Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗНАЛА ЈЕ ДА ЋЕ МАЛТРЕТИРАЊЕ ТРУДНИЦА ТРАЈАТИ ЈОШ 6 МЕСЕЦИ: Директорка Дома здравља у Земуну скандалозним одлукама гази институције

15.01.2023. 14:49
Aleksandra Cvetković
Александра Цветковић / Извор: Фото YouTube Printscreen Прва, Facebook Printscreen Телевизија Земун, Printscreen Google maps

Да ли је директорка Александра Цветковић превидела или намерно затворила очи пред чињеницом да жене у поодмаклој трудноћи, или оне са ризичним трудноћама, не би требало да путују за обичан ултразвучни преглед 10 километара?

Због квара на ултразвучном уређају у Дому здравља у Батајници, труднице из овог места су принуђене да из свог џепа плаћају приватне ултразвучне прегледе или да за рутинске редовне прегледе одлазе у Земун или у Угриновце.

Да у доба "беле куге" и деценији у којој је према подацима са последњег пописа становништва Србија остала без скоро 600.000 људи постоје перипетије трудницама и будући мајкама је недопустива ствар. Заслугу за немогућност обављања ултразвучног прегледа у Дому здравља Батајница свакако има в.д. директор Дома здравља у Земуну др Александра Цветковић, која је игнорисањем хитне одлуке Управног одбора ове здравствене установе да се одвоје средства за ултразвук за Батајницу не само погазила статут ове установе, већ је директно отежала будућим мајкама да остваре своје право на здравствену заштиту која им по закону припада.

"МУЧЕЊЕ ТРУДНИЦА У БАТАЈНИЦИ И ИЗБИЈАЊЕ ПАРА ИЗ ЏЕПА" Директорка Дома здравља у Земуну срамном одлуком натерала труднице да се приватно прегледају

"МУЧЕЊЕ ТРУДНИЦА У БАТАЈНИЦИ И ИЗБИЈАЊЕ ПАРА ИЗ ЏЕПА" Директорка Дома здравља у Земуну срамном одлуком натерала труднице да се приватно прегледају

Оправдање за самовољу директорке Цветковић не постоји, јер је на седници Управног одбора Дома здравља у Земуну 2. децембра 2022. године утврђено да постоје сопствена средства за набавку ултразвука за Батајницу, те је на на основу тога Управни одбор на тој седници и донео одлуку да се средства уместо на ситан потпрошни инвентар усмере на куповину круцијалног уређаја за труднице у Батајници.

Direktora Aleksandra Cvetković
Директора Александра Цветковић / Извор: СД/илустрација

Директорка Цветковић је у маниру шерифа, не уважавајући мишљење органа чије је одлуке дужна да спроводи, одлучила да је битније да се купи потрошни инвентар, па је већ 5. децембра 2022. године издала налог да се распише конкурс за набавку ситног инвентара, не знајући са сигурношћу да ће град да додели средства за ултразвучни апарат што се и десило 11. јануара ове године. Град Београд је заправо прискочио у помоћ трудницама у Батајници и определио 6.500.000 динара за ултразвучни апарат. Ипак, оно што је директорка са сигурношћу знала је да ће тај процес набавке трајати неко време, или речима које значе обичним људима - још бар 6 месеци ће труднице морати да се довијају док Батајница не добије ултразвучни апарат.

Ако се узме у обзир истраживање "Људски развој као одговор на демографске промене", која је прошле године представљен у Скупштини Србије - до 2050. године Србија ће изгубити 1,4 милиона људи, што би Србију учинило једном од држава које најбрже губе становнике у свету. Ако нешто хитно не предузмемо, за мање од 30 година у Србији ће бити мање од 5,4 милиона људи.

Ови подаци треба да буду црвени аларм свима, а посебно медицинским радницима, да подстичу ширење породица и рађање деце, а одлука директорке Цветковић којом директно утиче на то да труднице из Батајнице, неке и у поодмаклој трудноћи, немају у свом Дому здравља ултразвук, већ за рутински преглед морају да пређу минимум 10 километара је у потпуности супротна државној политици о подизању наталитета у Србији.

Дакле, директорка Цветковић, поред тога што је свесно прудужила агонију грађанима Батајнице знајући да ће после одговора града труднице чекати на апарат још минимум шест месеци, мимо знања Управног одбора од града Београда тражила средства за ултразвучни апарат и тиме још једном доказала да не уважава орган чије одлуке је дужна да спроводи. 

Труднице, деца и старији грађани из Батајнице су за обичан ултразвучни преглед принуђени да путују до Земуна или у Угриновце јер в.д. директор Дома здравља Земун др Александра Цветковић није уважила одлуку Управног одбора Дома здравља Земун да се по хитном поступку уради ребаланс буџета и средства са сопственог рачуна преусмере на куповину ултразвучног апарата за Батајницу.

Управни одбор је на седници 2. децембра донео одлуку којом се налаже да се у наредних пар дана од седнице направи ребаланс буџета, те да се новац којим Дом здравља Земун располаже, уместо за ситан потрошни материјал, преусмери на куповину ултразвука за Батајницу и тако оконча агонија од годину дана где су труднице и родитељи са малом децом морали за обичан ултразвучни преглед да путују у Земун и Угриновце.

Како је у својој одлуци навео Управни одбор ове здравствене институције, иако би се ултразвучни апарат примарно користио за гинекологију, са адекватним сондама би могао да се користи и за абдомен. 

Упркос овој наредби Управног одбора, в.д. директор Дома здравља Земун др Александра Цветковић није поступила у складу са одлуком и самим тим поред кршења статута ове установе, наставила и агонију грађана Батајнице.

Aleksandra Cvetković
Александра Цветковић / Извор: Фото: YouTube Printscreen Прва, Facebook Printscreen Телевизија Земун, Printscreen Google maps

На седници Управног одбора 2. децембра установљено је да су средства на сопственом рачуну Дома здравља Земун довољна за набавку ултразвучног уређаја, те је овај орган у складу са тим и донео одлуку о хитној куповини.

Дакле, није било препрека да се систем здравствне заштите у Батајници за око 75 хиљада људи олакша и унапреди, сем несхватљиве и скандалозне одлуке в.д. директорке Цветковић, која из себи познатих разлога не уважава одлуке тела које је за то надлежно.

Град Београд решава агонију грађанима Батајнице

Град Београд определио је 6.500.000 динара из буџета за куповину ултразвучног апарата са абдоминалном и гинеколошком сондом и тако окончао агонију грађана Батајнице, који су због неисправног ултразвучног апарата и самовољних и скандалозних одлука в.д. директора Дома здравља Земун др Александре Цветковић, дуже од годину дана, морали да путују до Земуна или Угриноваца како би обавили прегледе.

Захтев за смену

Због бахатог понашања горепоменуте докторке, управни одбор је због пре свега незадовољства запослених, мобинга који је рађен над запосленима чиме је Дому здравља у Земуну нарушен углед, због неажурног понашања и неизвршења одлука Управног одбора више пута као и злоупотребе и примене закона финансијских и правних на редовној седници 2. децембра 2022. године донео закључак: захтев за смену в.д. директорке Дома здравља "Земун" др. Александре Цветковић.

Pad nataliteta u Srbiji
Пад наталитета у Србији / Извор: СД/илустрација

Управни одбор Дома здравља у Земуну, поводом скандалозних одлука в.д. директорке Александре Цветковић, упутио је захтев за њену смену министарки здравља Даници Грујичић. У захтеву је наведено да је директорка погрешним чињењем изазвала незадовољство запослених и посебно се истиче да др Цветковић од 2019. године није извршавала одлуке Управног одбора, чиме је прекршила низ финансијских и правних закона и других пописа.

Апропо скандалозних одлука в.д. директорке Дома здравља у Земуну др Александре Цветковић апелујемо на надлежне органе и министарку Даницу Грујичић да разреши функције др Цветковић, која је у доба "беле куге" и деценији у којој је према подацима са последњег пописа становништва Србија остала без скоро 600.000 људи, својим срамним постпуцима отежала живот трудницама и родитељима са малом децом, приморавајући их да путују до 10 километара како би обавили основне прегледе.