Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Да би се успешно водио Београд, он мора да се воли

08.06.2018. 11:42
Пише:
Горан Весић/ Политика
Goran Vesić i Zoran Radojičić
Горан Весић и Зоран Радојичић / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Кулумна Горана Весића за Политику

Избором градоначелника, заменика градоначелника и чланова Градског већа завршено је конституисање новог сазива Скупштине Града Београда. Српска напредна странка је показала да је одговорна политичка организација која се понаша у складу са изборним обећањима и брине о интересу читавог друштва. Такав поштен однос донео нам је убедљиву победу, скоро 45 одсто гласова, на градским изборима који су одржани у марту ове године.

Не могу да не приметим да је избор др Зорана Радојичића, који је био први на изборној листи „Александар Вучић – Зато што волимо Београд!”, за многе био изненађење. За нас из Српске напредне странке то је био природан избор, јер смо ми на изборе изашли са изборном листом на којој су били и грађанке и грађани Београда који нису чланови наше странке. На листи су, осим др Радојичића, били декани Правног и Филолошког факултета др Сима Аврамовић и др Љиљана Марковић, па Аја Јунг, која је оснивач Београдског фестивала игре, директор Београдске филхармоније Иван Тасовац, директор Музеја савремене уметности Слободан Накарада, директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић и директорка Музеја историје Србије Душица Бојић. Ту су били координаторка Сигурне куће Весна Станојевић,  новинар Живорад Николић, професор Машинског факултета др Часлав Митровић, легендарни Бранко Милићевић Коцкица, који је директор Позориштанцета "Пуж", као и глумац Светислав Буле Гонцић али и Лепомир Ивковић.

Кандидати за одборнике били су велики спортисти, кошаркаши Горан Грбовић, Милан Гуровић и Небојша Илић, одбојкашица Јелена Николић, као и рукометашица и некада најбоља играчица света Драгана Пешић Белојевић. Било је оних који су ове часне људе, успешне у својим професијама, који су се доказали ван и без политике, а који су одлучили да подрже политику Српске напредне странке, покушали да омаловаже називајући их "плаћеницима" или "марионетама".

Zoran Radojičić
Зоран Радојичић / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Својим активним учешћем у изборној кампањи, као и жељом да учествују у раду Скупштине Града Београда, ови људи су показали да верују у политику коју водимо. Председник Вучић одлучио је да позовемо све ове људе да нам се придруже, већина од њих нису чланови Српске напредне странке, јер наша политика друштвених и економских промена захтева ангажовање свих слојева друштва. Као што не водимо политику у интересу Српске напредне странке, већ Србије, тако смо понудили политику за Београд за чије спровођење нам требају сви Београђани. Зато је избор првог на нашој изборној листи за градоначелника Београда био логичан, јер ми водимо одговорну политику. Ако је неко био први на листи, ми му понудимо да буде градоначелник. 

Не варамо људе као што је то радила Демократска странка 2008. године, када је мењала изборни закон и укинула директан избор градоначелника, како би омогућила да Драган Ђилас, сакривен иза имена Бориса Тадића, на мала врата постане градоначелник.

Наша изборна листа изашла је пред Београђанке и Београђане са пројектима који су започети у прошлом мандату и јасном визијом развоја града у наредне четири године. Ми смо грађанима понудили преко 270 изборних програма, за сваки део Београда посебно, у којима смо јасно навели шта ћемо да урадимо у наредне четири године. Бирачи су видели да ми не планирамо само метро, обилазницу око града, нове мостове и тунеле, већ да нам је подједнако важно дечје игралиште, амбуланта, асфалтирање сокака или урбани џеп у њиховом крају. Зато смо и убедљиво победили. Наравно да наша опозиција, која не излази из кафића у центру града и критикује све и сваког на друштвеним мрежама, то није била у стању да уради. Нити знају, нити желе. Зато су Београђанке и Београђани гласали за Српску напредну странку, чак и ако нису задовољни сваким нашим потезом или оним шта смо урадили за њих. Јер ми радимо и имамо план, а са друге стране су имали опозицију која не нуди ништа осим општих и нереалних обећања. Зато је управо на завршеним изборима грађанима одлука била лака, јер су бирали између рада и нерада.

Скупштина Града Београда наставиће у наредне четири године да спроводи пројекте који су започети у прошлом мандату. Припрема великих инфраструктурних пројеката траје годинама и ми смо од 2014. године урадили неопходну припрему како би наредних година почели са изградњом прве линије метроа, новог Савског моста и моста код Аде Хује, тунела који ће повезати Савску и Дунавску обалу као и Топчидерског тунела и недостајуће канализације са пет фабрика за прераду отпадних вода.

Завршетком свих ових пројеката, наш град ће решити многе инфраструктурне вишедеценијске проблеме.

Сви ми који смо део градске власти, имамо част и привилегију да водимо Београд. Да би се успешно водио Београд, он мора да се воли. Ја не верујем да Београд могу да воде људи који не знају бар два стиха из "Ламента над Београдом" Милоша Црњанског, који не познају његову историју, који нису читали Андрића, Пекића, Киша, Селимовића или макар Светлану Велмар Јанковић са дивним причама о Врачару, Дорћолу и Београду...