вршњака и пред којим је и више него почетак једне добре, светле приче из Београда, издваја се и коментар његове поносне мајке која је рекла "Имали смо договор, ако пола сата проведе на телефону, пола сата мора и да прочита неко штиво по његовом избору. Тешко му је то падало, али договор је био испоштован апсолутно сваки пут"... Није нам остало пуно места за размишљање, одмах је било јасно да договор кућу гради, али и љубав према историји коју млади генијалац држи "у малом прсту".

Да ли се тако родила љубав према историји у којој он блиста, или не, остало је на Богдану да исприча и своју причу подели са својим вршњацима.

Наиме, на питање шта највише воли да учи, чита, чиме се уско бави у Центру за младе таленте у Београду, генијалац као из топа одговара да историју воли највише, али и права, географију, као и геополитику што су уједно и разлози због којих се одлучио да после редовног основног школског образовања упише Гимназију - специјално одељење за историју и географију.

- Баш из те љубави према овим предметима одлучио сам и да упишем овај смер у Гимназији који ће ми помоћи да се уско профилишем и наставим да радим и учим оно што волим - објашњава Богдан и додаје да поред ових друштвених предмета воли да у слободно време одигра и партију шаха или напише по коју песму.

Његов пут у Центру за младе таленте у Београду почиње од шестог разреда када је отишао на прво такмичење из историје где је стигао до Окружног дела што је уједно била и граница у том школском узрасту из историје након чега га је наставница из историје, Валентина Масаша, пријавила за конкурс који се одржавао у Центру за младе таленте у Београду.

- Ја сам то прошао, па су ми и родитељи били подршка и рекли да идем тамо, што ми данас пуно значи. Значи ми то што је директор центра Никола увек ту за мене, доступан је када га год позовем, ту су и моји родитељи као највећа подршка, али и мој ментор Горан Дујковић са којим сам одрадио баш добар посао када је реч о литератури и списима неопходним за истраживање, али ту је и подршка мојих другара без којих не бих могао - прича млади истраживач и додаје:

- Мој најбољи друг баш воли све што ја радим и подржава ме у томе што је мени велики успех и велика срећа.

Bogdan Čairović
Богдан Чаировић / Извор: Фото: Приватна архива

Овај млади паметни дечак поред историје воли да у паузама од учења и припрема за разна такмичења прошета кроз свој крај са својим другарима, да посети Кнез Михаилову, Калемегдан, да одигра партију шаха са друштвом, са деком, да напише песму, погледа неки добар филм и послуша квалитетну музику.

Малац генијалац након своје скромне, али јако топле приче о својим пустоловинама и уживању уз историју послао је поруку свим својим вршњачима рекавши да је најбитније остати свој. 

- Прочитајте неку добру књигу, немојте гледати само филмове и серије, важно је некад прочитати нешто, а што је најважније од свега, треба тежити да будеш свој - рекао је овај малени дечкић широког осмеха и меког срца отвореног за све нове изазове који му долазе у сусрет.

Пројекат је финансиран из буџета Града Београда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.