Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Гради се дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју

20.05.2021. 11:43
Пише:
Србија Данас
Zemun
Земун / Извор: Фото: ГО Земун

Изградњу објекта овога типа председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић објашњава дугом васпитно-образовном традицијом коју баштини Земун.

Председник Градске општине Земун 20. маја организовао је радни састанак са секретарком Секретаријата за социјалну заштиту Наташом Станисављевић, директором Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине са сметњама у развоју Петром Јордановим и председницом Удружења ''Ево рука'' из Земуна Аном Кнежевић, поводом изградње Дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју, који ће се налазити поред Основне школе ''Радивој Поповић'', у Задужбинској улици.

ЦЕНТАР ГРАДА У ТОТАЛНОМ КОЛАПСУ! Пад температуре и киша значе само једно - хаос на улицама Београда (ФОТО)

ЦЕНТАР ГРАДА У ТОТАЛНОМ КОЛАПСУ! Пад температуре и киша значе само једно - хаос на улицама Београда (ФОТО)

БУРНА НОЋ У БЕОГРАДУ: Пуне руке посла за раднике хитне помоћи, у четири саобраћајне несреће седам људи повређено

БУРНА НОЋ У БЕОГРАДУ: Пуне руке посла за раднике хитне помоћи, у четири саобраћајне несреће седам људи повређено

БЕОГРАД ЋЕ ЗА ВИКЕНД ПРЕЋИ 40 ОДСТО РЕВАКЦИНИСАНИХ: Престоница граби ка циљу - потпуно отварање у јуну

БЕОГРАД ЋЕ ЗА ВИКЕНД ПРЕЋИ 40 ОДСТО РЕВАКЦИНИСАНИХ: Престоница граби ка циљу - потпуно отварање у јуну

Нови објекат ће бити бруто површине 2185.70 квадрата, спратности  П 1, капацитета  за 90 корисника, биће опремљен по највишим стандардима. Новопројектовани објекат је функционално организован тако да буде приступачан особама са инвалидитетом, а све просторије као и комуникација је урађена у складу са важећим правилницима који се односе на стандард пружања услуга социјалне заштите.  

У објекту је предвиђено девет просторија дневног боравка, сала за рекреацију са свлачионицом и санитарним блоком, сензорна соба, радионице, остале радне собе, ходници, санитарни блокови, трпезарија, дистрибутивна кухиња, техничке просторије, амбуланта са изолацијом, канцеларије за запослене, предвиђена је котларница и вешерница.

С обзиром на то да се на предметној парцели налазе два спортска терена која припадају школи за децу са оштећењем слуха и говорно-језичким проблемима ''Радивој Поповић'', а која су у веома лошем стању, на састанку је размотрено њихово уклањање и ново позиционирање у слободном делу парцеле, уз сам објекат школе. У току израде урбанистичког пројекта и имплементације израђеног идејног решења објекта Дневног боравка, позиција и димензије спортског садржаја у виду спортско рекреативних терена биће детаљно разрађени.

Zemun
Земун / Извор: Фото: ГО Земун

Изградњу објекта овога типа председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић објашњава дугом васпитно-образовном традицијом коју баштини Земун.

- Захваљујући сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту успели смо да испунимо жељу родитеља, а то је да Земун добије један овакав пројекат. Било је природно да се то и догоди, будући да Земун има дугу традицију бриге о деци, а нарочито водимо рачуна о деци којој је потребно посебно указати пажњу. Та традиција почиње са Школом за ученике оштећеног вида која носи име свог оснивача Вељка Рамадановића, и у то време једног од ретких педагога који су знали да раде са слепима и глувонемима. Школа ''Вељко Рамадановић'' се 1919. године отвара у Земуну, а од 1920. године се налази на данашњој локацији у Улици цара Душана. Уз ову школу, у Земуну се оснива и Школа за децу оштећеног слуха и говора ''Радивој Поповић'', која траје скоро седам деценија. Практично у истом делу Земуна налазе се и школе ''Sava Јовановић Сирогојно'', коју похађају деца са посебним потребама, као и школа ''Бранко Пешић'' у којој се васпитавају и образују деца која стицајем животних околности нису стигла на време да пођу у школу. У истој улици, Улици цара Душана налази се и Задужбина краљице Марије Карађорђевић, Дечији дом који је подигнут 1919. године. По оснивању ово је био једини дом за Сремску сирочад, а данас је ово место за едукацију најбољих ученика, то јест Регионални Центар за таленте. Традицију настављамо изградњом новом Дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју - каже председник Ковачевић.

Секретарка Секретаријата за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је напоменула да у Земуну постоје велике потребе како деце и омладине са сметњама у развоју у, тако и њихових родитеља, па ће и изградња првог наменског дневног боравка бити од великог значаја, и том приликом се захвалила председнику Ковачевићу и његовим сарадницима на иницијативи и помоћи да се пронађе адекватна локација за објекат.

Zemun
Земун / Извор: Фото: ГО Земун

Председница Удружења ''Ево рука'' Ана Кнежевић је нагласила да Градска општина Земун већ седам година подржава пројекте које су намењене за децу школског узраста, а представљају допунску услугу за малишане са посебним потребама које нема ко да чува. Нови дневни боравак учиниће безбрижним и децу и родитеље, и то не само  основце и средњошколце, већ и младе који су матурирали. 

 Тренутно је у току израда Урбанистичког пројекта и пројекта препарцелације предметне катастарске парцеле, за потребе изградње Дневног боравка Земун, од стране Урбанистичког завода Београда. Изградња објекта и завршетак радова се оквирно очекује до краја следеће године.