Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Главни град је инвестициони центар региона" Радојичић: Београд на води је симбол промена и модерније Србије

25.09.2020. 15:20
Пише:
Србија Данас
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Фото: Бео Инфо

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да је најважнији задатак његовог тима развој Београда

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да је најважнији задатак његовог тима развој Београда, како би главни град постао удобно место за живот свих својих грађана.

ФЕСТИВАЛ КЊИГЕ УМЕСТО ТРАДИЦИОНАЛНОГ САЈМА: Омиљена манифестација Београђана ове године у другачијем формату

ФЕСТИВАЛ КЊИГЕ УМЕСТО ТРАДИЦИОНАЛНОГ САЈМА: Омиљена манифестација Београђана ове године у другачијем формату

БЕОГРАД НАЈВЕЋЕ ГРАДИЛИШТЕ У ЕВРОПИ: Трећу годину заредом издате дозволе за више од ДВА МИЛИОНА квадрата

БЕОГРАД НАЈВЕЋЕ ГРАДИЛИШТЕ У ЕВРОПИ: Трећу годину заредом издате дозволе за више од ДВА МИЛИОНА квадрата

Ове недеље засађене су палме на Калемегдану, а да ли сте знали да су биле ту и ПРЕ 100 ГОДИНА? (ФОТО)

Ове недеље засађене су палме на Калемегдану, а да ли сте знали да су биле ту и ПРЕ 100 ГОДИНА? (ФОТО)

Он је посебно нагласио да је концепт развоја Београда постављен тако да се великим инфраструктурним пројектима допринесе развоју града, али и да се директно и индиректно омогући раст животног стандарда грађана и побољша квалитет њиховог живота.

Говорећи о кључним инвестиционим пројектима, посебно је нагласио да је депонија у Винчи један од великих наслеђених проблема, али да је градска власт направила искорак, тако што се Винча више не посматра као проблем, већ као развојна шанса.

Радојицицћ је у интервјуу за Biznis.rs. рекао да је Београд једина престоница у Европи која директно испушта све отпадне воде у реке и управо због тога пројекат изградње фабрике за пречишћавање отпадних вода Велико село са још три планиране фабрике представља још једно значајно еколошко решење.

Тај пројекат, по својој величини и значају, може да се мери са пројектом Винча, навео је Радојичић.

Он је посебно нагласио да је циљ да се великим инфраструктурним пројектима допринесе развоју града, омогући раст животног стандарда грађана и побољша квалитет њиховог живота.

- Неки од кључних пројеката на том путу су, поред поменутих, пројектовање и изградња Београдског метроа, пројекат "Београд на води", изградња подземних гаража, изградња недостајуће инфраструктуре - нових мостова и тунела, као и израда пројеката из области енергетске ефикасности - рекао је Радојичић.

Он је, такође, нагласио да се пројекат реконструкције Савског трга приводи крају.

- Половина укупне површине биће прекривена зеленилом, а нс тргу ће бити засађено око 300 стабала. Један од највећих изазова током реконструкције је нова канализациона црпна станица, која ће заменити стару, смештену испред болнице Свети Сава. Веома је значајно што се ослободио простор намењен пешацима премештањем саобраћаја из централног дела на кружни обод трга - навео је градоначелник.

Одговарајући на питање о економској штети због пандемије вируса корона, Радојичић је рекао да Град Београд дели судбину свих светских градова који се боре са епидемијом.

У условима пандемије, Београд се са највише суочава са изазовима у области туризма и угоститељства, додао је.

Такође је навео да је Влада свеобухватним програмом пакета мера интервенисала у правцу смањивања негативних последица пандемије и тиме пружила подршку привреди Србије.

Он је нагласио да је око 18.000 људи радило у градским предузећима да би све административне услуге Града биле доступне и додао како је поносан на Београд као двомилионски град који је показао изузетну флексибилност и веома брзо се прилагодио новонасталој ситуацији.

Радојичић је рекао да је Београд многе пројекте чекао деценијама и као пример навео нову дечју болницу, идеју стару 30 година, која је тек сада почела да се остварује.

Као један од најзначајнијих пројеката за развој српске престонице, градоначелник наводи и пројекат развоја београдског метроа.

- Београд је град кранова и инвестициони центар Југоисточне Европе. Својом политиком допринео је да велики број приватних инвеститора, пре свега у области грађевинарства, покрене своје пројекте, нарочито у сегменту станоградње. Већ три године заредом Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове одобрава изградњу око милион метара квадратних кроз грађевинске дозволе, што је у поређењу са 2013. годином пет пута више, а са 2010. годином чак десет пута више метара квадратних - навео је градоначелник и додао да овај податак говори колико је исплативо улагати у Београд.

Говорећи о пројекту "Београд на води" Радојичић је истакао да је то најзначајнији пројекат у области некретнина, али да његов концепт и значај превазилазе саму грађевинску индустрију.

- Он постаје симбол промена и новог, модернијег Београда и Србије. Осим локалних грађевинских компанија које су ангажоване на извођењу радова, у изградњи се користе и локално произведени материјали највишег квалитета, што ће такође допринети даљем развоју домаће економије - додао је.

У овом тренутку активно је девет градилишта на којима ради више од 2.800 радника.

- Пројекат ће бити од изузетног значаја не само за Београд већ и за овај део Европе, а простираће се на површини приближне величине од милион квадратних метара и са укупном грађевинском површином од 1,8 милиона квадрата - нагласио је Радојичић.

Поред економије која је у овом тренутку веома битна, да би остварио свој стратешки циљ, Београд мора да буде и културна престоница и место које негује рекреативни и професионални спорт, као и да буде социјално одговоран град, закључио је градоначелник у интервјуу.

}