Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Дигитално стваралаштво које обузима свет: Душан Јововић својим мултимедијалним чаролијама ствара нову будућност уметности

25.11.2019. 18:38
Пише:
Србија Данас
Dušan Jovović
Душан Јововић / Извор: Фото: Приватна архива

По угледу на светске метрополе и Београд је кренуо на своје дуго путовање кроз дигитализацију.

"Дигитални Београд" будућност је свих грађана Србије, а његов препород кроз путеве дигитализовања спроводе многобројни научници, уметници, предузетници, али и установе које кроз свој рад представљају ново дигитално доба. 

Том процесу доприноси и наш истакнути мултимедијални уметник Душан Јововић који својим изванредним уметничким делима оставља без даха како српску, тако и светску публику. 

Публика је имала прилике да види његове многобројне радове и увери се колико жара и труда Душан уноси у своја дела, кроз која савршено повезује уметност и дигиталну технологију. 

Српско културно наслеђе у сигурним рукама: Годину дана дигитализације у САНУ спасило 160.000 страница историје

Српско културно наслеђе у сигурним рукама: Годину дана дигитализације у САНУ спасило 160.000 страница историје

Уметнички колаж Андреја Алфиревића: Изложба "СВЕТЛО" донела "дигиталну ренесансу" Београђанима! (ФОТО)

Уметнички колаж Андреја Алфиревића: Изложба "СВЕТЛО" донела "дигиталну ренесансу" Београђанима! (ФОТО)

НАЈВЕЋИ КУЛТУРНИ ПРОЈЕКТИ: Дигитализација у Историјском архиву Београда (ВИДЕО)

НАЈВЕЋИ КУЛТУРНИ ПРОЈЕКТИ: Дигитализација у Историјском архиву Београда (ВИДЕО)

Многи злонамерни критичари рекли би да у уметности нема места дигиталном садржају, али Душанов опус управо доказује супротно. Сваки сликарски покрет прати код, светло, покрет, звук, све је усклађено, интерактивно, инспиративно и апсолутно свакога наводи на реакцију, нема равнодушности код публике. 

Како је и сам истакао, одувек је волео интеракцији и није желео да одлази у галерије и посматра дела која не може да додирне, која му нису блиска, која ни на који начин не комуницирају са посматрачима. Не дели садржај на аналогни и дигитални, већ сматра да је целина њихово заједништво, а то је смер у ком ће се и уметнички садржај и развијати, ликовност ће се тиме само употпунити. 

- Никада немате одвојене целине дигиталног и аналогног, креће се од цртежа, слике, обраде, природно затим улазите у мултимедију. Различити уређаји које ћете користити су већ дигитална фотографија и то је оно за шта сам се одлучио, примена дигиталог помаже ликовности - истакао је Јововић.

Dušan Jovović
Душан Јововић / Извор: Фото: Приватна архива

Душан Јововић аутор је и интерактивно-мултимедијалне изложбе "Одбрана 78" у Музеју Града Београда, која на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије. Изложба први пут приказује видео и штампане материјале који до сада јавности нису били приказани, а сви материјали су дигитално обрађени.

Јововић својим делима посматраче уводи у дешавање, они пролазе кроз причу активно и излазе из ње са аутентичним осећањима, не остају индиферентни према ономе што су видели. 

- Реакције публике на изложбу су невероватне, већина посетилаца су туристи и невероватне су реакције јер они нису имали прилике да такве ствари виде у својим медијима, такву визуру тог времена када су нас бомбардовали. Не задајем себи високе идеолошке циљеве да некоме мењам мишљење, користим визуру коју сам доживљавао док сам био у Србије када је трајало бомбардовање. Изложба изазива реакцију, већ годинама људи причају и дигитализацији, али не знају њену примену и имамо доста тога да научимо. Ипак, оно што је сигурно, управо нам она омогућава комуникацију са крајним корисником - рекао је Јововић. 

Dušan Jovović
Душан Јововић / Извор: Фото: Приватна архива

У времену у ком српски уметници сада стварају и које надолази више не постоји питање да ли нам је дигитална технологија потребна или није, већ је питање на који начих их користити тако да обогате уметност коју стварате, а управо то ради и мултимедијални уметник Душан Јововић. Он је на свом пројекту портрета Милунке Савић показао колико фантастично изгледа када се хармонизују сликарски дар и дигитална технологија, као и у коликој мери публика то и препознаје. 

Dušan Jovović
Душан Јововић / Извор: Фото: Приватна архива

- У пројекту портрета Милунке Савић у Паризу, ту је коришћено осликавање портрета класичним методама, али је сам портрет оживљавао путем апликације коју смо развили и покретало је њене снимке преко тих кодова који су били скривени у покрету. Страна публика је одлично реаговала, а сада крећемо у нови пројекат. Радимо прву кућу у Јошаничкој бањи, одакле је Милунка Савић кренула у рат, коначно ће се добити та мултимедијална соба - најавио је је Душан Јововић свој нови подвиг. 

Dušan Jovović
Душан Јововић / Извор: Фото: Приватна архива

Сваки тренутак који публика у његовим радовима запази вредно је осмишљаван и прављен, сачињен од рада многобројних уметника, стручњака. Дигитална уметност у његовим рукама постаје чаролија која пут до срца посматрача проналази веома лако и свакодневно. 

Детаљније о дигитализацији у области уметности, радовима Душана Јововића и његовом мултимедијалном искораку можете видети и чути у видео снимку.