Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Пијаца Смедеревски ђерам: Омиљено место младих муштерија! (ФОТО)

18.03.2019. 13:17
Пише:
Србија Данас
Pijaca Đeram
Пијаца Ђерам / Извор: Србија Данас

Скоро на самој средини Булевара Краља Александра, некако сваком успутна и близу, пијаца Смедеревски ђерам једна је од најпопуларнијих у граду. 

Најуређенија пијаца

Ова стара предратна пијаца одувек је била једна од најуређенијих у граду. Пијаца Смедеревски ђерам смештена је на општини Звездара и на њој се снабдевају становници Ђерма, Црвеног крста, Булбудера, али и многи други Београђани којима је Ђерам омиљена пијаца. 

У рано пролеће, пијаца Ђерам изгледа посебно лепо. Тезге су пуне зелениша, младих ротквица, младог лука, различитих сорти зелене салате, блитве, зеља, коприва, сремуша... Оно по чему је ова пијаца нарочито карактеристична јесте по томе што се на њој увек може наћи најлепше свеже цвеће. Тако је и у рано пролеће, када је Ђерам препун цвећа, највише нарциса и лала, па се готово на свакој тезги поред пролећњег поврћа жути и понеки букет нарциса из баште. Можда је баш зато пијаца Смедеревски ђерам најлепша баш у пролеће. 

Сви који редовно иду по своме омиљено воће и поврће баш на Ђерам сигурно познају увек насмејану и ведру Надицу Петровић из Бегаљице. Надица је на Смедеревском ђерму већ 5 година, а њена породица пре свега бави се производњом воћа, али је на пијаци  преко целе године. Поред воћа газдинство Петровић има и два пластеника у којима производи пролећно поврће, како би тезга била пуна и пре него што сазре прво воће.

Pijaca Đeram
Пијаца Ђерам / Извор: Србија Данас

Надицину кајсију извозе у Русију

На Надичиној тезги затекли смо најразличитији зелениш, ротквице, блитву, млади лук, зеље, две врсте зелене салате, и то све свеже и тек убрано. Оно што не можете не приметити када посетите тезгу Надице Петровић јесте да она буквално нема времена за разговор. Чак и у сред радне недеље, Надичине сталне муштерије долазе у куповину, и готово да не питају за цену. Управо зато око тезге Надице Петровић је врло живо, што од купаца салате и пролећног зелениша, нарциса, што од купаца зимнице који враћају празне тегле, траже неки одређени компот, распирују се да ли је можда остала још која крушка. 

Надица је најпоноснија на своју кајсију. У засаде кајсије највише улажу, а њу и извозе у Русију. 

Градску пијацу Надица јако воли. Како каже, поред извоза и продаје на велико, пијаца је једино место где произвођачи могу изложити све своје производе. На Ђерму током сезоне продаје воће, у пролеће млади зелениш, а преко зиме ту су јабуке и најразноврснија зимница, али и различите колаче. 

Услови на Смедеревском ђерму су, како каже Надица, одлични. Све је чисто и уредно, једино што продавци на овој пијаци прижељкују јесте да и Ђерам добије кров. Ипак, сигурни су да ће и ова пијаца ускоро доћи на ред! 

Pijaca Đeram
Пијаца Ђерам / Извор: Србија Данас

Градским пијацама Надица је нарочито је захвална због организовања Ноћних маркета, као и Каравана зимнице. На Ноћним маркетима, каже Надица, увек има преко 2000 људи у само неколико сати трајања манифестације. Управо због тога Ноћни маркети представљају додатни извор зараде: када има тако много потенцијалних муштерија и када је на пијаци гужва, већа је и потенцијална зарада. 

- Ноћне маркете организују млади људи из Градских пијаца и сви смо баш задовољни њима! Буде баш фино, много људи, обезбеде нам добра места, све буде јако медијски пропраћено. Ову манифестацију баш волим!

Исто важи и за Караване зимнице. Они се организују зими, наравно, организују их Градске пијаце. На њима се продаје зимница, а Надица нарочито истиче како су овакве манифестације добра прилика да се и после радног времена нешто додатно заради. 

Надица на Ноћним маркетима и Караванима зимнице продаје најразличитије џемове и сокове које прави од свог воћа. Поред овог слатког дела, Надица је посебно поносна на специјалитет "љуто грожђе", специфичну врсту зимнице која представља комбинацију специфичне врсте грожђа и папричица, а на пијаци Ђерам позната је и по још једном специјалитету који на овој пијаци има само она: слатко-киселој туршији.

Овај специјалитет Надица прави по рецепту старом преко 100 година, и садржи мушмуле, крушке и грожђе, а конзервира се помоћу листа од вишње, па је потпуно природно. Овај производ се јако продаје, јер је декоративан па се често купује као поклон, а ову специјалну туршију купују и неки ресторани који је комбинују са месом у познатом француском специјалитету.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Пијаца се ВОЛИ!

Код Надице често често купују млади људи, с обзиром да је и она међу млађим продавцима, па се некако њихове енергије поклопе. Надица примећује да на пијаци Смедеревски ђерам све више има младих муштерија. 

Пијаца, како Надица каже, значи много. За сваког произвођача, поред извоза на велико којим се Надица бави, пијаца је једино место где могу изложити цео асортиман својих производа. Пијаца је јако битна, а продаја на пијаци и извоз су, како наша саговорница наглашава, две потпуно различите ставке. Роба која се извози, није потпуно зрела, просечна зрелост таквог воћа и поврћа је око 70 посто. Управо из тог разлога пијаца је једино место где пољопривредни произвођачи могу да продају зреле производе који су спремни за конзумацију.

Смедеревски ђерам је како Надица истиче јако добра и чиста градска пијаца, и веома значајна за све пољопривредне произвођаче који од продаје на њој и живе. Поред овога, ту су наравно и људи који пијацу чине, топла реч, мало разговора, и неизоставне осмехе.

- Пијацу једноставно волим, зато сам и ту!