Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАДА СЕ ПЛАЋА НОВЧАНА КАЗНА, А КАДА ВАС НОСЕ? Колико је ПАУК дужан да чека пре ношења - а ево РАЗЛИКЕ између заустављања и паркирања

17.10.2021. 17:19
Пише:
Србија Данас/Блиц
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Ево шта све треба да знате а везано је за паркинг у Београду.

Београд је 2019. добио нову, љубичасту паркинг зону, продужено време у црвеној, зеленој и жутој по нешто већим ценама, али је то ипак само део информација које би у вези са паркирањем морао да зна сваки возач у престоници.

ДИМИТРОВГРАД  ПОНЕО ТИТУЛУ НАЈБОЉИХ АЈВАРМАЈСТОРА СРБИЈЕ! Завршена осма сезона каравана "Изађи ми на теглу"

ДИМИТРОВГРАД  ПОНЕО ТИТУЛУ НАЈБОЉИХ АЈВАРМАЈСТОРА СРБИЈЕ! Завршена осма сезона каравана "Изађи ми на теглу"

ВАНДАЛИЗАМ У БЕОГРАДУ У ТОКУ НОЋИ: Неко избушио гуме на свим паркираним аутомобилима (ВИДЕО)

ВАНДАЛИЗАМ У БЕОГРАДУ У ТОКУ НОЋИ: Неко избушио гуме на свим паркираним аутомобилима (ВИДЕО)

"БЕОГРАД ПОБЕЂУЈЕ" Горан Весић посетио новоизграђено место које малишани обожавају (ФОТО)

"БЕОГРАД ПОБЕЂУЈЕ" Горан Весић посетио новоизграђено место које малишани обожавају (ФОТО)

1. ПАРКИНГ ЗОНЕ

Постоје четири основне и једна додатна паркинг зона: љубичаста (А зона), црвена (зона 1), жута (зона 2) и зелена (зона 3), које су у централном градском језгру, као и тзв. плава зона која обухвата општа паркиралишта изван зонираног подручја и налази се на Новом Београду и Земуну.

 

automobili
аутомобили / Извор: Профимедиа

 

2. ВРЕМЕ ЗАДРЖАВАЊА

Разликује се од зоне до зоне. У новој, љубичастој, аутомобил се може оставити максимално 30 минута без продужавања. У црвеној је 60 минута (додатних 30 по већој цени), у жутој два сата (додатни сат је скупљи), а у зеленој 180 минута (скупљи додатни сат).

Разјаснимо и разлику између заустављања и паркирања.

По закону, заустављање је сваки прекид кретања на путу у трајању до три минута, при чему возач не напушта возило.

Наравно, не рачуна се прекид кретања због поступања по саобраћајном знаку или правилу.

Стога, изађете ли из аутомобила, рачуна се да сте га паркирали, без обзира на то колико дуго проведете ван њега. На пример, излетите „на брзину“ да купите цигарете на киоску, а ауто оставите на путу са упаљена „сва четири“ – сматра се да сте ауто паркирали.

Или ако останете у ауту, али стојите на путу дуже од три минута – сматра се да сте ауто паркирали.
 

3. КАКО СЕ МОЖЕ ПЛАТИТИ ПАРКИНГ У ЗОНАМА?

Најчешћи и најједноставнији начин је путем СМС порука. Она треба да садржи само регистарску ознаку возила (без размака и специјалних знакова нпр. BG123WĐ). Корисник поруку шаље на број одговарајуће паркинг зоне: 9114 за пола сата у А зони, 9111 за сат времена у црвеној, 9112 за сат времена у жутој, 9113 за сат времена у зеленој, 9119 за плаву зону.

Такође могуће је плаћање паркинг картом која се купује по трафикама, шалтерима пошта или у "Паркинг сервису", затим код контролора, али и путем Старт-стоп апликације.

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Фото: Србија Данас / Саша Џамбић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

4. КАЗНЕ У ЗОНАМА

Уколико не платите паркирање у зонираним деловима, или вам истекне време, биће вам наплаћена казна, односно "дневна паркинг карта".

Иако је "Паркинг сервис" био донео одлуку о њеном поскупљењу, иста је повучена, те у свим зонама и даље износи 1.870 динара као раније. А ако се плати у року од седам дана добије се попуст од 50 одсто.

5. ГАРАЖЕ

"Паркинг сервис" управља са осам јавних гаража у којима има 2.800 паркинг места, али и са 15 паркиралишта у ужем и ширем градском језгру на којима има 4.250 паркинг места. Она се плаћају по започетом сату, а цене варирају од гараже до гараже. У најскупљим цена је 120 динара по сату (Обилићев венац и Баба Вишњина).

По граду, међутим, постоје и мања приватна паркиралишта, од којих су многа и "дивља".

Parking
Паркинг / Извор: Профимедиа

 

6. КАЗНЕ ЗА НЕПРОПИСНО ПАРКИРАЊЕ

Казна за непрописно паркирање је 5.000 динара (50.000 за правна лица), али се може умањити за 2.500 ако се плати у року од осам дана.

За ове казне нису надлежни радници "Паркинг сервиса", већ искључиво Комунална и Саобраћајна поилиција.

7. КОЛИКО КОШТА КАД "ПАУК" ОДНЕСЕ АУТО

Ако вам "паук" однесе ауто будите спремни да добро завучете руку у џеп. За аутомобиле тежине до 800 килограма цех је 6.000 динара, за оне од 801 до 1.330 кг - 8.830 динара, за оне од 1.331 до 1.900 кг - 13.245 динара, а за теже до четири тоне скоро 20.000 динара.

Наравно, постоје и додатни трошкови: 500 до 700 динара за сваки дан на паркингу, 750 динара за пренос аута ноћу, те 100 динара за сваки километар преко "регуларних 10 км".

Pauk nosi automobil
Паук носи аутомобил / Извор: Србија Данас

 

8. КОЛИКО "ПАУК" ЧЕКА ВОЗАЧА

По новој верзији Закона о саобраћају, уместо три минута како је било до пре само неколико месеци, односно чак 15 минута како је било својевремено, "паук" већ после једног минута од регистрованог непрописног паркирања и написаног обавештења, може почети са уклањањем возила.

Уклањање возила се прекида ако дође возач и пристане да помери ауто, али и да "сноси трошкове свих већ предузетих радњи".

9. ГДЕ "ПАУК" ОДВОЗИ АУТОМОБИЛЕ

Аутомобили који су били непрописно паркирани одвозе се на неколико локација: Старо сајмиште, Ада Циганлија, Дунавска bb, Милеве Марић Ајнштајн (пре свега она са страним таблицама), Бродарска bb (напуштена и возила из саобраћајних незгода).

10. КАДА И КОМЕ СЕ СТАВЉА "КАНЏА"

Аутомобил се блокира, односно ставља му се канџа, ако се испуне три услова: 1. да постоје доспела потраживања по основу најмање два издата налога за плаћање дневне карте; 2. да није могуће идентификовати возача, односно власника возила, преко евиденције надлежног државног органа Републике Србије; 3. да није могуће покренути поступак за наплату потраживања.