Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГРАД БЕОГРАД СПАСАВА ТРУДНИЦЕ У БАТАЈНИЦИ, ДОК ДИРЕКТОРКА ДОМА ЗДРАВЉА ЗЕМУН КУПУЈЕ СИТАН ИНВЕНТАР: Др Цветковић скандалозним одлукама створила агонију грађанима Батајнице

14.01.2023. 07:56
Пише:
Србија Данас
Aleksandra Cvetković
Александра Цветковић / Извор: Фото: YouTube Printscreen/TVStudioB/Facebook/Televizija Земун/Гоогле Maps

Град Београд решава агонију грађанима Батајнице коју је срамним поступцима створила в.д. директорка Дома здравља Земун Александра Цветковић.

Град Београд определио је 6.500.000 динара из буџета за куповину ултразвучног апарата са абдоминалном и гинеколошком сондом и тако окончао агонију грађана Батајнице, који су због неисправног ултразвучног апарата и самовољних и скандалозних одлука в.д. директора Дома здравља Земун др Александре Цветковић, дуже од годину дана, морали да путују до Земуна или Угриноваца како би обавили прегледе.

Директорки Дома здравља у Земуну битнији ситан инвентар од ултразвука за труднице? Шерифовским понашањем онемогућила ултразвучне прегледе у Батајници

Директорки Дома здравља у Земуну битнији ситан инвентар од ултразвука за труднице? Шерифовским понашањем онемогућила ултразвучне прегледе у Батајници

"МУЧЕЊЕ ТРУДНИЦА У БАТАЈНИЦИ И ИЗБИЈАЊЕ ПАРА ИЗ ЏЕПА" Директорка Дома здравља у Земуну срамном одлуком натерала труднице да се приватно прегледају

"МУЧЕЊЕ ТРУДНИЦА У БАТАЈНИЦИ И ИЗБИЈАЊЕ ПАРА ИЗ ЏЕПА" Директорка Дома здравља у Земуну срамном одлуком натерала труднице да се приватно прегледају

Управни одбор Дома здравља у Земуну је годину дана упозоравао на проблеме грађана Батајнице и на седници одбора 2. децембра 2022. године донео одлуку којом се налаже да се направи ребаланс буџета и да се новац преусмери на куповину ултразвука. Како је у својој одлуци навео Управни одбор ове здравствене институције, иако би се ултразвучни апарат примарно користио за гинекологију, са адекватним сондама би могао могао да се користи и за абдомен.

Dr Cvetković
Др Цветковић / Извор: Фото: СД/Иустрација

Ако се узме у обзир истраживање "Људски развој као одговор на демографске промене", која је прошле године представљен у Скупштини Србије - до 2050. године Србија ће изгубити 1,4 милиона људи, што би Србију учинило једном од држава које најбрже губе становнике у свету. Ако нешто хитно не предузмемо, за мање од 30 година у Србији ће бити мање од 5,4 милиона људи.

Ови подаци треба да буду црвени аларм свима, а посебно медицинским радницима, да подстичу ширење породица и рађање деце, а одлука директорке Цветковић којом директно утиче на то да труднице из Батајнице, неке и у поодмаклој трудноћи, немају у свом Дому здравља ултразвук већ за рутински преглег морају да пређу минимум 10 километара је у потпуности супротна државној политици о подизању наталитета у Србији.

Директорка је не чекајућу записник са седнице Управног одбора на којој је и сама била присутна дала налог да се распише набавка за ситан инвентар. Дакле, иако је Управни одбор на седници донео одлуку о преусмеравању средстава из буџета за куповину ултразвучног апарата за Батајницу, в.д. директорка Александра Цветковић је одлучила да игнорише одлуку надлежног тела. А када јој је службеница јавних набавки скренула пажњу да се сачека одлука за ултразвучни апарат, директорка Цветковић је на то реаговала тако што ју је избацила из канцеларије.

На седници Управног одбора 2. децембра установљено је да су средства на сопственом рачуну Дома здравља Земун довољна за набавку ултразвучног уређаја, те је овај орган у складу са тим и донео одлуку о хитној куповини.

Дакле, није било препрека да се систем здравствене заштите у Батајници за више од 75 хиљада људи олакша и унапреди, сем одлуке в.д. директорке Цветковић, која из себи познатих разлога не уважава одлуке тела које је за то надлежно.

Да резимирмо, иако је Управни одбор упозоравао да апарат не ради дуже од годину дана, због чега је у петак, 2. децембра 2022. године захтевано да се направи ребаланс буџета и средства определе за куповину истог, бахата директока је већ у понедељак, 5. децембра 2022. године, непоштујући одлуку надлежних органа Дома здравља у Земуну, самоиницијативно, расписала набавку за ситан инвентар. Она је тек 16.11.2022. године, иако је имала довољно средстава у буџету, послала захтев граду Београду за куповину неопходног апарата, а новац касније определила за нешто друго. Одговор од града је стигао 11.01.2023. године, где је назначено да су средства из буџета града Београда опредељена за куповину ултразвучног апарата за Батајницу. 

Trudnica
Трудница / Извор: Фото: Shutterstock/SD Илустрација

Контроверзна и самовољна одлука директорке Цветковић да је битније набавити ситан потрошни материјал него ултразвучни апарат који би био на располагању свим становницима Батајнице је благо речено скандалозна и питање је зашто је тек 16.11.2022. године тражила од града Београда да купи ултразвучни апарат, иако он није радио дуже од годину дана.

Управни одбор Дома здравља у Земуну, поводом скандалозних одлука в.д. директорке Александре Цветковић, упутио је захтев за њену смену министарки здравља Даници Грујичић. У захтеву је наведено да је директорка погрешним чињењем изазвала незадовољство запослених и посебно се истиче да др Цветковић од 2019. године није извршава одлуке Управног одбора, чиме је прекршила низ финансијских и правних закона и других пописа.

Апропо скандалозних одлука в.д. директорке Дома здравља у Земуну др Александре Цветковић апелујемо на надлежне органе и министарку Даницу Грујичић да разреши функције др Цветковић, која је у доба "беле куге" и деценији у којој је према подацима са последњег пописа становништва Србија остала без скоро 600.000 људи, својим срамним постпуцима отежала живот трудницама и родитељима са малом децом, приморавајући их да путују до 10 километара како би обавили основне прегледе.