Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МУЧЕЊЕ ТРУДНИЦА У БАТАЈНИЦИ И ИЗБИЈАЊЕ ПАРА ИЗ ЏЕПА" Директорка Дома здравља у Земуну срамном одлуком натерала труднице да се приватно прегледају

13.01.2023. 14:54
Пише:
Србија Данас
dr Aleksandra Cvetković
др Александра Цветковић / Извор: Фото: Град Београд - СД илустрација

Да ли је директорка Александра Цветковић превидела или намерно затворила очи пред чињеницом да жене у поодмаклој трудноћи, или оне са ризичним трудноћама, не би требало да путују за обичан ултразвучни преглед 10 километара?

Због квара на ултразвучном уређају у Дому здравља у Батајници, труднице из овог места су принуђене да из свог џепа плаћају приватне ултразвучне прегледе или да за рутинске редовне прегледе одлазе у Земун или у Угриновце.

Да у доба "беле куге" и деценији у којој је према подацима са последњег пописа становништва Србија остала без скоро 600.000 људи постоје перипетије трудницама и будући мајкама је недопустива ствар. Заслугу за немогућност обављања ултразвучног прегледа у Дому здравља Батајница свакако има в.д. директор Дома здравља у Земуну др Александра Цветковић, која је игнорисањем хитне одлуке Управног одбора ове здравствене установе да се одвоје средства за ултразвук за Батајницу не само погазила статут ове установе, већ је директно отежала будућим мајкама да остваре своје право на здравствену заштиту која им по закону припада.

Trudnica
Трудница / Извор: Фото: Shutterstock/SD Илустрација

Апропо скандалозних одлука в.д. директорке Дома здравља у Земуну др Александре Цветковић апелујемо на надлежне органе и министарку Даницу Грујичић да разреши функције др Цветковић, која је у доба "беле куге" и деценији у којој је према подацима са последњег пописа становништва Србија остала без скоро 600.000 људи, својим срамним постпуцима отежала живот трудницама и родитељима са малом децом, приморавајући их да путују до 10 километара како би обавили основне прегледе. 

Оправдање за самовољу директорке Цветковић не постоји, јер је на седници Управног одбора Дома здравља у Земуну 2. децембра 2022. године утврђено да постоје сопствена средства за набавку ултразвука за Батајницу, те је на на основу тога Управни одбор на тој седници и донео одлуку да се средства уместо на ситан потпрошни инвентар усмере на куповину круцијалног уређаја за труднице у Батајници.

Ипак, директорка Цветковић је у маниру шерифа, не уважавајући мишљење органа чије је одлуке дужна да спроводи, одлучила да је битније да се купи потрошни инвентар, па је већ 5. децембра 2022. године издала налог да се распише конкурс за набавку ситног инвентара, не знајући са сигурношћу да ће град да додели средства за ултразвучни апарат што се и десило 11. јануара ове године. Град Београд је заправо прискочио у помоћ трудницама у Батајници и определио 6.500.000 динара за ултразвучни апарат. Ипак, оно што је директорка са сигурношћу знала је да ће тај процес набавке трајати неко време, или речима које значе обичним људима - још бар 6 месеци ће труднице морати да се довијају док Батајница не добије ултразвучни апарат.

Да ли је директорка Александра Цветковић превидела или намерно затворила очи пред чињеницом да жене у поодмаклој трудноћи, или оне са ризичним трудноћама, не би требало да путују за обичан ултразвучни преглед 10 километара?

dr Aleksandra Cvetković
др Александра Цветковић / Извор: СД/илустрација

Притом, немају сви луксуз да имају аутомобил и могућност да користе такси, већ се често ствари своде на то да жена у ризичној поодмаклој трудноћи треба да седне у аутобус или се довија за превоз како би одрадила заказани ултразвук, или да, са друге стране, због свог стања изабере да плати преглед у приватној клиници сваки пут када треба да обави ултразвучни преглед.

Труднице из Батајнице згрожене одлуком директорке Цветковић - Мучење и избијање пара из џепа

После писања о недопустивом понашању директорке Цветковић, добили смо више позива од жена из Батајнице које су згрожене начином на који су третиране. Говорећи да не могу да разумеју скандалозне одлуке в.д директорке да допусти да се будуће мајке које представљају стуб овог друштва стављају у положај да плаћају услугу коју им здравствено осигурање гарантује, јер не желе или не могу да путују због свог стања.   

Такође наводе да су често бирале да оду на приватни преглед где су морале да издвоје и знатне суме новца јер нису биле у стању и могућности да оду до Земуна или Угриноваца. Како наводе, цифре које су плаћале крећу се од 6.500 динара за гинеколошки и ултразвучни преглед, око 4.000 за трипл тест, док су за експертни ултразвучни преглед издвајале чак од 7.000 до 10.000 динара у зависности да ли је у питању једноплодна или вишеплодна трудноћа.

Битно је нагласити да су труднице сва малтретирања и избијање новца из џепа могле избећи само да је директорка Дома здравља Земун др Александра Цветковић поступила у складу са прописима и уважавала одлуке Управног одбора ове институције.

dr Aleksandra Cvetković
др Александра Цветковић / Извор: Фото: СД илустрација